reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Everspin pošle na trh první SSD založené na pamětech MRAM

10.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Everspin pošle na trh první SSD založené na pamětech MRAM
Pokud se v poslední době o něčem mluvilo jako o alternativě k pamětem NAND Flash, pak to byly především 3D XPoint od Intelu a Micronu. Existují ale i jiné slibné technologie, jako je MRAM, které už chce Everspin btzy dostat na trh.
O pamětech MRAM jsme se již několikrát zmiňovali, například ve spojení se společnostmi Toshiba a Hynix. Nyní jde ale o společnost Everspin, která chce se svými partnery vyslat na trh paměti MRAM v produktech typu SSD. Technologie MRAM je přitom velice slibná, neboť paměti nepotřebují být napájeny pro udržení informace (jsou tedy non-volatile), jejich spotřeba je nižší než v případě DRAM a výkon by měl být přinejmenším stejný. MRAM také slibují vysokou spolehlivost a výdrž, a to především v porovnání s NAND Flash, ovšem jako obvykle je tu i nevýhoda, a to výrazně nižší hustota dat, čili kapacita, kterou mohou čipy dosáhnout. Everspin tak dnes dokáže poskytnout maximálně 256Mb čipy, zatímco čipy NAND Flash, jako třeba 3D V-NAND se 48 vrstvami od Samsungu, nabídnou třeba i 256 Gb.





Nicméně Everspin už chce brzy vyslat své MRAM SSD na trh, a to pod značkou nvNitro a půjde zatím jen o 1GB a 2GB kapacity. To pochopitelně nikoho nenadchne, ale tyto produkty nebudou určeny jako samostatná SSD, ale spíše pro urychlení úložných operací, což by mohly zvládnout velice dobře, neboť Everspin slibuje 1,5 milionu IOPS a latence (end-to-end) jen 6 mikrosekund. Mohou být použity jako SSD s podporou NVMe nebo i jako operační paměti, to prostě bude záležet na implementaci. A vzhledem ke své výdrži nebudou potřebovat využívat techniky jako wear leveling nebo write combining.

Everspin plánuje uvést na tento trh také 4GB až 16GB modely, i když dříve ve svých tiskových zprávách mluvil spíše o 8GB SSD s MRAM. Každopádně je patrné, že kapacity MRAM by měly brzy růst, a tak by se z nich mohly relativně brzy stát opravdu zajímavé produkty. Však mít k dispozici jako systémový disk úložné zařízení s tak vysokou propustností, u nějž bychom nemuseli řešit žádné technologie zvyšující výkon či výdrž, jako tomu je u NAND Flash, to by bylo jistě osvěžující.

Prozatím tak produkty Everspin budou moci konkurovat pamětem 3D XPoint, které chtěl Intel použít i podobným způsobem jako malé 16GB a 32GB modely poskytující vysoký výkon. Ještě dlouho tu ale bude hrát hlavní roli technologie NAND Flash, při jejíž implementaci sice musí výrobci používat řadu technologií, aby se dostali na rozumný výkon či výdrž (SLC cache či zmíněný wear leveling), ale pro SSD jde stále o bezkonkurenčně nejlevnější typ pamětí, o což jde v jejich světě především, alespoň co se týče spotřebitelského sektoru.

Zdroj: Extremetech
reklama