reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU sjednocuje pravidla pro létání s drony

18.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
EU sjednocuje pravidla pro létání s drony
Aby piloti dronů nemuseli v každé zemi EU zjišťovat, co si mohou a nemohou dovolit, rozhodl se Evropský parlament sjednotit tato pravidla. Ta tak budou ve všech zemích vycházet ze stejných nařízení. Zavádí se speciální zóny i kategorie dronů
Pokud jste pilotem dronů, jistě víte, že každá země má pro létání s nimi jiná pravidla a to, co je jinde naprosto v pořádku, může v jiné zemi vést přinejlepším k pořádné pokutě. Poslanci Evropského parlamentu tak zapracovali na nových směrnicích pro létání s drony, které budou stejné ve všech členských zemích EU a ty budou mít jen mírné možnosti, co pozměnit. To vše má usnadnit i výrobcům činnost na evropském trhu, který bude více předvídatelný. Zásadní je to, že nové zákony specifikují typy oblastí i typy dronů a vzájemný vztah mezi těmito kategoriemi. Jinými slovy řečeno, kde se může létat s jakými drony a za jakých podmínek.
 
Dron DJI
 
Nejprve se zběžně podíváme na typy dronů. Ty se budou dělit do kategorií C1 až C4 podle jejich velikosti. Drony kategorie C0, ať už vyrobené nějakou společností nebo svépomocí, musí vážit do 250 gramů. Nesmí létat rychleji než 19 m/s (68 km/h) a v tomto případě nemusí mít ani identifikační štítek a ani se pilot nemusí registrovat. Kategorie C1 musí vážit do 900 gramů nebo při nárazu nevyvinout větší energii než 80 J. V tomto případě už je nutno mít funkci pro návrat při ztrátě spojení, platí rychlostní limit 19 m/s a vyžaduje se jak registrace pilota, tak i sériové číslo dronu a jeho registrace pro identifikaci.
 
Kategorie dronů
 
klikněte pro zvětšení
 
Další kategorie přidávají na hmotnosti, takže např. C2 je do 4 kg. C3 už může vážit do 25 kg, C4 je pak totéž, ale bez automatického létání. Privátně postavené drony do 25 kg pak budou mít stejná omezení jako kategorie C4.
 
EP dále definoval zóny letu. A1 je možnost létat nad nezúčastněnými lidmi (nikoli však nad davy). Tak mohou létat pouze soukromě postavené drony do 250 gramů a drony kategorie C0. V případě dronů C1 je to možné pouze po splnění online tréninku a testu. Zóna A2 umožňuje létat blízko nezúčastněných lidí, tedy v bezpečné vzdálenosti a vyžaduje se i teoretický test. Tato zóna se vztahuje na drony kategorie C2. Všechny soukromě postavené drony do 25 kg, stejně jako drony kategorie C3 a C4, spadají do zóny A3, tedy je možné létat jen daleko od lidí, tedy v oblasti, kde se dá předpokládat, že lidé nebudou ohroženi. Např. mimo zastavěná území.
 
Kompletní znění by mělo projít finálním schválením v září nebo říjnu letošního roku a už v příštím roce by na jeho základě měli mít připraveny své zákony i všechny členské státy EU.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama