reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA GeForce GTX 980 Ti KINGPIN: dokonalá karta?

21.7.2015, Jan Vítek, aktualita
EVGA GeForce GTX 980 Ti KINGPIN: dokonalá karta?
Společnost EVGA brzy vypustní na trh svou vlasstníé verzi karty GeForce GTX 980 Ti, která dostala označení KINGPIN, jež si dle svých vlastností plně zaslouží. Mimo jiné dostane více BIOSů, vývody pro přesné měření napětí nebo celoměděný chladič.
Někdy na sklonku dnešního dne by se tedy na trhu měla objevit karta GeForce GTX 980 Ti KINGPIN od společnosti EVGA, která toho bude mít s referenčním modelem pramálo společného. Samozřejmě tedy využije stejné GPU generace Maxwell, ale samotná karta bude zcela jiná. Edice KINGPIN je zaměřena na overclockery a uživatele hledající vysoký výkon a umožní jim aby si vybrali model s potřebnou ASIC kvalitou, která je základním předpokladem pro vysoké přetaktování.





Čím lepší toto GPU bude, tím více si zaplatíme, takže nejlepší verze přijde na větší částku než nejdražší model v dané rodině, GeForce GTX TITAN X. Začíná se pak na 850 USD, což je o 200 dolarů více v porovnání se základními verzemi GTX 980 Ti.





Základem karty je tedy GPU GM200 s 2816 CUDA jádry, 176 TMU a 96 ROP. Jádro zde pracuje na základní frekvenci 1203 MHz až 1304 MHz díky turbu. Už od výroby je tak přetaktovaná, neboť referenční verze pracuje na 1000 až 1076 MHz. Paměti GDDR5 s kapacitou 6 GB ale pracují na výchozích 7010 MHz, což dává 336 GB/s. Karta si bere energii především ze dvou 8pinových a také jednoho 6pinového konektoru PCIe, takže ji můžeme teoreticky nakrmit až 450 W. Není divu, když EVGA počítá i s vodním chlazením a především s tekutým dusíkem (LN2).





Nový KINGPIN má také prodloužené PCB s 12 vrstvami a napájení skládající se ze 14 + 3 fází. Samozřejmostí jsou kvalitní komponenty, z nichž se napájecí systém skládá a možnost jeho monitorování včetně teploty i pomocí EVGA EVBot. O základní chlazení karty se postará ACX 2.0+ se šesti zploštělými heatpipe a měděnými žebry, takže z mědi je v podstatě celý chladič. Jistě tedy nepůjde o zrovna lehounkou kartu, ale kvalitní chlazení je pro takový model nutné. EVGA také slibuje, že pokud bude teplota GPU pod 60 °C, ventilátory budou vypnuty.





Do výbavy karty patří také jednoduchá záslepka, čili karta může zabrat pouze jeden slot, pokud jí tedy zajistíme příslušné chlazení (nejspíš vodní blok). Na zadní straně se ukazuje jeden DVI, jeden HDMI 2.0 a pak tři mini DisplayPort. Vedle toho je karta vybavena třemi BIOSy, jedním základním, jedním pro přetaktování a jedním pro chlazení tekutým dusíkem.





Tuto kartu si tedy jako vůbec první model od EVGA můžeme pořídit v různých kvalitách ASIC a čím vyšší a dražší si vybereme, tím větší šanci pro dosažení vysokých taktů budeme mít, ale zaručeno samozřejmě není nic. Samotný Kingpin (Vince Lucido ve službách EVGA) už tuto kartu použil pro dosažení světového rekordu. Podařilo se mu díky LN2 chlazení dosáhnout taktu GPU 2100 MHz a pamětí 2053 MHz (8212 MHz efektivně), díky čemuž se propustnost posunula na cca 400 GB/s. Karta pak dosáhla ve 3DMark Firestrike Extreme výsledku 12233 bodů.

Zdroj: WCCFtech
reklama