10.5.2010 08:55
ondreasDobrý den,potřeboval bych poradit s výběrem monitoru v nízké cenové hranici do 4500.Osobně mi připadá v úvahu 24¨LCD nebo LED od výrobce BenQ model G2420HDB vs. G2420HDBL.Nemáte někdo s těmito monitory zkušenost?Rád si poslechnu samozřejmě negativa,neboť při téhle ceně to nebude nic extra,ale na filmy,hraní her a běžnou práci myslím dostačující.Pokud můžete doporučit i jiné modely,popř. výrobce,budu opravdu rád.Myslím že v téhle ceně težko hledat nějaký rozdíl v parametrech mezi různými výrobci,co jsem tak zjišťoval,ve všech případech se jedná o TN panel,který vesměs všechny panely limituje tak nějak vyrovnaně.Především by mě zajímal celkový názor na značku BenQ a ostatní,jaké je podání barev,ostrost obrazu jeho realističnost a např. kalibrace a nastavení blížící se optimálnímu projevu obrazu.Doposud nemám s výběrem LCD žádnou zkušenost,takže tak jako tak budu zřejmě spokojený oproti CRT,ale nerad bych kupoval na slepo.Těď konkrétně k modelům BenQ G2420HDB vs. G2420HDBL,první uvedený má klasické podvícení CCFL,druhý zmíněný LED.Lákavý rozdíl mezi nimi je hlavně u LED poloviční spotřeba 24W a dynamický kontrast 5 000 000 :1 oproti 40 000:1 u CCFL,neměl jsem nikdy možnost porovnat,tak by mě zajímalo,jestli u takto levných LCD je kontrast,ke všemu dynamický,tou prioritou ke koupi(nakolik ovlivňuje celkové podání obrazu),svítivost u LED je 250 cd/? u LCD 300 cd/?
,nevím v čem v reálu hledat rozdíl.Možná důležitý bude údaj COLOR GAMUT který je u LED nižší.
LED vs LCD- 68% vs. 72%
,podle mě vyšší je lepší ve prospěch LCD,ale zda je to markantní rozdíl nevím:-(
Pro mne asi jedna z hodně důležitých vlastností je životnost použité technologie
MTBF(hr, exclude lamp)
60,000 vs. 60,*000
Lamp Life (hr)
min. LCD 30,000 vs. LED 25,000 hodin
Lamp Life (hr) Typical
LCD 50,000 vs. LED 30,000 hodin
v přepočtu,pokud jsem se nespletl při provozu 8h/denně= LCD min 10,2 roku ,bežně 17,1 roku
LED min 8,6 roku ,bežně 10,2 roku
mezi použitými technologiemi je deklarovaný rozdíl opravdu znatelný,ale pokud se vrátím do reálu a budu brát v úvahu min. životnost,tak rozdíl není zase až tak drastický,při dnešním tempu v rozletu technologií myslím ani nemá cenu uvažovat o jeho používání 10 let dobudoucna ;)
cena Benq LCD G2420HDB vs. LED G2420HDBL
cca. 3900kč vs. 4300 kč=rozdíl 400,- se během ročního užívaní LED navrátí,takže o cenu opravdu nejde,ale především o porovnání parametrů mezi nimi.Bohužel součástí ani jednoho není DVI-D kabel,bude možno použít na obou koncích adaptér D-sub-DVI ?ty náhodou doma mám navíc,ale bojím se aby tímto způsobem připojení nějak negativně neovlivnily celkovou kvalitu obrazu,zda není lepší přikoupit DVI kabel.
To je asi vše co jsem k tomu chtěl napsat,Můžete prosím ulehčit moje rozhodování a pomoct s výběrem.Předem všem velké díky.
zbylé parametry k monitorům jsou v příloze..
,nevím v čem v reálu hledat rozdíl.Možná důležitý bude údaj COLOR GAMUT který je u LED nižší.
LED vs LCD- 68% vs. 72%
,podle mě vyšší je lepší ve prospěch LCD,ale zda je to markantní rozdíl nevím:-(
Pro mne asi jedna z hodně důležitých vlastností je životnost použité technologie
MTBF(hr, exclude lamp)
60,000 vs. 60,*000
Lamp Life (hr)
min. LCD 30,000 vs. LED 25,000 hodin
Lamp Life (hr) Typical
LCD 50,000 vs. LED 30,000 hodin
v přepočtu,pokud jsem se nespletl při provozu 8h/denně= LCD min 10,2 roku ,bežně 17,1 roku
LED min 8,6 roku ,bežně 10,2 roku
mezi použitými technologiemi je deklarovaný rozdíl opravdu znatelný,ale pokud se vrátím do reálu a budu brát v úvahu min. životnost,tak rozdíl není zase až tak drastický,při dnešním tempu v rozletu technologií myslím ani nemá cenu uvažovat o jeho používání 10 let dobudoucna ;)
cena Benq LCD G2420HDB vs. LED G2420HDBL
cca. 3900kč vs. 4300 kč=rozdíl 400,- se během ročního užívaní LED navrátí,takže o cenu opravdu nejde,ale především o porovnání parametrů mezi nimi.Bohužel součástí ani jednoho není DVI-D kabel,bude možno použít na obou koncích adaptér D-sub-DVI ?ty náhodou doma mám navíc,ale bojím se aby tímto způsobem připojení nějak negativně neovlivnily celkovou kvalitu obrazu,zda není lepší přikoupit DVI kabel.
To je asi vše co jsem k tomu chtěl napsat,Můžete prosím ulehčit moje rozhodování a pomoct s výběrem.Předem všem velké díky.
zbylé parametry k monitorům jsou v příloze..