reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.12.2021, Jan Vítek, aktualita
European Space Agency (ESA) se chystá na otevření vzorku, který byl z Měsíce dopraven v rámci mise Apollo 17. Ten je tak už půl století zapečetěn v kovové schránce a nyní bude využit v rámci Apollo Next-Generation Sample Analysis (ANGSA).
doriel (497) | 23.12.202113:53
"ESA se nebude snažit kontejner rozšroubovat, ale raději jej opatrně prorazí­"

Tak to zní fakt divně :­) asi jako když chci opatrně otevřít lahev vína a vystříkne to všude :D

@wrah666 ­- nevím jak to přesně myslíš, nepochopil jsem to, ale ja jsem pozorně koukal na odraz na hledí helmy, jestli se tma neodráží studio a reflektory :D
Jinak já si myslím, že tam skutečně byli, určitě pro to existuje pár důkazů, co lze ověřit ze země teleskopem ­- stopy, vlajka, přistávací modul,...
Odpovědět2  0
Pavel Matějka (1571) | 23.12.202115:49
A na několika místech nainstalované koutové odražeče, které se dodnes využívají pro přesné měření vzdálenosti Měsíce ­(a jejích změn­) pomocí laseru.
Odpovědět2  0
honza1616 (3623) | 24.12.20211:11
Typický kospirator ti vysvětlí snímky Měsíce z LRO ­(Lunar Reconnaissance Orbiter­) na kterých je vidět spodní část měsíčního landeru, vyšlapané stopy, laserové odražeče..... a další vybavení.....tak že jsou to obyčejné měsíční sondy,

Přistávací modul který zůstal na měsíci tam prostě sám doletěl tak jako XXX dalších sond a roverů, sám tam automaticky vyklopil nějaké autíčko co běhalo v okolí a nadělalo tam jako ty stopy a současně umístilo na povrch ty vědecké přístroje,

Nechme se překvapit,
až tam Elon za 3 roky doletí s Lunarship nebo Moonship nebo jak to pojmenuje,
tak to jistě bude jedno z prvních míst kam se vydají Měsíční turisté si udělat selfie.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 25.12.20212:07
Přesně. Snad udělá někdo selfie s dostatečnými detaily, aby se konečně potvrdilo nebo vyvrátilo co a jak je nebo bylo. Pokusím se to shrnout fakty:
a­) Stálo to miliardy dolarů a ­(zatím­) byli Američané vždy druzí. Daňoví poplatníci čekali úspěch a pořádnou šou.
B­) dost je tlačil termín. Rusové chystali lunochody. Není jisté, kolik v USA věděli, ale první startoval ­)a bouchnul­) ještě před A11. A minimálně s jistotou věděli, že se to chystá.
C­) a že by se tam DALA poslat automatická sonda, která nainstaluje například laserový odražeč následně potvrdili Rusové tím, že tam tu sondu ­(lunochod­) poslali, ona odražeč nainstalovala, plus provedla nějaké chemické rozbory, x tisíc snímků atd. Představa, že by amíci s tou dobou již menším technologickým náskokem MOHLI reálně nahoru poslat podobnou sondu, plus zařízení, co ­"nahoru­" hodí řekněme 5 kilo vzorků mi přijde naprosto reálná. Pouzdro, které by zachytil velitelský modul ­(třeba jen s jedním chlapem, pouštějícím holywoodské záběry­) a přiletěl s ním na zem.
(Vynechám to, že následně snad všechny co měli být na měsíci oběhl jeden magor a žádal je, ať přísahají na bibli. A nikdo to neudělal.. Mohli jen ignorovat cvoka­)
A pak ta historka, jak se ­"ztratily­" všechny originální záznamy a zůstal jen obraz degradovaný televizí. Člověk by čekal, že podobnou událost podchytí na podklady x násobně jištěné.
Tolik k bodům pro. Pak je ovšem jedno obrovské proti:
O podvodu by muselo vědět DOST lidí. Už jen konstrukce vlastního lunochodu, plus úprava lunárního modulu, aby fungoval automaticky a tu sondu vypustil, úprava velitelského modulu, aby dovolil vysílat podvržené vysílání z povrchu atd. Naprostá většina lidí, co by o tom museli vědět by již zemřela stářím. A že by NIKDO na smrtelné posteli nezavolal místní bulvár a nevydal pěkně žhavou výpověď? A že by se o celé sérii podobných podvodů nedoslechli Rusové? Jasně, ASI by to šlo utajit při samotném ­"Startu a malém krůčku pro člověka­", jenže potom se určitě o autentičnost příběhu rusáci zajímali. Nepochybně dostupná ­(veřejně i neveřejně­) data pěkně pitvali a hledali jakoukoliv nesrovnalost. A určitě na data koukali odborníci, ne jen jarda uživatel. A nenašli nic.
(Na druhou stranu za sebe dodávám, že mě přijde DOST podezřelý i ten start návratového modulu z Měsíce. Návratový modul měl mít při startu tah kolik tun. Což byz namenalo nemálo kubíků stlačených plynů a i ve vakuu to mělo logicky na povrchu odfouknout pěkné množství materiálu. Přitom na záběru kamery z měsíce je vidět jen takové blafnutí motoru. A žádný létající materiál. Ani okamžik, natož ­"krátce.­" Ovšem že by TAKTO odstartovala řekněme metráková raketka na pevné palivo, která na oběžnou dráhu tělesa s patřičně nižší gravitací a BEZ odporu atmosféry dostane desetikilové pouzdro s pěti kily vzorků? Ano, to by bylo podle mě vizuálně i fyzikálně odpovídající.. A taková rachejtlička bez debaty BYLA v technické možnosti obou bloků. Ale opět, že by si Ruský odborník nevšiml? Zkrátka, kdo ví. Třeba tam ELON ­(nebo Čí­'nané dovezou takového prase turistu, že se do ­"landeru­" vláme a ukáže na férovku záběr vnitřku. A to by už vysvětlilo vše.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 23.12.202113:33
Nechci rýpat, ale tohle by dokonsle sedělo ke konspiracím, že tam nebyli. Nechat to otevřít až v okamžiku, kdy budou mít tecvhnologie tam skutečně poslat lidi.
Odpovědět3  8
M0RGAN (248) | 26.12.20213:01
"Nechci rýpat, ale...­" je totéž jako ­"nejsem rasista, ale...­"?

Jinak leccos rozebírá tady: https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=bTdNvt4iGew

Ale že jsme neměli technologie na bezpečný let k Měsíci, to je pravda. Podle dnešních bezpečnostních standardů by se ta mise konat nemohla. Prostě se do toho šlo po hlavě i se všemi riziky.
Odpovědět0  2
fidorka (47) | 31.12.202119:51
" ­"Nechci rýpat, ale...​­" je totéž jako ​­"nejsem rasista, ale...​­"? ­"

A na tom je špatného jako co?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.