reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fénixové kyberprostoru aneb obnova dat

18.6.2009, René Pfeifer, článek
Fénixové kyberprostoru aneb obnova dat
V pověstech mnoha národů se Fénix a jemu podobní tvorové rodí znovu poté, co shoří. Existují i v novodobé mytologii informatiky bájní ptáci, kteří jsou schopni pozvednout náš ztracený kyberprostor z popela?
Jak už bylo v předchozích kapitolách naznačeno, nemusí nás záchrana ztracených dat z poškozených médií stát ani korunu. V závislosti na míře poškození nám může stačit pár hodin trpělivosti a vhodný nástroj z řad open source nebo freeware. Abychom věděli, kdy který použít, vyjmenujeme si základní funkce výše zmíněných programů.


DIY DataRecovery – DiskPatch


DiskPatch je utilita pro klonování diskových obrazů s rozšířenými možnostmi nastavení. Je navržena tak, že s její pomocí můžete řešit běžné poruchy pevných disků, jako jsou poškozená MBR a tabulka oddílu, smazaný oddíl, porušené boot sektory a také vadné sektory. K vyhledávání a opravě vadných sektorů je vybaven pokročilým nedestruktivním testem zápisu a čtení, který je schopen nalezené chyby re-alokovat, pokud je to ještě možné. Je dostupný ke stažení samostatně (instalátor následně vyzve k vytvoření bootovacího CD) nebo jako součást některých záchranných CD (Hiren's BootCD) a podporuje systémy FAT a NTFS.


DiskPatch

Recuva – File recovery


Tato freewarová Windows aplikace je účinným nástrojem pro obnovu smazaných dat (verze 1.27.419). Je schopna nalézt jak soubory již vysypané z koše, tak soubory smazané havárií nebo virem. Navrátí ztracená data i z dalších medií, jako paměťových karet nebo MP3 přehrávačů.


Recuva

TestDisk


TD je velmi kvalitní a jednoduchý open source software pro obnovu smazaných oddílů a opravu zaváděcích disků. Široká podpora operačních a souborových systémů (FAT, NTFS, ext2, 3,..) z něj dělá univerzální a velmi oblíbený nástroj. Stáhnout a používat jej můžeme buď samostatně (zde pozor na správnou verzi dle OS) nebo jako součást opravných CD (Zde bývá obvykle doplňován další užitečnou aplikací – PhotoRec).


ZAR


Zero Assumption Recovery software představuje vysoce efektivní nástroj k obnově dat v rámci FAT a NTFS souborových systémů. Dokáže pomoci v případech selhání zaváděcích sektorů, celých oddílů nebo při rekonstrukci diskového pole (RAID0 a 5). Lze s ním obnovovat smazané fotky z digitálních médií. Verze 8.4 je volně ke stažení na stránkách výrobce, kde naleznete i srozumitelné návody pro jednotlivé fáze uzdravování.


ZAR

Tolik k popisu nejdůležitějších, volně dostupných, „Fénixů kyberprostoru“. Závěrem si ještě předvedeme dva jednoduché, ale efektivní prográmky od A-FF Labs v jednoduché simulované ukázce.
reklama