reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA RTX 3090 KINGPIN: tři napájecí konektory a 360mm radiátor

9.9.2020, Jan Vítek, aktualita
EVGA RTX 3090 KINGPIN: tři napájecí konektory a 360mm radiátor
Společnost EVGA, jejíž specialitou byly vždy grafické karty GeForce, si připravila model, jenž se zřejmě stane jejím vrcholem aktuální generace. Jde o GeForce RTX 3090 KINGPIN Edition, která vypadá jako neobyčejný hardwarový mastodont. 
GeForce RTX 3090 KINGPIN Edition patří mezi pět modelů s RTX 3090, které EVGA chce dostat na trh. Jsou tu jednak verze XC3 a FTW, jež budou představovat ty nejdostupnější a pak tu máme model HYDRO COPPER s předinstalovaným vodním blokem pro majitele sestav vodního chlazení a kdo nic takového nemá, může si vybrat model HYBRID i s AIO chladičem a ti náročnější sáhnou po KINGPIN. 
 
 
Řada KINGPIN dostala svůj název dle overclockera Vince Lucida, který jí tak propůjčil svou přezdívku, takže můžeme očekávat, že výbava samotné karty tomu bude jako obvykle odpovídat. Ta přitom mluví sama za sebe, neboť čítá jednak 23 napájecích fází, následující fotografie potvrzuje tři konektory PCIe s osmi piny, což nám celkově dává 525 W napájení a pak se dozvídáme o 360mm radiátoru pro tři 120mm ventilátory a nové vodní pumpě 6. generace od firmy Asetek. 
 
 
Fotografie této karty zveřejnil právě Vince Lucido a vypadá to, že EVGA si v tomto případě skutečně pospíšila, neboť žádná jiná firma dosud nezveřejnila či nenechala zveřejnit informace o žádných svých modelech s RTX 3090, které by se daly považovat za vrchol přetaktovaných karet. 
 
 
Ovšem ani EVGA toho z hlediska specifikací moc neprozradila. Konfigurace samotného GPU je jasná, ale neznáme jeho takty. Server VideoCardz sice udává, že paměti pracují při 2,4 Gb/s, ale to bude chyba. Jednak se odkazuje na svou databázi, kde nic takového není a pak je tato hodnota příliš nízká. Mohlo by jít o 24 Gb/s, ale to dnešní GDDR6X chystané maximálně pro 21 Gb/s těžko zvládnou. Bylo by to ale pěkné, neboť taková propustnost na pin by zajistila daleké překročení hranice 1 TB/s (konkrétně 1152 GB/s na 384bitové sběrnici). 
 
 
Nakonec ještě můžeme připojit jednu fotografii, která ukazuje všechny tři nové GeForce vedle sebe. Jde tak zleva o RTX 3090, RTX 3080 a RTX 3070 odlišené nejen výkonem, ale i fyzickými rozměry. 


reklama