Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 21

Téma: PC pro kancelářskou práci v ceně 7 500 - 10 000 Kč

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    202

    Zaměření pro: kancelářskou práci – Rodiče - důchodci pro sledování internetu, videí, prohlížení mailů a příloh v outlooku od fanatických rozesilatelů, max. pro vnuky na hraní nějakých graficky nenáročných her co rozjeli i na starém PC, PC nemusí být tiché

    Platforma: nerozhoduje
    Operační systém: bez OS
    LCD monitor: bez LCD

    Poznámky a periferie:
    Rodiče mají starší PC tuším Athlon X2,integrovaná grafika, HDD 320Gb, 2nebo max. 4Gb Ram bližší podrobnosti nevím. Počítač se jim už seká, dlouze najíždí a dlouze se vypíná má problém i při puštění jednoho prohlížeče. Nějaký technik se jim na to díval že už nemá smysl do toho investovat že jim sežene repas za cenu kolem 5tis. To už bych jim mohl udělat zdarma repas z mých komponent které budu asi sám upgradovat. Tj. MB: Gigabyte GA-EP43-DS3 (rev.1.0)
    RAM: 8gb DDR2 A-data extreme
    Procesor: Intel Core 2 Quad Q9300+Arctic Freezer 13 + grafika HD 6450 co se mi doma válí a přikoupil by se jen SSD disk. Dva disky do jejich PC tedy třeba 128/240Gb SSD disk + jejich starý 320Gb nedával, ale spíš bych použil jeden SSD protože stejně všechno cpou na plochu. Možná by stačil i 240Gb protože z té současné 320Gb mají využitou tak polovinu, ale říkám si preventivně raději větší. A spíš to vidím že už ani repas zadarmo ale komplet nový PC a co by bylo nad 5 tis by měli třeba jako příspěvek na vánoce. Zkusil jsem nástřel, dá se někde ušetřit nebo je nutné někde připlatit? Win7 mají koupené tak by se mohly použít. A DVD mechanika by se použila taky stará.
    https://www.alfa.cz/basket.php?items...010TM0014XRH01
    Naposledy upraveno uživatelem marpie: 20-09-2019 v 13:28
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    553

    U té nové sestavy bych pár úprav udělal https://www.czc.cz/5e13k1t480jo29oeegp9rp5cr7/seznam

    - Oproti tvému návrhu je zde: menší skříň, tišší zdroj, o třídu lepší SSD, o dvě třídy lepší deska (chlazená kaskáda, 4 sloty pro RAM, B450) a RAM v dual channelu, které zvednou iGPU výkon o 100%. V úvahu by přišly i 3000MHz+ moduly, ale cena/výkon mi to nevychází vůbec dobře v 8GB.

    - R3-2200G je oproti Q9300 asi o 130% výkonnější a grafika (iGPU Vega 8 vs HD 6450) prý o více, jak 500%
    (brát s rezervou, ale člověk na tom vidí rozdíly výkonu, za ta léta)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    202

    Ty patrioty 2666MHz s CL19 budou lepší než Kingstony 2666MHz c CL 16? A zdroj by asi 300w stačit měl ale není lepší preventivně dát 400w?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    553

    2x4 je vždycky lepší, než 1x8, protože v dual channelu máš 2x větší propustnost RAM a tím i 2x větší výkon iGPU. RAM s nižší CL pak jsou https://www.czc.cz/patriot-viper-eli...233537/produkt a i s vyšší frekvencí (důležitější) pak https://www.czc.cz/hyperx-fury-black...268194/produkt příplatek ale neodpovídá nárůstu výkonu, takže je to na zvážení. Pro kancelářský PC bych nepřiplácel, kdyby se na tom plánovalo více hrát hry, asi bych už raději volil 2x8GB 3000MHz za 2k.

    K čemu 400W zdroj? Současná sestava si vezme při maximálním zatížením sotva 100W a i kdybys přidal později dedikovanou kartu, tak je tam bez problému místo na 75W kartu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    202

    A ještě se chci zeptat na tu desku. Od Asusu nebo Gigabyte by byly nějaké srovnatelné výkonově i cenově?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    553

    Na té ASRock je super, že má chlazenou i SOC část, která napájí iGPU, takže mosfety budou mít mnohem nižší teploty. Není třeba se ASRocku obávat, nejsou to žádné šmejdy. No, pokud budeš používat BOX chladič na CPU, tak budou mosfety ofukované, takže se kdyžtak může vzít tahle Asus https://www.czc.cz/asus-tuf-b450m-pl...241089/produkt z nabídky MSI přichází v úvahu https://www.czc.cz/msi-b450m-pro-vdh...260396/produkt a Gigabyte nemá dostatek mosfetů v SOC části, takže bych se jim kvůli vyšším teplotám raději vyhnul.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    202

    A ty dva ventilátory 8 a 12 cm z tvého návrhu umístit do case jak?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    553

    Jako nejsou úplně nutné, ale vše se bude lépe chladit a zbytečně se nebude nic hřát ani při 100% zatížení sestavy.
    120mm dopředu dolů a 80mm dozadu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    202

    A kdyby náhodou se v budoucnu kvůli vnukům dedikovaná karta přidávala (spíš nebude), tak jakou by to ještě s 300w zdrojem utáhlo a mělo to nějaký solidní nárůst výkonu?
    Edit: zkusil jsem hledat a řekl bych že max. tak GTX 1050. RX570 už asi ne.
    Naposledy upraveno uživatelem marpie: 22-09-2019 v 11:02
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    553

    Optimálně kartu do 75W, tedy od Nvidie GTX 1650 a od AMD RX 560. V té době bude už úplně jiná nabídka GPU, ale nyní jsou tyto karty šeredně předražené a určitě bych si z nich nekoupil ani jednu. Nejvýhodněji teď vychází RX 570 a když se člověk nebojí si ji poladit, tak žere jen okolo 95W při max zátěži bez jakékoliv ztráty výkonu, právě naopak, takže by se také dala osadit. Fyzicky ten zdroj a case zvládnou i 120W karty jako GTX 1660(ti), také to případně lze, ale už nyní to nemá význam, protože 4 jádrový CPU je na nové hry prostě slabý a bude tu grafiku bottleneckovat, 8GB RAM také mnohdy nestačí. Jen upozorním, že zdroj nemá PCIe, takže by se případně musela u těch žravějších karet koupit redukce https://www.czc.cz/gembird-cablexper...247989/produkt

    Tato sestava zvládne naprosto bez problému jakoukoliv kancelářskou činnost a dá se na ní i docela solidně hrát, když člověk není moc náročný, anebo hraje starší hry. Ovšem pozdější upgradovatelnost na herní stroj není moc reálná vzhledem k tomu, jak rychle se teď posouvá výkon CPU dopředu a tím na ně i rostou nároky. Když by se později dokupovala grafika, chtělo by to vyměnit i CPU a dokoupit/vyměnit RAM. V takovém případě by se mi i více zamlouvalo postavit to teď na R5-1600 + 16GB RAM (celkový příplatek cca 2k) a použít tu starou GPU z tvého PC. Po našetření pak jen přikoupit grafiku a udělat z toho herní stroj, který na FHD 60FPS zvládne rozjet cokoliv. To je na zvážení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    202

    No herní stroj to asi nebude nikdy ani myslím to sám nechci aby vnuci u prarodičů jen pařili. Ještě bude záležet kolik bude nakonec limit. Ale pokud by se to stavělo na R5 tak nevzít už R5 2600 bez grafiky nebo 2400G s grafikou? A paměti tyto? https://www.alfa.cz/product.php?eid=105140082E27E294RWJ a co zdroj nechat stále 300W a desku taky stejnou? Ale jak o tom čím dál víc přemýšlím tak R3 a Vega 8 musí stačit, vzhledem k tomu co doteď měli.
    Naposledy upraveno uživatelem marpie: 23-09-2019 v 00:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    553

    2400G tě nespasí a 16GB tam bude v současné chvíli bez dedikované grafiky zase těžko zužitkovatelných. Koukám, že dáváš odkazy z alfy, kdyžtak ti tam finální sestavu mohu naklikat.

    Jako je to na tobě, ale jestli je primární účel kancelářské pc, nedělal bych si s občasným hraním zase takové starosti. Na integrované kartě lze také docela řádit a herní sestava už bude o více, než 5k dražší. Kdyžtak se to může postavit s case, zdrojem, deskou i RAM de facto bez limitů a když by se později plánovalo to nějak vylepšit, vzal by se bazarový 6 jádrový CPU s nějakou grafikou a bylo by, jak chceš. Takhle se dá pro představu hrát na integrované grafice https://youtu.be/GmT4WXpnYIQ a https://youtu.be/5sM-yAsiydU
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    202

    Mi je to jedno jestli z CZC nebo z Alfy nebo odjinud. Jsem z Ostravy a Alfa a CZC jsou od sebe kousek a je tu i plno dalších. Já jsem na web Alfy nejvíc zvyklý, líp se mi tam hledá, proto dávám odkazy a na zboží a odkaz na košík tam. Ale pokud to v Alfě bude dražší nemám problém to koupit jinde. I můj současný vlastní počítač jsem před lety tady řešil přes odkazy v Alfě a nakonec komponenty koupil jinde (ITage). Když vidím ty odkazy na hraní s R3 2200 a Vega 8 tak myslím, že to bude stačit. Ramky bych vzal 2x4Gb jen zvážit kterou verzi a pokud by se PC v budoucnu měl vylepšit tak se další 2x4 dokoupí a bude tam 4x4Gb. Do té desky https://www.czc.cz/asrock-b450m-pro4...241380/produkt by v budoucnosti případné šestijádro z bazaru bez problémů šlo? A na ten R3 2200G potřebuje ta deska flesh Biosu?
    Edit: Našel jsem že na 2200G flesh nepotřebuje a šestijádro pokud bude 2. generace tak půjde pokud bude 3. generace tak už deska update potřebuje. Ale dívám se že v základu má deska podporu RAM 2400Mhz tak na vyšší frekvenci bude asi potřebovat nastavit v Biosu že?
    Naposledy upraveno uživatelem marpie: 23-09-2019 v 15:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    553

    V biosu normálně nastavíš XMP profil na 2666MHz. Pokud bys osadil 4 moduly, tak ti ani na vyšší frekvenci nepoběží kvůli PCB desky, takže jestli ti jde o vysoký takt, musel bys vzít rovnou ty 2x8GB Crucialy, na které jsi dával odkaz, měly by zvládnout 3600MHz CL16.

    Do té desky šestijádro dáš bezproblému, VRM to zvládne.

    Jestli chceš mít bezproblémový upgrade GPU, tak vezmi https://www.czc.cz/silentiumpc-regnu...222548/produkt a https://www.czc.cz/be-quiet-system-p...230174/produkt (ideální pro GPU do cca 120W) nebo https://www.czc.cz/be-quiet-system-p...230175/produkt (pro GPU do cca 180W).
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    202

    Ta Case by měla být taková aby přední konektory USB a zvukové nebyly na horní ploše ale zepředu. Naši mají stůl s kastlikem na PC a shora by se ke konektorům nedostali. Ta co jsem dal do prvního návrhu tj. https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400000000004XRH by nešla?
    A zdroj tento? https://www.czc.cz/be-quiet-system-p...230172/produkt
    Naposledy upraveno uživatelem marpie: 23-09-2019 v 23:11
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. PC pro kancelářskou práci v ceně 7 500 - 10 000 Kč
    Od xfertig v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 25-12-2018, 15:19
  2. PC pro kancelářskou práci v ceně 7 500 - 10 000 Kč
    Od Angeloo123 v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 16-04-2017, 13:31
  3. PC pro kancelářskou práci v ceně 7 500 - 10 000 Kč
    Od Gufinus v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 12-01-2013, 21:28
  4. PC pro kancelářskou práci v ceně 7 500 - 10 000 Kč
    Od Gouranga v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 26-01-2012, 18:05
  5. PC pro kancelářskou práci v ceně 7 500 - 10 000 Kč
    Od gillx v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 22-01-2011, 17:03