reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FAA navrhla pravidla provozu dronů v USA, Amazon balíčky doručovat nebude

17.2.2015, Milan Šurkala, aktualita
FAA navrhla pravidla provozu dronů v USA, Amazon balíčky doručovat nebude
Drony jsou prostředkem jak pořídit působivá videa nebo snímky ze vzduchu, nicméně komerční sektor např. v podobě Amazonu by s jejich pomocí chtěl doručovat balíčky. Nově navržená pravidla v USA jsou sice volnější, ale Amazon asi stále nepotěší.
Společnost Amazon má velký sen, dopravovat balíčky pomocí dronů. I jiných komerčních využití je více než dost. Nový návrh pravidel pro komerční lety dronů v USA vydané úřadem FAA (Federal Aviation Administration) se snaží dát tomuto odvětví nějaký řád a překvapivě není až tak striktní, jak se původně předpokládalo. I tak si nicméně Amazon může prozatím nechat zajít chuť.


Dron DJI Phantom 2


Návrh pravidel se týká dronů do váhy 55 liber (25 kg), základním omezením je ale to, že musí být udržován neustále vizuální kontakt operátora s dronem, což automatickou dopravu balíčků v podstatě znemožňuje. Nesmí se létat ve výšce nad 500 stop (152 metrů) a rychlostí přes 100 mil za hodinu (161 km/h). Dron nesmí nic shazovat a může létat jen za dne (ohraničeno oficiálně stanovenou dobou východu a západu slunce pro daný den).

Operátor může ovládat maximálně jeden dron v jednu dobu a nesmí létat nad osobami, které se daného letu nezúčastňují. Operátor musí mít alespoň 17 let a je potřeba projít certifikací. Uvažuje se o méně přísných pravidlech pro velmi lehké drony s hmotností do 4,4 libry (2 kilogramy). Nyní běží 60denní lhůta, kdy se k těmto návrhům může vyjádřit americká veřejnost. Budoucnost teprve ukáže, jak se budou podobné regulace vyvíjet v USA i u nás v Evropě.

Zdroj: ArsTechnica, PCWorld
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama