reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ford a MIT testují autonomní "taxíky" v kampusu univerzity

29.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Ford a MIT testují autonomní "taxíky" v kampusu univerzity
Ford Motor Company a Massachusetts Institute of Technology (MIT) spolu vyvinuly speciální elektrické autíčko, které bude testováno v kampusu univerzity. Má sloužit k rozvozu studentů a učitelů po areálu.
Vývoj autonomních vozidel je dnes velkým tématem a se svou troškou do mlýny přispěchal i Ford. Ten už na jaře zkoušel noční autonomní provoz aut bez zapnutých světel. Nyní se společnost Ford dala dohromady s Massachusetts Institute of Technology (MIT) a vytvořily flotilu tří autíček, které na zavolání přijedou a rozvezou cestující po areálu univerzity. Ke všemu stačí jen mobilní aplikace a autíčko si s její pomocí zavolat.


Autonomní auto Fordu a MIT


To je na určeném místě vyzvedne a doveze tam, kam budou chtít. Aby cestující nemuseli na auto dlouho čekat, v průběhu předchozích pěti měsíců vědci studovali pohyb chodců, odkud, kam a kdy nejčastěji chodí. Toto pak spolu s rozvrhy hodin bude sloužit k tomu, aby byla auta rozmístěna v těch lokacích, kde je nejpravděpodobnější, že si je někdo zavolá a auto bude velmi rychle k dispozici. Testovací provoz by měl začít v září letošního roku.


Flotila autonomních aut Fordu a MIT


Ke své navigaci potřebují kamery a LIDAR. Ten své okolí zkoumá laserovými paprsky. Autíčko má poměrně malé rozměry, takže by se mělo vejít na chodník a přitom nechat dostatek místa pro běžné chodce. Společnost Ford si od tohoto projektu slibuje další cenná data pro vývoj svých autonomních vozidel.

Zdro: media.ford.com, extrahw.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama