reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon Heavy může opět brzy startovat v již komerčním letu

20.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Falcon Heavy může opět brzy startovat v již komerčním letu
Už více než rok čekáme na další, teprve druhý start rakety Falcon Heavy, která se možná ukázala jako slepá cesta, ale stále je to ten nejvýkonnější nosič, jaký SpaceX má. Startovat by ale mohla už na začátku dubna. 
SpaceX Falcon Heavy by tak měla poprvé vynést užitečný náklad a ne jen Muskovu Teslu s panákem za volantem jako při prvním startu v únoru předchozího roku. Tentokrát by měl letět komunikační satelit 6A společnosti ArabSat, a to z obvyklého místa, odpaliště 39A v Kennedyho vesmírném centru na Floridě. Start je zatím naplánován na 7. dubna, takže přespříští neděli snad budeme mít možnost sledovat další synchronizované přistání postranních stupňů rakety a můžeme doufat, že tentokrát to bez chyby zvládne i ten středový. 
 
 
Samotná společnost SpaceX však ještě oficiálně nepotvrdila tento start, takže se zatím s jistotou nedozvíme, zda budou první stupně rakety přistávat, nebo ne, ale rozhodně se to očekává. 
 
ArabSat 6A mají vynést dva postranní stupně B1052 a B1053 plus středový B1055, které budou všechny zbrusu nové. B1052 a B1053 pak budou použity pro misi STP-2, misi v rámci Space Test Program amerického Ministerstva obrany. Ta bude zahrnovat celkem 25 menších zařízení. 
 
Dříve se mluvilo i o použití středového B1055 pro misi STP-2 plánovanou na červen (opět Falcon Heavy), ovšem letět má nový B1057. Za tím mohou stát obavy z přistání B1055, protože ten vzhledem k letovému profilu v misi ArabSat 6A dosáhne vyšší rychlosti než obvykle a zpět k zemi poletí velice rychle. Přistát by měl také na plošině Of Course I Still Love You téměř 1000 km od místa startu, což bude pro SpaceX rekord a s velkou rezervou. Firma se tak použitím B1057 pojišťuje před případnými problémy.
 
V příštích měsících by se tak mělo ukázat, zda může NASA opravdu počítat se službami SpaceX pro vypouštění těžkých nákladů nad nízkou orbitu, což budou třeba komponenty plánované měsíční stanice Lunar Gateway. Mohla by to být ale i loď Orion, která nemá stále připraveny rakety SLS. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama