reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Experiment s nanočásticemi bude na ISS testovat technologie proti účinkům stárnutí

8.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Experiment s nanočásticemi bude na ISS testovat technologie proti účinkům stárnutí
Na Mezinárodní vesmírnou stanici se dostal nový experiment využívající speciální inkubátor, který bude zkoušet, zda nás nemohou nanočástice zbavit volných radikálů v těle. To by mohlo jistě ne přímo zvrátit, ale alespoň trošku zpomalit proces stárnutí těla.
Inkubátor Kubik, který právě dorazil jako experiment agentury ESA na palubu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), není žádný Kámen mudrců, ale jeho výsledek by i tak mohl být velice zajímavý. Testovat se zde budou nanočástice způsobem, který by mohl zbavit buňky volných radikálů, které je poškozují. Výsledkem by tak mohl být alespoň zpomalený proces stárnutí těla, účinnější boj proti chorobám stáří a vedle toho také to, že samotní astronauti by měli na dlouhých misích šanci zůstat déle zdraví. 
 
experiment Kubik na ISS
 
Odstraněním volných radikálů z buněk se nedá proces stárnutí zcela zvrátit, neboť jen na nich to v žádném případě nezávisí. Nicméně vysoce reaktivní částice s alespoň jedním nepárovým elektronem jsou důležitým prvkem, který k poškozování buněk přispívá. Jde prostě o to, že takové radikály "kradou" elektrony z jiných molekul, které tvoří samotnou buňku, takže ta pak postupně degraduje. 
 
Doktoři tak lidem obecně radí, aby kvůli tomu jedli dost potravin bohatých na antioxidanty, čili třeba vitamín E, vitamín C a beta karoten, aby se omezilo působení kyslíkových radikálů. Experiment evropské ESA se týká také antioxidantů, ovšem konkrétně nano antioxidantů v podobě miniaturních keramických částic označovaných za nanoceria
 
ESA tak bude zkoumat, zda takové částice dokáží i v prostředí vesmíru absorbovat volné radikály po dlouhou dobu, a to s cílem snížit riziko rozvoje srdečních chorob, Parkinsonovy choroby nebo i ztráty svalové hmoty. Nanoceria by mohla působit v jedné dávce i několik týdnů, takže mnohem déle než přirozené antioxidanty, což se bude hodit právě především ve vesmíru. 
 
Nanoceria mají za sebou samozřejmě už několik praktických studií a ukázalo se, že alespoň v krátkodobém měřítku dokáží ochránit buňky před kyslíkovými radikály. V roce 2017 také proběhl i krátký úspěšný test na palubě ISS a nyní byl v inkubátoru Kubik odstartován delší test. V něm jsou udržovány vzorky při konstantní teplotě 30 °C a nanoceria budou dělat svou práci po dobu šesti dní, čili dvakrát déle než při předchozích testech. Poté budou vzorky zmrazeny a počkají si na návrat zásobovací lodí zpět na zem, aby mohly být srovnány se vzorky, které se do vesmíru nepodívaly. Účel je tedy zřejmý, a sice porovnat obě skupiny vzorků a zjistit, jaký efekt měla mikrogravitace a také zvýšené dávky kosmického záření. 
 
 


reklama