reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Exploze atomovky uprostřed Washingtonu DC: co se stane?

19.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Exploze atomovky uprostřed Washingtonu DC: co se stane?
Americké úřady se snaží připravit i na velice špatné události, a to třeba i na výbuch atomové bomby uprostřed města Washington DC. Výzkumníci pro to vytvořili velice podrobnou počítačovou simulaci, která předpovídá i konání lidí. 
Zvláště ve Washingtonu DC berou jaderné ohrožení velice vážně, jak ukázal i test americké DARPA, která rozdala lidem detektory radiace. S jejich pomocí by se totiž dalo určit, že někdo ve městě manipuluje s jadernou či "pouze" špinavou bombou. Nikdo si ale nemůže přesně představit to, jaké následky by opravdu měla její exploze, a to jak na město a jeho budovy, tak lidi. 
 
 
Právě k tomu účelu posloužila vytvořená velice přesná počítačová simulace, v níž byla vytvořena nejdříve krajina, do ní byly zasazeny budovy, komunikace, nemocnice a jiné důležité body, dokonce i rozvody elektřiny a dat a nakonec také lidé. Těm se v simulaci říká agenti a v rámci ní se pak sleduje, co asi tak udělají poté, co z nich opadne panika. 
 
 
Simulace vznikla na University of Colorado v Denveru ve spolupráci s NDSSL/Biocomplexity Institute na Virginia Tech a jde především o studium toho, jak by reagovali lidé na explozi, co by dělali po ní, jaké by byly následky a v důsledku se snaží zodpovědět otázku, co nejlepšího mohou pak záchranné složky dělat. 
 
Video od Science Magazine pak přímo ukazuje případ, že kousek severně od Bílého domu (prezident jistě zrovna nebyl doma) vybouchla menší jaderná nálož o síle 10 kilotun TNT. I to stačilo na celkové zničení centra města, které se ocitlo v plamenech a vyřazeny byly také mobilní sítě. Simulován byl také větrem roznášený radioaktivní mrak. Přeživší odřízlí od informací se tak přes všechna rizika vydali hledat své blízké a někteří dokonce v této snaze zamířili i do epicentra, což je ostatně předpoklad chování založený na zkušenostech. Jednou z cest, jak to řešit, je co nejrychlejší obnova komunikačních sítí, což ovšem v případě jaderné exploze není zrovna lehký úkol a běh na krátkou trať. 
 
Podobné simulace ukazují nový trend v plánování reakcí na zvláštní události. Využívají je také epidemiologové, což se jim bude hodit, až konečně dorazí zombie apokalypsa, ale také plánovači rozvoje měst nebo ekonomové. 
 
Zdroj: Motherboard 


reklama