reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Finanční výsledky SK Hynix: obrovský propad, ale přesto zisk

31.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Finanční výsledky SK Hynix: obrovský propad, ale přesto zisk
Společnost SK Hynix má ve svém produktovém portfoliu především elektronické paměti NAND Flash a DRAM či případně produkty na nich založené. Právě její finanční výsledky tak ilustrují, jak na tom byl tento průmysl v minulém roce.
Dalo by se říci, že finanční výsledky společnosti SK Hynix jsou za loňský rok mizerné, ovšem firma přesto nebyla stažena do ztráty a naopak zaznamenala čistý zisk. Je ale třeba upozornit, že uvedené částky se týkají jihokorejských wonů (KRW) a jedna miliarda KRW odpovídá cca 19,2 milionům korun nebo 840.000 dolarům a také číslo 2,016 není jen něco přes 2 miliardy. Čárka v tomto případě není desetinná, takže jde o dva biliony wonů a v přepočtu čistý zisk cca 1,7 miliardy dolarů.
 
 
Čili i když jde pokles o hrozivých 87 procent, přesto jde o zisk, který by takové AMD mohlo firmě SK Hynix jen závidět. Firmě SK Hynix se přitom jednak propadly tržby, a to o rovnou třetinu oproti předchozímu roku, ovšem to by ve výsledku nebylo tak špatné, kdyby z 52 % na pouhých 10 % neklesly také marže. 
 
Celoroční srovnání pak bledne vedle informací za poslední loňský kvartál, za nějž SK Hynix zaznamenal už ani ne třetinový pokles tržeb, jenomže marže se dostaly na pouhá tři procenta a z čistého zisku se stala ztráta 118 miliard KRW. Výrobci pamětí tak mohou být rádi za to, že ceny pamětí DRAM už se nejspíše dotkly dna a ceny NAND Flash už dokonce opět rostou. 
 
Ukazují na to i čísla v posledním kvartálu, kdy průměrná prodejní ceny DRAM klesla už jen o 7 % (nyní se už vyrovnává) a ceny NAND Flash už byly stabilní (nyní rostou). V tomto roce se SK Hynix chce zaměřit na zvýšení výroby pamětí pomocí 1Ynm procesu (cca 14-16 nm) a začít se už věnovat výrobě pamětí LPDDR5. Začne už také masově využívat 1Znm procesy s rozlišením blížícím se 10 nm a dále i vyrábět 128vrstvé paměti NAND Flash. 
 
 
Zdroj: TZ SK Hynix via techPowerUp


reklama