reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA RTX 3080 FTW3 ULTRA získala BIOS pro až 450W napájení

15.10.2020, Jan Vítek, aktualita
EVGA RTX 3080 FTW3 ULTRA získala BIOS pro až 450W napájení
Pustit už téměř půl kilowatt energie do grafické karty dnes není díky firmám Asus a EVGA v podstatě žádný problém a s přicházející zimou se taková věc může hodit. Nyní jde o kartu EVGA RTX 3080 FTW3 ULTRA, která dostala takovou možnost.
EVGA RTX 3080 FTW3 ULTRA je vzduchem chlazený model zabírající celkem tři sloty, který se svými proporcemi nijak zvlášť neliší od jiných modelů. To by se dalo říci spíše o kartách RTX 3000 AORUS XTREME a MASTER od Gigabyte. 
 
 
Jde ale o kvalitní kartu, která dle svého výrobce snese až 450W limit, takže majitelé nyní dostanou díky novému volitelnému BIOSu možnost tento limit využít. O volitelný BIOS jde proto, že ten má za úkol zvyšovat právě limit spotřeby a pokud o to někdo nemá zájem, nemá ani důvod k aktualizaci. 
 
Ostatně karta EVGA RTX 3080 FTW3 ULTRA má už ve své výchozí podobě limit 400 W, což je už samo o sobě výrazné zvýšení oproti obvyklým 320 či 340 W a nyní máme možnost jej zvýšit o dalších 50 W. Pro přídavné napájení tu máme tři 8pinové konektory, takže už jen ty dokáží pokrýt oněch 450 W a vedle toho můžeme počítat ještě s dalšími 75 W ze slotu PCIe x16. 
 
Po aktualizaci BIOSu je možné si nový limit spotřeby ověřit třeba pomocí známé utility GPU-Z, přičemž EVGA důrazně doporučuje, abychom si zajistili i kvalitní chlazení celé sestavy a také abychom použili alespoň 850W zdroj s účinností 80 Plus Gold. Zároveň také uvádí, že negarantuje reálný výkonnostní přínos, čili nezaručuje, že díky vyššímu limitu dosáhneme i vyšších taktů a karta bude přitom stabilní. 
 
Pro aktualizaci si stačí ze stránek EVGA stáhnout příslušný soubor Update.exe, spustit jej a hlavně v průběhu aktualizace nevypínat PC. To tak s sebou vždy nese riziko v tom, že nám nějaký dobrák vytrhne ze sítě kabel, vyhodí pojistky, nebo se prostě přeruší dodávka energie a my skončíme s nefunkční kartou, ale právě pro tyto případy tu je na kvalitnějších modelech včetně tohoto i druhý BIOS sloužící pro výchozí nastavení a také jako záloha.  


reklama