reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fénixové kyberprostoru aneb obnova dat

18.6.2009, René Pfeifer, článek
Fénixové kyberprostoru aneb obnova dat
V pověstech mnoha národů se Fénix a jemu podobní tvorové rodí znovu poté, co shoří. Existují i v novodobé mytologii informatiky bájní ptáci, kteří jsou schopni pozvednout náš ztracený kyberprostor z popela?

Obnova souborů s NTFS Undelete


Pro ukázku, jak jednoduše se s touto utilitou pracuje, si můžeme stáhnout a vypálit její ISO obraz na CD (není bootovací). Ta je vhodná zejména při obnově ztracených dat na systémovém oddílu. Po zjištění ztráty dat s počítačem nepracujeme. Jednoduše spustíme program z CD a vybereme postižený oddíl. Po chvilce automatického vyhledávání se ztracená data objeví v pravém okně.


NTFSUndelete Screenshot 1

Pak už jen stačí vybrat cílový adresář (raději vybereme jiný než původní oddíl), stisknout tlačítko pro obnovu a je hotovo.


NTFSUndelete Screenshot 2


Obnova oddílů s Partition Find and Mount


Podobně snadno se pracuje i s dalším programem, tentokrát se pokusíme zachránit smazaný oddíl. Verze 2.31 pro Windows je volně ke stažení na webových stránkách. Zde není k dispozici obraz na CD, proto po zjištění ztráty oddílu na systémovém disku vypneme počítač a postižený harddisk zapojíme do jiného, kam utilitu nainstalujeme. Následně spustíme PFM a necháme vyhledat naši ztracenou partition. Zkoušíme postupně tři možné způsoby skenování dokud se hledání nezdaří.


PFM Screenshot 1

Nalezený oddíl poté musíme připojit (mount), aby byl schopen další práce. Nutno podotknout, že oddíl je připojen pouze ke čtení a po ukončení nás program vyzve k jeho odpojení.


PFM Screenshot 2

Zdařilé připojení oddílu pro nás znamená, že ho můžeme vidět v systému (automaticky se nám otevře okno Exploreru), kopírovat z něj naše data a hlavně vytvořit a následně obnovit obraz celého ztraceného oddílu.


PFM Screenshot 3


Rada na konec


Presto,že se z předešlých dvou příkladů může zdát záchrana ztracených dat snadná, většinou tomu tak není. Objem našich dat roste každým dnem a tak proces vyhledávání a navracení desítek gigabytů obvykle zabere několik hodin trpělivé práce i zkušenému informatikovi. Proto naše doporučení na závěr zní: „zálohujte, zálohujte, zálohujte!“
reklama