reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox přestane podporovat Windows XP a Vista v příštím roce

25.12.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Firefox přestane podporovat Windows XP a Vista v příštím roce
Internetový prohlížeč od Mozilly zatím ještě podporuje starší operační systémy Windows XP a Vista. V dubnu 2017 ovšem jejich uživatelé přestanou včas dostávat aktualizace a o pár měsíců později bude podpora zcela ukončena.
Letos v dubnu ukončil Google Chrome podporu Windows XP i Windows Vista. A brzy přestane s těmito staršími verzemi operačního systému počítat další významný internetový prohlížeč. Mozilla na svém blogu před pár dny potvrdila, že v průběhu roce přestane podporovat Windows XP i Vista. Stále je ovšem dost času, k úplnému ukončení podpory totiž dojde nejdříve v září 2017. Ještě před tím učiní vývojáři několik přípravných kroků. Nejprve v dubnu 2017 budou uživatelé výše uvedených operačních systémů automaticky přesunuti do programu Firefox Extended Support Release (ESR), který je určen především pro organizace jako firmy, školy či úřady. Pro uživatele to bude znamenat, že jejich prohlížeč už nebude tak často dostávat nové aktualizace, a pokud už nějaká přijde, tak se zpožděním ve srovnání s ostatními.

Firefox na počítačích s Windows XP či Vista ovšem bude nadále získávat bezpečnostní záplaty, a to do září příštího roku. Tyto aktualizace přitom budou instalovány automaticky. V polovině roku 2017 bude zjištěn počet uživatelů Firefoxu, kteří zůstávají věrni zmiňovaným verzím systému a stanoveno konečné datum, kdy bude podpora definitivně ukončena. Zatím mají uživatelé počítat se zářím 2017. Ani potom samozřejmě program nepřestane fungovat, ale již pro něj nebudou distribuovány softwarové aktualizace přinášející nové funkce a další vylepšení. Především z hlediska bezpečnosti je používání neaktualizovaného internetového prohlížeče velmi rizikové. Mozilla proto uživatelům doporučuje přejít na novější verzi operačního systému, která je zároveň ještě podporována Microsoftem.





Shodou okolností nedávno Mozilla zveřejnila nejnovější výsledky Firefox Hardware Report, který ukazuje, na jakých počítačích je internetový prohlížeč používán. Pokud bychom výsledky hodně zobecnili, jsou to nejčastěji majitelé méně výkonných sestav s Windows 7. Takový typický uživatel Firefoxu využívá obrazovku s rozlišení 1366 x 768 pixelů, dvoujádrový procesor od Intelu, integrované GPU stejného výrobce a maximálně 4GB operační paměť. Ačkoliv podíl Windows 10 mezi uživateli Firefoxu výrazně vzrostl (na více než 25 %), bezmála polovina uživatelů používá Windows 7. Co se týče verze Windows XP, tu využívá stále asi desetina lidí, v případě Visty se jedná už jen o mizivý podíl okolo 2,5 %.

Zdroj: Blog.mozilla.org, Hacks.mozilla.org
reklama