Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 20

Téma: Problém se spuštěním win xp.

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    11

    Na pc mám nainstalované dva systémy c.win xp prof. d.win vista.Používám dva hardisky zapojené v raid 0.Před nedávnem jsem se při spuštění pc nemohl dostat na win xp.Vubec to ani nenabootovalo.Nepomáhá ani reinstalace a oddíl nemohu zformátovat.Na win.vista se dostanu v pohodě.Připadá mi,jako by systém oddíl C vůbec neviděl.Při spuštění pc mi jeden hardisk hlásí error occurred.Před tím mi vše šlo bez problémů.Dík za každou radu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    eraser

    Hmm, tak RAID 0 je v rámci bezpečnosti veľmi nevhodným riešením...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Přesně tak, jestli tam nastal nějaký problém s diskem, tak z toho už asi bohužel data nedostaneš... U RAIDu 0 je potřeba zálohovat, zálohovat a zálohovat...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Petr S. Zobrazit příspěvek
    Přesně tak, jestli tam nastal nějaký problém s diskem, tak z toho už asi bohužel data nedostaneš... U RAIDu 0 je potřeba zálohovat, zálohovat a zálohovat...
    Když Vista jde v pohodě tak data z toho asi dostane nádherě bych tak řekl.

    Jinak disky bych po jednom odzkoušel pomocí utility od výrobce (SeaTools pro Seagate, WDDIAG pro WD a PowerMax pro Maxtor, pro Samsungy nevím) a samozřejmě ještě něčím kouknul na S.M.A.R.T., opět po jednom disku a někde kde bude na dalším disku systém odkud se dá mrknout.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    eraser

    Citace Původně odesláno od Petr S. Zobrazit příspěvek
    U RAIDu 0 je potřeba zálohovat, zálohovat a zálohovat...
    Čiže prejsť na RAID 5.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od eraser Zobrazit příspěvek
    Čiže prejsť na RAID 5.
    Zálohovat musíš pořád (pokud nejseš BFU), protože se může stát cokoliv co ti to zničí i když máš RAID 1. Podle mně za to ten výkon stojí...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    eraser

    Pokiaľ je reč o zálohovaní, tak to je celkom hustá záležitosť, ak chce človek zálohovanie plne zautomatizovať a synchronizovať. Samozrejme ideálne by bolo, keby sa pravidelne dáta ukladali na nejaký vzdialený RAID server, ale to už sa zachádza do extrémov. Podľa mňa bežnému domácemu užívateľovi stačí nejaký RAID 1 box pre dôležité dáta.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Úplně nejideálnější z pohledu kompromisu mezi bezpečností dat a rychlostí by bylo použít pole RAID 0+1, což je ale poněkud finančně náročnější...

    Zkus sem hodit kdyžtak SMARTy těch disků. Nebo pokud trošku rozumíš Linuxu, tak zkus nějakou Live distribuci nebo záchranné CD (např. Hiren's Boot CD), jestli se s ním na oddíl dostaneš...

    Pavel Boček: Nj, ale píše, že mu nejde ani zformátovat... Každopádně je divné, že Vista jede, to máš pravdu. Potom by s diskem opravdu teoreticky nic být nemělo.

    BTW: Jo, ještě zkus program Restorer2000, třeba pomůže...
    Naposledy upraveno uživatelem Petr S.: 25-10-2007 v 12:57 Důvod: Restorer2000
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    11

    Myslím,že problém bude asi softwarového rázu.Kdyby byl jeden disk špatný v raid 0 bych se už nikam nedostal.Když v biosu zakážu režim raid,tak mi to najde oba disky bez problémů a bez žádných chyb.Raid 0 používám už skoro dva roky a ještě jsem neměl sebemenší problém.Přemýšlím ,oba disky vytáhnu a jako systémový si pořídím raptora,protože podle recenzí je o dost rychlejší než raid 0.Na data si dokoupím western digital caviar se16 750gb.Budu mít na nějaký rok pokoj.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Jednak je rychlejší a taky zde nehrozí takovéto problémy

    BTW: Zkoušel jsi ten Restorer?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    11

    Ten restorer jsem vyzkoušel,ale nepomohlo to.Podařilo se mě opravit win xp.Jenže ted se zase nedostanu na vistu.Stratila se mě nebídka na přepínání systémů.Jak to vypadá,tak bude asi problém s diskem,protože při spuštění systému mi to vypíše chybu selhání čtení a zápisu na jednom z disků.Nevíš náhodou,jak se dá vyvolat nabídka na přepnutí systému.Pravděpodobně se ted win xp tváří jako prvotní systém.Ty hardisky budu muset asi doopravdy vyměnit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Kdy přesně Ti to vypisuje tu chybu?

    Buďto můžeš zkusit nějaký nástroj např. z Hiren's Boot CD nebo (pokud jsi je ještě nezkusil) standardní microsoftí nástroje ze záchranného konzole fixmbr a fixboot. Už se mi ale stalo, že u pár případů ale tyto prográmky nezabraly, tak uvidíš.

    BTW: Jak jsi opravil XP? Přes ten Restorer?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    11

    Tu chybu mi to vypisuje při nabootování windows přímo z lišty.Win xp jsem opravil normálně z instal.cd.Kámoš mi poradil,abych disky totálně zformátoval,protože tam nastala nějaká fatální chyba při čtení a zápisu.Už mám objednané nové hardisky,takže až je budu měnit,tak to zkusím zformátovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    V tomhle případě to asi opravdu budu to nejschůdnější a nejjednodušší řešení. Jinak ta Vista se Ti ztratila (tedy pokud jsi opravoval přes záchranné CD Windows XP), protože opravné nástroje z WXP neumí korektně pracovat s Windows Vista (zavaděče nejsou jednoduše vzájemně kompatibilní). Možná by to mohlo mít i spojitost s tou chybou (kvůli tomu RAIDu), ale s tím si nejsem jist, to by chtělo ozkoušet.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,810

    Muzu se zeptat k cemu ten stroj slouzi?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední