reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox začne od srpna částečně blokovat Flash

21.7.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Firefox začne od srpna částečně blokovat Flash
Mozilla se připojí k dalším společnostem, které ve svých webových prohlížečích omezují Flash. Vývojáři Firefoxu na to ovšem půjdou pomalu, nejprve budou blokovat jen část obsahu, od příštího roku bude veškerý Flash spouštěn jen na vyžádání.
Google, Microsoft nebo Apple, ti všichni už začali nějakým způsobem omezovat Flash ve svých internetových prohlížečích. Zlaté dny, kdy byl tento plugin revolučním a skoro nepostradatelným, jsou dávno pryč. Pomalu jej vytlačuje HTML5, stále se ovšem najdou stránky, které Flash v menší či větší míře využívají. Možná právě proto postupuje Mozilla při svém počínání nejopatrněji. Nejen, že se zavedením prvních kroků čekala o mnoho měsíců déle než konkurence, ale k blokování veškerého flashového obsahu chce přistoupit až v příštím roce.

V první fázi, která by měla začít už v srpnu, chce blokovat pouze obsah neviditelný pro uživatele. Vývojáři dokonce vytvořili seznam SWF souborů, který zahrnuje pouze obsah nahraditelný pomocí HTML. K tomuto účelu analyzovali 100 tisíc nejnavštěvovanějších stránek podle společnosti Alexa a hodlají seznam v budoucnu průběžně aktualizovat. Běžný uživatel by si změny neměl vůbec všimnout, i přesto je slibováno zvýšení stability prohlížeče až o 10 %.




Pády pluginů ve Firefoxu ukazující postupný přechod z Flashe na HTML5 (graf)


V průběhu letošního roku začne být blokován i Flash sloužící ke kontrole viditelnosti konkrétního obsahu, který je používán v internetové reklamě, ještě předtím ale bude muset Firefox nabídnout alternativu v podobě HTML Intersection Observer API. Tento krok by měl vést ke zvýšení výkonu prohlížeče, stejně tak výdrže mobilních zařízení.

Čin bude dokonán v roce 2017, kdy dojde ve Firefoxu k zablokování veškerého zbývajícího obsahu využívající Flash. Plugin bude podobně jako v Google Chrome dostupný pouze na vyžádání – místo samotného obsahu se uživateli zobrazí jen upozornění a až kliknutím na něj dojde k jeho načtení. Mozilla si od omezení technologie Flash slibuje zvýšení bezpečnosti, stability i výkonu svého webového prohlížeče, v případě notebooků a tabletů také s tím související zvýšení výdrže baterie.

Správci internetových stránek využívajících Flash by tedy měli co nejdříve přejít na HTML, aby svým návštěvníkům zajistili bezproblémové používání. Mozilla dodává, že i v budoucnu hodná spolupracovat se společností Adobe, aby zajistila co možná nejlepší zážitek při používání technologie Flash.

Zdroj: Blog.mozilla.org
reklama