reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook také ukončil přepisování odposlouchávaných hovorů uživatelů

14.8.2019, Milan Šurkala, aktualita
Facebook také ukončil přepisování odposlouchávaných hovorů uživatelů
Facebook je posledním z technologických gigantů, který ukončil diskutabilní projekt přepisování audio konverzací svých uživatelů třetími stranami. Díky tomu měl vylepšovat automatické rozpoznávání řeči.
Soukromí lidí je velkým tématem poslední doby a v těchto týdnech se přetřásají především audio konverzace a chytří asistenti. Ti totiž musí odposlouchávat to, co na ně lidé mluví a měly by správně rozpoznat vyslovené příkazy. Aby však něco takového mohlo fungovat, je potřeba pořádně natrénovat systémy umělé inteligence pro rozpoznávání lidské řeči. A kde jinde sehnat velké množství testovacích dat než právě při provozu těchto zařízení? To se právě dělo u mnoha společností, které tyto systémy vyvíjí. Běžnou praxí tak bylo, že tito chytří pomocníčci posílali audio nahrávky do společností třetích stran, kde lidé poslouchali nahrané konverzace a přepisovali je do textové podoby, resp. kontrolovali texty, které AI systémy v audio nahrávkách rozpoznaly. Díky těmto datům se pak systémy mohly dále ladit.
 
Facebook logo
 
Jenže tady je právě kámen úrazu. Ačkoli tyto nahrávky byly v rámci možností anonymizovány, stále obsahovaly velké množství detailů. Přepisovali tak i nahrávky sexuálních aktivit, jednání drogových dealerů nebo důvěrné hovory mezi doktory a pacienty. Poněvadž je ale takové trvalé odposlouchávání kontroverzní a přepisování může být nabouráním do soukromí, společnosti mění podmínky, za kterých lze něco takového provádět, nebo to rovnou ruší. Posledním z technologických gigantů, který mění svou strategii, je společnost Facebook. Ta podobný program ukončila před týdnem. I když Facebook měl poslední dobou hodně problémů se soukromím svých uživatelů, zde se kontrola textů týkala jen těch lidí, kteří měli tuto možnost povolenou v nastavení sociální sítě. I přesto byl program dočasně zrušen a společnost TaskUs, která byla jednou z těch, která pro Facebook prováděla kontrolu přepisů, tak bude mít minimálně dočasně trochu méně práce.
 
Facebook v tom ale zdaleka není sám. Podobné projekty nebo problémy s ukládáním dat měly i jiné podobné společnosti. Amazon se svým asistentem Alexa přišel na přetřes teprve před pár týdny v červenci, kdy se zjistilo, že pokud uživatel nesmaže záznamy, ty se stále ukládají. Apple pak rovněž v červenci oznámil, že ukončuje spolupráci s jinými společnostmi, které hodnotily kvalitu rozpoznání konverzací s asistentem Siri. Google získával data ze svých chytrých reproduktorů a projekt systematického odposlouchávání s vyhodnocováním dočasně přerušil na tři měsíce. Tak ale učinil jen v Evropě, kde hrozí GDPR. Přepisování přiznal i Microsoft ve Skypu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama