Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox Reality je browser pro AR a VR, zatím toho moc neumí

19.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Firefox Reality je browser pro AR a VR, zatím toho moc neumí
Podobně tomu, jak pomalu se rozjíždí celý trh s virtuální, smíšenou a rozšířenou realitou na PC se rozjíždí i webový prohlížeč Firefox Reality. Zatím mají stát celé roky vývoje a zkoumání toho, co jako uživatelé chceme. Co tedy?
Firefox Reality je k dispozici v obchodech Viveport, Oculus a Daydream, přičemž je určen pro celou řadu různých zařízení, které nám více či méně zahltí zrak virtuální realitou. Slibuje intuitivní využití webu a příslušných technologií, ovšem je brouzdání webem s nasazenou helmou opravdu to, po čem uživatelé prahnou? Těžko říci, ale pokud se podíváme na to, co Firefox Reality aktuálně umí, pak těžko.
 
 
Mozilla slibuje, že Firefox Reality si bere to nejlepší z klasického Firefoxu, což je snadné použití, ovládání nebo funkce pro bezpečnost. Ostatně ta je v případě VR headsetů dokonalá v tom smyslu, že nám opravdu nikdo nemůže koukat přes rameno, co právě sledujeme, snad leda že by využil našeho odříznutí od okolního světla a zapnul si výstup na monitor.  
 
Andre Vrignaud ze skupiny, která v Mozille na platformách pro VR pracuje, tvrdí, že Firefox Reality je výsledek mnohaleté práce, výzkumu, debat s uživateli, vývojáři, tvůrci obsahu a hardwarovými partnery. Jaký je zatím výsledek? 
 
 
V aktuálním stavu jde především o brouzdání webem pomocí virtuální obrazovky a pak tak trochu o pohyb ve 3D. Zatím tak opravdu nejde o nic, co by nás mělo nadchnout, však jaký bychom měli mít důvod k tomu, abychom si pro prohlížení webu brali VR headset, který nám naservíruje ve virtuálním světě to samé, co monitor v tom reálném? 
 
Firefox Reality je však nyní ve verzi 1.0 a Mozilla slibuje, že brzy přijde 1.1, která představí další možnosti. V následujících měsících budou k dispozici bookmarky, 360° videa, podpora účtů a další. Musíme si tak počkat na to, v co se nakonec tento prohlížeč vyvine a jakou získá podporu vývojářů. Je třeba si ale uvědomit, že jde o VR, kde platí především to, že lidé si nebudou moc kupovat headsety, když chybí obsah a tvůrci obsahu zase nebudou moc chtít na něm pracovat, když mohou oslovit jen malý trh. 
Zdroj: Hexus.net