reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FedEx chce svá letadla chránit před raketami pomocí laserů

18.1.2022, Jan Vítek, aktualita
FedEx chce svá letadla chránit před raketami pomocí laserů
Když jsme se naposledy dívali, tak dopravní služba FedEx válku nikomu jinému nevyhlásila, takže proč má mít potřebu chránit svá letadla před raketami? FAA však přesto dostala příslušnou žádost.
Nemáme zprávy o tom, že by po světě padala letadla firmy FedEx zasažená raketami, ovšem vedení firmy zřejmě chce být na takové nebezpečí připraveno. Zažádalo si tak u americké Federal Aviation Administration (FAA) o povolení, na jehož základě bude moci příslušně upravit své nákladní letouny Airbus Model A321-200.
 

 
Ony úpravy mají spočívat v tom, že tyto letouny budou vybaveny infračerveným laserovým systémem, který bude schopen zmást teplem naváděné rakety. Je tak možné, že FedEx tu reaguje i na případ ukrajinského Boeingu 737, který loni v lednu sestřelily Íránské revoluční gardy pomocí dvou raket země-vzduch. 
 
FedEx zrovna tento případ nezmiňuje, ale uvádí, že v posledních letech se objevily incidenty, v nichž byly proti civilním letounům nasazeny přenosné protiletadlové raketové komplety. Právě proti nim má sloužit laserový systém, který se bude snažit rakety svým infračerveným laserem oslepit. 
 
V další části příslušného dokumentu se ale také uvádí, že infračervené lasery mohou představovat nebezpečí pro lidi či zvířata, kterým mohou poškodit zrak nebo je popálit a pak také mohou ovlivňovat funkci letadel, a to jak náhodně zasažených, anebo i toho, na němž se laser nachází. 
 
Stanoveno je tak i několik podmínek, které mají zajistit bezpečné využití laserových obranných systémů. Jedná se i o zabránění tomu, aby byl laser spuštěn z letadla stojícího na zemi či aby při letu ohrozil další letadla v dosahu. Připraveny také musí být příslušné instrukce a směrnice, bezpečnostní dokumentace a pochopitelně i posádky musí projít tréninkem. To vše ale přijde na řadu až v případě, kdy FedEx dostane svolení k využití laserových obranných systémů. 


reklama