Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123
Zobrazené výsledky: 31 až 45 z 45

Téma: DDR400 bezi na DDR266 :(. Jak napravit?

  1. #31
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    65

    není to tak )

    jukni se do CPU-Z - frekvence u pamětí se odvozuje od frekvence procesoru.
    Jinými slovy:
    frekvence sběrnice*násobič procesoru = takt procesoru.
    takt procesoru / dělitel = zákl. frekvence pamětí (DDR frekvence je ještě krát dva).

    Frekvence pamětí se NEODVOZUJE přímo od frekvence sběrnice (FSB). Od sběrnice se odvozuje takt procesoru, a od taktu procesoru se odvozuje takt pamětí.

    Ve výchozím stavu je násobič i dělitel stejné číslo, takže takt pamětí odpovídá taktu sběrnice.
    Volby v biosu jen maskují různé dělitele, občas se hodnoty dokonce rozcházejí.

    Takže když mám násobič 10, sběrnice je 200MHz, čili frekvence procesoru je 2000MHz. Standardní dělitel je 10, čili ram maj 200/400MHz. Pak například volba DDR200, případně 2:1 maskuje dělitele 5, atd. Mimo těhle omezených možností to jde tweakovat speciál utilitkama

    informace o tom jsou zde: http://www.svethardware.cz/ladime-vy...onu-64/12349-4.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    k FSB:
    Citace Původně odesláno od Smeli
    ... FSB je externí frekvence CPU, která společně s děličkou, dává dohromady výslednou frekvenci CPU.Takt RAM se pak odvozuje od FSB, a to tak, že např. synchroně s CPU (2xFSB) nebo asynchroně podle daného poměru...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    61

    Citace Původně odesláno od wizaard
    Frekvence pamětí se odvozuje od hodnoty tzv. FSB (dobře, dá se tomu říct "frekvence procesoru", ale moc se mi ten termín nelíbí), při standardním nastavení se tato hodnota jednoduše násobí dvěma. Pokud změníme nastavení děličky, musíme pochopitelně násobit nastavenou děličkou přesně tak, jak píše...
    Neda se tomu rict frekvence procesoru, je to frekvence cpu! Tim myslim "core speed" ! a ne na kolik bezi hypertransport !
    Znovu a naposled - rychlost pameti se stanovi "core speed" / delitel

    Priklad:
    Mam cpu AMD64 Venice 3500+ (def. 11x200) a slusny 400ddr RAM. Chci pretaktovat na 8x280 = 2240 MHz. Pouziju delicku pro ram na 5/6 (v defaultu zpomaleni na 333)
    - nespravny vypocet (takto pocita GeniusV a wizzard)
    5/6 x 280 = 233 MHz (467DDR) coz je podle vas nynejsi frekvence ram

    - spravny vypocet
    2240 / (5/6 x 280) = 9,6 (musim zaokrouhlit na 10, protoze delitel musi byt cele cislo) = 10
    2240 / 10 = 224 MHz (448DDR) coz je skutecna frekvence

    Citace Původně odesláno od Smeli
    ... FSB je externí frekvence CPU, která společně s děličkou, dává dohromady výslednou frekvenci CPU.Takt RAM se pak odvozuje od FSB, a to tak, že např. synchroně s CPU (2xFSB) nebo asynchroně podle daného poměru...
    Tohle uz je uplny nesmysl, nehlede k tomu ze pojem "FSB" se u AMD K8 uz vubec nepouziva
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Starousedlík SHW Avatar uživatele wizaard
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    932

    Citace Původně odesláno od ctrl_j
    Neda se tomu rict frekvence procesoru, je to frekvence cpu! Tim myslim "core speed" ! a ne na kolik bezi hypertransport !
    Znovu a naposled - rychlost pameti se stanovi "core speed" / delitel

    Priklad:
    Mam cpu AMD64 Venice 3500+ (def. 11x200) a slusny 400ddr RAM. Chci pretaktovat na 8x280 = 2240 MHz. Pouziju delicku pro ram na 5/6 (v defaultu zpomaleni na 333)
    - nespravny vypocet (takto pocita GeniusV a wizzard)
    5/6 x 280 = 233 MHz (467DDR) coz je podle vas nynejsi frekvence ram

    - spravny vypocet
    2240 / (5/6 x 280) = 9,6 (musim zaokrouhlit na 10, protoze delitel musi byt cele cislo) = 10
    2240 / 10 = 224 MHz (448DDR) coz je skutecna frekvence
    Kdybys to počítal s 9,6, tak Ti zase vyjde 233MHz . Ale hádat se nebudu, věřím, že tomu rozumíš víc. Na druhou stranu Smeli říká prakticky to, co já... a to je kapacita... no, taky se už mýlil, ale můj BIOS, já i Smeli tvrdíme to samé...

    Citace Původně odesláno od ctrl_j
    Tohle uz je uplny nesmysl, nehlede k tomu ze pojem "FSB" se u AMD K8 uz vubec nepouziva
    Můj BIOS pojem FSB vesele používá a jsem tomu rád!
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od ctrl_j

    Priklad:
    Mam cpu AMD64 Venice 3500+ (def. 11x200) a slusny 400ddr RAM. Chci pretaktovat na 8x280 = 2240 MHz. Pouziju delicku pro ram na 5/6 (v defaultu zpomaleni na 333)
    - nespravny vypocet (takto pocita GeniusV a wizzard)
    5/6 x 280 = 233 MHz (467DDR) coz je podle vas nynejsi frekvence ram
    Jste asi trochu pomatený nebo Váš bios funguje úplně jinak!
    procesor: 8 x 280 = 2240
    paměti: 280*1,66 = 464
    Bios mi to tak ukazuje, takže buď Gigabyte neví co dělá nebo Paroubek už spolupracuje s marťany!

    Bohužel Váš "správný" výpočet jaksi nefunguje...tedy na mé desce a koukám i na deskách jiných...

    Navíc jsem nepochopil, kde jste přišel k tomu, že dělitel musí být celé číslo. Dělení desetinými čísly zvládá i "sčot" tak nevím proč by to nezvládla nynější technika!
    Naposledy upraveno uživatelem SmartMole: 22-08-2006 v 02:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od ctrl_j
    - spravny vypocet
    2240 / (5/6 x 280) = 9,6 (musim zaokrouhlit na 10, protoze delitel musi byt cele cislo) = 10
    2240 / 10 = 224 MHz (448DDR) coz je skutecna frekvence
    Navíc podle Vašeho zcela zcestného výpočtu by při změně multiplikátoru procesoru se měnila i frekvence pamětí! Chtěl bych vědět, jak podle Vás Funguje C$Q!

    Např. pokud by se změnil multiplikátor na 7 pak by podle Vás to vypadalo tak:
    1960 / (5/6 x 280) = 8,4 (musim zaokrouhlit na 8, protoze delitel musi byt cele cislo) = 8

    1960 / 8 = 245 Mhz (490 Mhz)

    Prosím tedy, nešiřte už tady bludy! ;-)

    Je sice fajn, že víte, že už se tomu neříká FSB (také to není), ale chtělo by si to zjistit i ten zbytek.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Nováček
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    19

    ctrl_j ma pravdu. Nicmene zjistuji ze jsem ze sebe tady udelal blbce.

    Stabilitu skutecne neoveruji jen dle windows, ale dle util$ a jeste pak MemTest.
    Pameti se dobre uchytily na 2.5-3-3-6 / 200mhz
    Procesor je nastaveny na FSB 228MHz * 10,0 = 2280MHz, ekvivalnentne k tomu vzrusta i nasobeni DDR a dalsich.

    priklad :
    default 2000MHz. Zkusim overclock na FSB = 250MHz.
    Fcpu = 250 * 10,0 = 2500MHz.
    DDR clock = (pomer dle DDR333) 4/5 * 250 = 200MHz
    HTT budu muset zpomalit taky.

    Pro vyssi overclock jednak budu potrebovat nejakou utilitu (nikoli delat pres bios) a uz budu muset manualne nastavit DDR aby pracovali do tech 228MHz (tj max DDR556).

    Jinak z hlediska elektroniky, mezi delickou a nasobickou frekvence neni az tak velky rozdil. Nasobicka je taky v podstate delicka. Akorat ma na vic nejaky pasmovy filtry a zesilovac.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #38
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od L.Prochazka
    ctrl_j ma pravdu.
    priklad :
    default 2000MHz. Zkusim overclock na FSB = 250MHz.
    Fcpu = 250 * 10,0 = 2500MHz.
    DDR clock = (pomer dle DDR333) 4/5 * 250 = 200MHz
    HTT budu muset zpomalit taky.

    Pro vyssi overclock jednak budu potrebovat nejakou utilitu (nikoli delat pres bios) a uz budu muset manualne nastavit DDR aby pracovali do tech 228MHz (tj max DDR556).
    v čem má jako pravdu? V tom, že při změně multiplikátoru procesoru se mění i frekvence paměti? Nechtějte mě rozesmát! :-)

    To co jste tu napsal...takhle ctrl_j nepočítá! Ten má svůj vzoreček!

    Jinak při tomto nastavení je ideální právě HTT 4 x 250, na což předpokládám, že už jste přišel.

    Jinak co se týče 228 Mhz = DDR 556 předpokládám, že jste se upsal
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #39
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od ctrl_j
    Neda se tomu rict frekvence procesoru, je to frekvence cpu! Tim myslim "core speed" ! a ne na kolik bezi hypertransport !
    Znovu a naposled - rychlost pameti se stanovi "core speed" / delitel
    Jenže ono "core speed" je právě špatně nazýváno FSB. Není to výsledný vnější takt procesoru!

    Tak už to prosím ukončeme, ano?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #40
    Nováček Avatar uživatele Max Casper
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    22

    Přečetl jsem si článek od Eagla na který tu odkazoval Keymaster a je to jasné. Takže jsem tu i já ve vedlejším threadu napsal blud, že se frekvence pamětí odvozuje od "FSB".
    Důležité je si říct, že dělitel se musí měnit při změně násobiče procesoru, protože frekvence pamětí musí zůstat stejná. Tzn. že když mám A64 na 2000MHz a C&Q mi ho přepně z násobiče 10 na 5 (1000Mhz), tak i dělitel se musí změnit na 5. Podobně to musí fungovat i když tam osadím jiný procesor, s násobičem třeba 9 nebo 11.
    Ještě pár imho důležitých postřehů z článku:
    Protože AMD chtělo maximální výkon, není paměť časována z clock generátoru, ale dělením frekvence jádra. Samotný procesor má takto mnoho dělících poměrů od zhruba 5x do čísel větších než 30x. Základním nedostatkem tohoto systému je, že dělící poměry jsou vždy celočíselné.
    Procesor vždy volí takový dělící koeficient, aby výsledná frekvence pamětí byla co nejblíže cílové hodnotě, ale nikdy ne vyšší (takže z dvou dělitelů vždy volí ten vyšší).
    Pozor na to, že žádný program vám spolehlivě nedokáže zjistit, na jaké skutečné frekvenci paměti běží. Procesor to totiž nikde nehlásí, takže neexistuje způsob, jak tuto informaci získat. Všechny programy, pokud nějakou hodnotu zobrazují, jí dopočítávají stejnou metodikou, kterou jsem uvedl výše - bohužel ale často v těchto programech jsou takové chyby, že není vůbec radno se na ně spoléhat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #41
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    No, měl jsem si ten článek přečíst dřív, než jsem tu začal dělat vlny. Osobní zkušenost mám totiž jinou. Můj bios si to přepočítává tak trochu jinak a vždy to sedělo podle způsobu, jak jsem to pošítal dříve. Nicméně, panu Orlovi, přiznávám větší znalosti v tomto oboru a to o dost! :-)))

    Odpusťte CapsLock, ale:

    OMLOUVÁM SE CTRL_J!

    Holt člověk má někdy pocit, že sežral všechnu moudrost a pak se zjistí, že sám je úplně blbej! :-)

    Prosím, přijměte mou omluvu!
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #42
    Starousedlík SHW Avatar uživatele wizaard
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    932

    Fajn, rád jsem se něčemu přiučil!
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #43
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    61

    Citace Původně odesláno od wizaard
    Můj BIOS pojem FSB vesele používá a jsem tomu rád!
    Pri vsi ucte, co pouziva bios me nezajima, pro me je relevantni co pouziva AMD.

    "AMD's A64 platforms have abolished the ‘Front Side Bus'. The ‘Front Side Bus' was essentially a data bus that carried data to and from system components and the CPU (usually by connecting the CPU to the north and southbridge chipsets). These chipsets provide connections to other buses, such as the AGP and PCI bus, and many other system components. All current Intel platforms, and pre-A64 AMD chips follow this basic model.
    AMD decided to do things a little differently with the A64, and adopted ‘Hyper Transport Technology'. Hyper Transport is a high-bandwith, low latency computer bus that replaces the aging FSB. The Hyper Transport bus does essentially the same thing as the FSB, only much faster. Many people find themselves still calling it FSB, but for the sake of correctness, we'll call it the HTT bus."


    Citace Původně odesláno od GeniusV
    Prosím tedy, nešiřte už tady bludy! ;-)
    Ja opravdu ne, od toho jsou tu zjevne jini.

    Citace Původně odesláno od GeniusV
    Jenže ono "core speed" je právě špatně nazýváno FSB. Není to výsledný vnější takt procesoru!
    Core speed JE vysledny takt procesoru

    Citace Původně odesláno od GeniusV
    Prosím, přijměte mou omluvu!
    V poradku, beru v potaz

    ==========================================
    Ad karma:
    Uvodem - narozdil od nekterych useru je mi sum a fuk kolik mam postu a bodu reputace, ale toto si neodpustim.
    Ze se oba hodnotitele nepodepsali je u zaporneho hodnoceni asi jasne a beru to jako samozrejmost, ale ze se ani neobtezovali zduvodnit hodnoceni v komentari je prinejmensim zarazejici.
    Ale opravdu na povazenou je skutecnost, dostat K- za pravdive info, tomu se mohu pouze smat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #44
    Starousedlík SHW Avatar uživatele wizaard
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    932

    Citace Původně odesláno od ctrl_j
    "AMD's A64 platforms have abolished the ‘Front Side Bus'. The ‘Front Side Bus' was essentially a data bus that carried data to and from system components and the CPU (usually by connecting the CPU to the north and southbridge chipsets). These chipsets provide connections to other buses, such as the AGP and PCI bus, and many other system components. All current Intel platforms, and pre-A64 AMD chips follow this basic model.
    AMD decided to do things a little differently with the A64, and adopted ‘Hyper Transport Technology'. Hyper Transport is a high-bandwith, low latency computer bus that replaces the aging FSB. The Hyper Transport bus does essentially the same thing as the FSB, only much faster. Many people find themselves still calling it FSB, but for the sake of correctness, we'll call it the HTT bus."


    Ad karma:
    (...)
    Ze se oba hodnotitele nepodepsali je u zaporneho hodnoceni asi jasne a beru to jako samozrejmost, ale ze se ani neobtezovali zduvodnit hodnoceni v komentari je prinejmensim zarazejici.
    Ale opravdu na povazenou je skutecnost, dostat K- za pravdive info, tomu se mohu pouze smat.
    A) Díky za info.
    B) Omlouvám se (sice jsem napsal SZ, ale asi by to tady mělo zaznít, takže, prosím, nemazat), je mi to zpětně líto, jednoduše jsem věřil víc Smelimu, moje chyba. Přesto zásadní chyba byla udělit záporné hodnocení, když jsem si nebyl jistý, ale zase... myslel jsem si, že to vím. Nevím.

    P.S.: Ale podepisování u udělování reputace jsem nezažil ani jednou, takže to neřeším. Odůvodnění taky nevídám.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #45
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    [OT]Upřímně řečeno jsem "nesežral" všechnu moudrost světa, doporučuji řídit se "důvěřuj, ale prověřuj," protože nikdo není neomylný. To že FSB nepatří ke K8 jsem opravdu nevěděl, žil jsem v tom, že jelikož je to stále hojně užívaný pojem (lze jej potkat i v BIOSech pro K8), tak může být i správný. ctrl_j ode mně dostal kladný bod (sry, jsem se nepodepsal) ale podstatnější je, že se lidi na něj slétly jako supy a navalili mu zápornou karmu. Zajímalo by mně proč.[/OT]
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123

Podobná témata

  1. LCD: monitor bezi, ale nic nezobrazuje
    Od Balron v sekci Monitory
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-05-2013, 11:48
  2. Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 25-04-2010, 17:14
  3. Vetrak bezi i po vypnuti PC
    Od CAG v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 29-04-2008, 11:04