reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská procesorová iniciativa získala první vzorky EPAC s RISC-V

23.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Evropská procesorová iniciativa získala první vzorky EPAC s RISC-V
EPI (European Processor Initiative) získala své první vzorky procesorů EPAC, které jsou založeny na architektuře RISC-V a měly by dláždit cestu k budoucím výkonným systémům včetně superpočítačů. 
Evropská procesorová iniciativa (EPI) tak sleduje cíl nezávislosti Evropské unie v oblasti HPC (High-Performance Computing), a vyvíjí tak vlastní procesory/akcelerátory s ISA RISC-V známé jako EPAC (European Processor Accelerator). Ty mají nabídnout kombinaci vysoké efektivity a výkonu, přičemž už dříve proběhl jejich tape-out a nyní se v laboratořích EPI testují první vzorky
 
 
EPAC se skládají z několika částí, na nichž pracovaly různé firmy či organizace. Máme tu čtyři malá VPU (vektorové mikrodlaždice) od SemiDynamics, které obsahují jádra Avispado RISC-V, větší VPU navrženou v kooperaci Barcelonského superpočítačového centra a Záhřebské univerzity a pak tu jsou také dvě další jádra: STX (Stenci and Tensor Accelerator) od Fraunhofer IIS, ITWM a ETH Zürich a VRP (Variable Precision Processor) od CEA LIST. Všechny tyto čipy jsou mezi sebou propojeny pomocí vysokorychlostního NoC (Network on Chip) rozhraní SERDES od EXTOLL. 
 
EPI získala celkem 143 již zapouzdřených testovacích vzorků, které byly vyrobeny procesem 22FDX firmy GlobalFoundries, který je vyladěn pro nízkospotřebový křemík. Nejde o žádné mamutí akcelerátory, ale malé čipy s plochou bezmála 30 mm2, přičemž jako pouzdro bylo použito FCBGA s 22 x 22 kontakty. Cílová frekvence je 1 GHz.
 
 
EPI už také ukázala, že první EPAC byly skutečně zprovozněny a zatím jen poslaly pozdrav celému světu v různých jazycích, stejně jako odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec.
 
 
K opravdovým HPC systémům tak mají EPAC ještě hodně daleko, nicméně RISC-V se vcelku rychle vyvíjí a získává si čím dál větší pozornost. 


reklama