Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Problém s teplotama?

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele mutinek
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    80

    Zdar, hoši.

    Nedávno jsem si přes vaše rady a doporučení nechal sestavit počítač v CZC. Samozřejmě komponenty jsem volil na Vaše doporučení. Nedávno přišel a myslím si, že bude někde problém, jelikož mám obrovské teploty snad úplně všeho a nevím kde je problém. Když jsem jenom na internetu, tak je vše v pořádku, ale jakmile zapnu hru, tak teploty na procesoru jsou 90 stupňové. Grafika 75 (to je asi v pořádku), ale celkově se mi to nezdá. Na internetu čtu, že procesor by měl mít něco kolem 45-50 stupni a já mám 90. Dám Vám zde screen, jak sestavy, tak těch teplot.

    Sestava: https://imgup.cz/image/k9cm
    Teploty: https://imgup.cz/image/k9cx (teploty po cca 15 minutách hraní na Ultra AC: Origins)

    Ještě dodám, že chladič je boxovanej u procesoru, ale s tím by neměl bejt problém si myslím.

    Díky všem za odpovědi.
    |CPU:DualCore AMD Athlon(tm) 64 X2,2600MHz (13x200) 5000+ |GHz:2.61 |RAM:2,00 GB |Harddisk:Western Digital Caviar SE 250GB |Zdroj:350W |CD/DVD ROM:ASUS|Základní deska:ASUS M2N-E SLI (2 PCI,2 PCI-E x1,2 PCI-E x16,4 DDR2 DIMM)|Čipová sada základní desky:nVIDIA nForce 500 SLI, AMD Hammer|Typ BIOSu:Award (04/25/2007)|GPU:ATI Radeon X1900 Series Secondary (256MB),ATI Radeon X1900 Series (256MB)|Zvuková karta:C-Media CM6501 Like Sound Device|
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    634

    Mít na CPU 45-50°C v zátěži a nazývat to běžnými teplotami je nesmysl. Normální teplota CPU je do 80°C, s box chladičem od AMD jsem měl v mITX skříňce při hraní her do 85°C, ale při renderu (100% zatížení) jsem se dostal i na 95°C.

    Celkově vzato není BOX chladič úplně vhodný, Freezer 34 by vše vyřešil, snížil by hluk (jelikož boxovaný chladič jede na 100% otáčky) a samozřejmě i teploty, které klesnou třeba o 20°C.

    V sestavě mi vrtají hlavou ty 2 ventilátory Noctua, absolutně nechápu jejich smysl, když je tam osazena obyčejná neodhlučněná skříňka, grafika v levném provedení a boxovaný chladič, to je jak házet peníze oknem. Mnohem lepší práci by udělaly 4x AC F12 Silent.

    Jak tedy zlepšit teploty? Jednoduše, dokup do skříňky 2x AC F12 Silent, ať tam máš 4 ventilátory (ideální airflow i při nízkých otáčkách) a kup Freezer 34 a vše bude naprosto OK.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    201

    Máš vysoké napětí na procesoru tak ho sniž a dej lepší chladič. U desek AMD je známo že bios cpe do CPU vysoké napětí aby garantoval výkon CPU uváděný výrobcem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    686

    Teploty jsou vysoke, ale dle https://www.reddit.com/r/Amd/comment...wstock_cooler/ to vypada na moznost se stock chladicem, ikdyz se odpovedi ruzni. Nicmene hry nejsou uplne idealni pro mereni teplot - zatez se dost meni. Muzes zkusit neco ciste procesoroveho jako Prime95 a sledovat frekvenci v CPU-Z - treba Intely jedou na plno dokud nedosahnou 100 stupnu a pak to jde docela dolu.
    Nicmene, co muze byt problem: 1) chladic je spatne nasazen - muzes koupit pastu, ocistit a nasadit znova; 2) V BIOSu je prilis vysoke napeti (mne deska na default voli takovy napeti, ze procesor je skoro okamzite na 100 stupnich a to je tam obri chladic; 3) koupit jiny chladic

    Procesor ma 65 stupnu s pomerne vykonnym chladicem, 90 je teda teoreticky docela mozny (Pokud to neni strop a procesor uz jede na polovicni frekvenci)
    Supermicro C9Z390-PGW | Intel Core i9-9900K + Noctua NH-D14 | Corsair DDR4 4x32 GB @ 3000 MHz | nVidia GeForce GTX 970 | Corsair AX760i + APC BR1500G | Samsung 970 Pro | Microsemi 3154-24i + 5x WD121KRYZ R6 + 5x Samsung PM883 960 R5 + 2x Samsung PM883 480 R0 | Fractal Define 7 XL | Dell U2711 | Logitech G3 | Corsair K70
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér Avatar uživatele mutinek
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    80

    Nastavení napětí, tak to asi radši dělat nebudu, jelikož nevím jak se to nastavuje ani nevím na jaké hodnoty. Spíše to vidím časem na ten lepší chladič a k tomu přidám ještě nějaké větráky. Takže pokud to zatím bude takhle jak to je, tak je to v pohodě relativně?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér Avatar uživatele mutinek
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    80

    Ještě se zeptám...Dokoupil jsem tedy na ty AC F12 Silent. Mám dva ty od Noctua a ještě jeden, kterej byl ve skříni. Jak je nainstalovat tak, aby byla ideální cirkulace? Aby se to nějak nebilo mezi sebou. Teď mám dva větráky vepředu (Noctua a box) a jeden vzadu. Zbylé AC se mi vlezou jedině na vrch skříně. Je to tak v pohodě?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    634

    V zásadě na tom nic špatně není. Přes co máš ventilátory připojeny? Reguluješ nějak jejich otáčky? Na jaké RPM při zátěži běží?

    Osobně bych umístil dopředu 2x Noctua, jelikož jsou nejtišší a ventilátory v přední části case jsou nejvíce slyšet. Taktéž jsou velmi účinné, takže by 2 ventilátory mohly mít obdobný airflow, jako zbylé 3. Sigmu Pro bych dal klidně dozadu a Arctic nahoru. Takto by to mělo být ideální, každopádně jestli se ti nechce zaměňovat tu Noctuu s tou Sigmou, asi na tom nic špatně nebude, zase podtlak máš vhodnější, než přetlak.

    Jinak skříňové ventilátory nejsou úplně tou stěžejní věcí, která by nějak zásadně ovlivnila teploty CPU, když už tam 3 byly. Jak už jsem psal, čím více ventilátorů, tím se dají seštelovat na nižší otáčky a tím je sestava tišší. S BOX chladičem to ale klidně nech běžet více, hlukově se mu v zátěži stejně žádný nevyrovná a přeci jen to nějaký stupeň ubere.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér Avatar uživatele mutinek
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    80

    Nijak to nereguluji ty otáčky, jelikož ani nevím, jak na to. Dobrá tedy udělám to tak jak si psal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    634

    Jo takhle skříňka vlastně nemá regulátor ventilátorů, takže to máš řízené deskou. Štelovat to jde buď přes program za 8,9€, anebo v biosu bývá takové základní nastavení. Na jeden konektor máš doufám vždy 2 stejné ventilátory, tedy 1 konektor 2x Noctua, 1 konektor 2x AC a 1 konektor Sigma, ju?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér Avatar uživatele mutinek
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    80

    Tak jsem teda vyměnil chladič a přidal dva ty Fany a výsledek mě velice příjemně překvapil.

    https://imgup.cz/image/k9dF

    Děkuji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér Avatar uživatele mutinek
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    80

    Je to třeba stelovat? Nikdy jsem to nedělal a asi to ani nechci dělat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    634

    Pokud nejsi posedlý co nejnižším hlukem, tak si s tím nelam hlavu

    Vyfocené teploty jsou při jaké činnosti?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér Avatar uživatele mutinek
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    80

    Cca hodina hraní AC: Origins. Vím, že to není směrodatné, ale u toho jsem měřil teploty předtím, tak jsem to tak udělal i teď.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    634

    No paráda, teploty GPU dole o 11°C, teploty CPU o 31°C a otáčky ventilátoru na GPU klesly z 2458 na 1841 RPM a u CPU z 2710 na 1398 RPM.

    Co dokáže správně dimenzovaný chladič a pár skříňových ventilátorů, že? Dokážu si představit, že pocitový hluk sestavy je tak poloviční, možná třetinový a ty teploty jsou teď výborné pro zajištění maximální životnosti PC
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér Avatar uživatele mutinek
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    80

    Máš pravdu. Pocitový hluk je mnohem a mnohem lepší. Tak snad bude nějakou dobu fungovat. Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení