reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebooku ukradli nešifrované HDD s daty 29.000 zaměstnanců

16.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Facebooku ukradli nešifrované HDD s daty 29.000 zaměstnanců
Sociální síť Facebook má další problém s únikem dat. Tentokrát však nešlo o únik dat ze systémů společnosti, ale o krádež pracovního notebooku obsahující data téměř 30 tisíc zaměstnanců firmy.
Facebook je znám slabou ochranou dat svých uživatelů a nesčetnými skandály s tím spojenými. Nyní tu má další potíž. Byla mu totiž ukradena data jeho vlastních zaměstnanců. Konkrétně šlo o krádež notebooku z auta, ve kterém byl i pevný disk obsahující data o výplatách 29 tisíc zaměstnanců společnosti za minulý rok. Byla zde čísla bankovních účtů, jména, hodnoty platů, odměn a poslední čtyři čísla sociálního pojištění.
 
Facebook logo
 
Ke krádeži došlo 17. listopadu, ale teprve minulý pátek (13. prosince) byla tato informace zveřejněna zaměstnancům a byla jim nabídnutá dvouletá služba ochrany proti krádeži identity. Problémem je zde i to, že tyto disky nikdy neměly opustit kanceláře Facebooku, takže je otázkou, proč je zaměstnanec vůbec vynesl ven. Další zvláštností je to, že data nebyla na disku nijak šifrována i to, že onen zaměstnanec nechal notebook s citlivými daty v autě v oblasti, která je známá vysokou mírou krádeží. Mluvčí Facebooku už řekl, že proti němu budou podniknuta adekvátní disciplinární řízení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama