reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fénixové kyberprostoru aneb obnova dat

18.6.2009, René Pfeifer, článek
Fénixové kyberprostoru aneb obnova dat
V pověstech mnoha národů se Fénix a jemu podobní tvorové rodí znovu poté, co shoří. Existují i v novodobé mytologii informatiky bájní ptáci, kteří jsou schopni pozvednout náš ztracený kyberprostor z popela?
Způsobů, jak nám disk může odejít, je několik a jsou všeobecně známé. Mezi typické patří fyzické poškození ploten, poškozená elektronika nebo mechanická závada (ložisko, motor). Většina z vás jistě ví, jak se takové chyby obvykle projeví - disk se netočí, vydává různé netypické zvuky, ale hlavně ho nenalezne BIOS. Na tyto případy obvykle sami nestačíme, jelikož vyžadují fyzický zásah. Otevřít pevný disk a/nebo vyměnit některé jeho součásti je lépe provádět s maximální obezřetností v kontrolovaném prostředí (zejm. bezprašné), a to doma běžně nemáme.

Přesto, jsou-li pro nás data životně důležitá, není třeba házet flintu do žita a disk do koše. Za menší či častěji větší obnos peněz mohou pomoci specializované firmy.

Existuje také „přátelštější“ forma hardwarové vady, u která nám šance na záchranu dat svépomocí může připadat reálnější. Pokud pozorujete, že operace vašeho systému trvají déle nebo operační systém zamrzá, je pravděpodobné, že na disku vznikají vadné sektory v množství větším, než je zdrávo.


Vadné sektory

Dokud je HDD ještě detekován a máme-li dost odvahy, můžeme se pokusit zachránit naše megabajty sami. Metoda, jak data uzdravit, spočívá v překopírování obrazu poškozeného oddílu na bezvadné médium. Utilit, pro tento účel stavěných, je poskrovnu a mají zvláštní schopnosti, které jim umožňují s diskem komunikovat mimo BIOS a operační systém. Čtení dat z vadných sektorů pak provádí důkladněji. Ihned po zjištění závady je třeba se vyvarovat zápisu na poškozený disk, proto vybereme takový záchranný software, který má možnost spuštění v tzv. read-only módu nebo mimo OS. Z open source nástrojů můžeme vygooglovat a stáhnout např. DiskPatch a iRecover (obě utility jsou součástí DIY DataRecovery products) nebo volnou verzi HDClone (ta má ovšem omezené funkce, placená verze je vhodnější).


HDClone

Freeware software nemusí být 100% spolehlivý a úspěch operace dost záleží na hutnosti a umístění vadných sektorů na plotnách pevného disku. Opravdu kvalitní autorský software pro obnovovací účely z disku s vadnými sektory je dostupný především pro policejní složky. Chceme-li si ponechat vyšší šance na záchranu dat, doporučujeme jej v tomto případě raději odpojit (nezapisovat, nespouštět systém, neinstalovat žádný software, nespouštět scandisk nebo chkdisk) a odnést do záchranářské firmy. Čím více se poškozený disk trápí zachraňováním, tím šance na profesionální obnovu klesá.
reklama