Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Zvláštní a divný problém s Windows/PC...?

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2015
    Příspěvků
    208

    Při naběhnutí windowsu vše strašně dlouho trvá než se plně načte, nejdou spustit programy '(některé jako total commander ano, jiné ne), nebo to trvá DLOUHO se finálně spustí. Ikony (většina) na ploše jsou jen bílé. Programy co jsou jinak vpravo dole vedle hodin se vubec nespustí. Nefunguje CTRL+ALT+DEL (ani CTRL+SHIFT+ESC) (nic se neděje, žádné okno to neotevře, případně ho to otevře až s velkým časovým odstupem).

    Celkově to vypadá že se systém (jakmile už je ve windows) se strašně pomalu načítá a všechno trvá. Dlouho to i vyhledává internetové připojení po najetí windows (jakože kolečko vpravo dole u sítových připojení vedle hodin a trying to connect nebo něco tak). Systém v této fázi nereaguje nebo reaguje strašně pomalu (s velkým zpožděním) na pokus o spuštění nějakých (většiny?) programů.

    Řeším to zatím tak že počítač restartuji (fyzickým tlačítkem na case, ne přes nabídku start (tam se zdá že po kliku na restart se nic neděje... Možná by se to ale zrestartovalo ale musel bych čekat buh ví jak dlouho.) Udělám tedy HARD restart tlačítkem na skříni a před naběhnutím windows zvolím z té nabídky "Spustit v nouzovém režimu". To se spustí normálně. Z tohoto nouzového režimu to normálně přes nabídku Start - "Restartovat" znovu (podruhé) zrestartuju (z nouzového režimu) a následně windows už nabootuje normálně a windows a chová normálně... Absolutně nevím kde je problém...


    Už asi taky pár měsíců (!) Mám i jiný problém který jsem neřešil (protože jsem byl líný)... Nevím jestli s tímto novým problémem nějak souvisí ale skoro bych řekl že i jo (?). Každopádně tento starý, "samostatný" problém -Blblo mi vypínání počítače... (Start - vypnout)- Skoro to vypadalo, že pokud PC vypnu standardně přes start nabídku "vypnout" někdy do 1:00 nebo spíše do 2:00 v noci, tak je vše ok a vypnutí trvá +- normální dobu. Pokud se ale PC pokusím vypnout takto po 2:00 v noci (a podle mě to někdy dělalo i v dřívější čas, ale ne moc často), tak obrazovka zčerná a skoro to už-už vypadá že se každou vteřinu PC normálně vypne... Ale namísto toho PC takto setrvává v nějaké podivné "fázi". Indikátor internetového připojení vzadu PC bliká (což mi osobně přijde divné, v této fázi by se už žádná internetová aktivita dít neměla ne...? (Pro jistotu tak často ten internetový kabel fyzicky vytahuju (mám paranoidní představu, že jde o nějaký virus a využívá tohoto času pro odesílání mých dat ven :-) )). Přední kontrolka PC svítí a počítač se pořád ne a ne vypnout... Tento "stav" kdy se nic neděje a obrazovka je černá trvá klidně 10 minut (někdy možná až déle) a potom se PC sám zrestartuje (!) a najede znovu do windows. Vypnout se nevypne sám vůbec. Takže musím vstát z postele a jít se ho pokusit vypnout z windows znovu... Tentokrát na druhý pokus už prakticky vždy vše klapne a PC se normálně vypne...


    Nevím jestli spolu oba problémy nějak souvisejí...(?)

    Mám Windows 7 64bit na nějakém Samsung SSD 500 GB, cca 3 roky starý (jako celé PC). Ryzen 1700, 12 GB Ram, GTX 1070 8 GB, 3 různé HDD (1tb, 3tb, 3tb), zdroj ted nevím (mohl by být nějaký problém ve zdroji?). Jako antivir mám Kasperky Internet Security.

    Opravdu mě tyto naprosto ujeté a "paranormální" problémy s PC už nebaví... Neví někdo čím by to mohlo být? Vir, malware...? Špatný zdroj? Něco s Mainboard? Něco s SSD...? "Jen" nějak pomrvený aktuální stav OS (za ty 3 roky od čistého instalu) který jde nějak "opravit" (strašně nerad bych PC/window reinstaloval (!) :-( ).


    Díky moc
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    209

    Nová instalace nebo obnova ze zálohy pokud ji máš jinak máš smůlu. Aspoň si příště uděláš zálohu systému pokud pc šlape dobře.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,279

    Tohle me hlava nebere - nez jsi dosmolil ten prispevek dotazu predlouheho, tak jsi mel min spustenou zalohu dat a pripravene instalacni medium. Co by si asi v takovem stavu s tim chtel herdek delat?
    1. zalohuju data
    2. preinstaluji system
    3. obnovim data a zkontroluji antivirem
    4. vezmu si ponauceni, preventuji a pro priste premyslim trochu prakticky a efektivne
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2015
    Příspěvků
    208

    No něvěděl jsem že to bude až tak "vážné" jak asi (?) naznačujete, myslel jsem že to je jen nějaký dílčí problém který jde vyřešit a jen já jsem blbej že nevím jak.

    1) Zálohou dat myslíte co? Jen to co je na systémovém disku předklodám...? (nebo i ty nesystémové disky by toto mohlo nějak odrovnat?)
    3) "Obnovou dat" myslíte konkrétně co...? Vždy když jsem instaloval windows znovu (aspon co si pamatuju) tak jsem původní celý systémový disk zformátoval a windows nainstaloval čistě znovu...? žádnou "obnovu dat" na systémovém disku jsem pokud vím nedělal... max. jsem si nahrál záložky a hesla firefoxu znovu... žádná kritická data na C nemám, jen systém a programy a teda záloýky firefoxu, takže se ptám znovu asi hloupě co prosím myslíte "obnovou dat"?

    A chápu to správně že takto diagnostike je složitá a je prostě lepší znovu čiště nainstalovat windows a všechny programy znovu, protože to může být milionem věcí?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    209

    Záloha se disku se dělá programy které jsou na to určené. Já ji dělám Aomei Backupper a ukládá se na jiný disk než je nainstalovaný systém. Zálohu mám hotovou za pár minut a dělám ji každý měsíc. Nechávám si jenom dvě poslední zálohy a ostatní mažu. Obnovu celého disku se systémem mám hotovou do 10 minut a o žádné programy které jsem měl před tím nainstalované a nastavení systému nepřijdu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,279

    U zálohy jde čistě o to, si zálohovat nepostradatelná osobní data - pakliže máš mimo sysdisk, nemusíš i když kdo zálohuje, tak neztrácí. Každopádně je dobré tato data zkontrolovat na breberky. Nejlépe před připojením do nového čistého OS (to lze udělat pomocí záchranné flashky nějakého antiviru nebo spuštěním antiviru v PE systému) a nebo bezprostředně potom.
    Pak bych prostě sysdisk disk naformátoval a udělal čistou instalaci. Předtím bych si pro jistotu posháněl potřebné ovladače.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,269

    Nechci být hnidopich, ale jak jste si jistí, že se nejedná o HW chybu či vir? První rada je formát a čistá instalace OS. Co třeba min. Memtest, HDDTest, log z RIST, najetí v nouzovém režimu, atd. Ale tak asi nová doba
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,279

    Podle popisu to dost valne vypada na rozsekanej system - nasledek viru pravdepodobny. Z hlediska casu a konzistence systemu lepsi reinstal nez se s nejistym vysledkem pokouset odvirovat. Proto take zaznela rada ulozena data zkontrolovat. Pokud pretrvaji potize, pak vektor na HW problem a testy. Prijde mi to takto v tomto pripade praktictejsi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,269

    Osobně nesouhlasím. Zjistit přítomnost viru je otázka 2 logů. "Nejisté odvirování" se koná pouze v případě, že nevíš co máš dělat a "konzistenci systému" tato činnost nijak nenarušuje. Základní diagnostika je otázka dvou dnů, jelikož Memtest běží min. 8 hod, tj. noc, pokud neukáže chybu dříve. Okamžitá reinstalace systému je pouze pohodlnost. Je to vidět třeba i v servisech, kde Ti kvůli výměně touchpadu zformátují pevný disk. Jak říkám, nová doba všemocné reinstalace systému ... nemusí se nad tím moc přemýšlet a je to rychlé
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,279

    Odvirovani nemusi byt stoprocentni a podle popisu to vypada, ze by to stejne ten system nevytahlo z takovehle bryndy. Po reinstalu proste bude zakonite v lepsi kondici i kdyby popisoval projevy polovicni.
    Tvoje zkusenosti jsou mnohem dalekosahlejsi, nez ty me, ale toto je zalezitost efektivity prace celkem jednoznacna. Ma to poresene za jednu smenu a zbytek testu ulozenych dat na vedlejsim mediu muze probihat uz s tim, ze bude moci plne provozovat cinnost.

    A pokud je to HW problem, tak se to dozvi a pak teprve udela testy a opravy.

    Ale muze HW otestovat predem - je to samozrejme jistejsi a lepsi - ale pokud nema cas nebo jiny PC, tak bych se spolehl na pravdepodobnost dle popisu a zvolil kratsi cestu.
    Kazdopadne bych s takovymi symptomy neztracel cas odvirovavanim Windows.
    Naposledy upraveno uživatelem Ventero: 19-08-2020 v 19:10
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2015
    Příspěvků
    208

    CO byste mi tedy doporučil?

    Jaké konkrétně 2 logy (jak jste psal) mám projít abych zjistil jestli není chyba ve virech...?

    Díky

    Zatím to řeším tak že nabootuju do nouzového stavu, to jde a z toho restartuju ihned normálně do regular režimu windows a vše tak jede ok.

    Občas (jednou)? mi to šlo i normálně přímo po startu to normálně najelo do windows

    (podle mě BTW nebude problém ve virech ale prostě v najaké pokažené instalaci windows, ještě zkusím opravit instalaci windows bez reinstalu jestli to nepomůže)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,279

    Jestli tedy chceš postupovat krkolomně, čímž systém stejně neuvedeš do kondice jako při čisté instalaci, tak tedy udělej testy RAM, HDD a pak se nech inspirovat v tomto vláknu, ať to Kevin nemusí psát vše znovu:
    https://www.svethardware.cz/forum/sh...ows?highlight=
    Udělej ty logy a dej přilož je sem, jako v tom vlákně.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    mno, asi tam mas "tuny" bordelu...
    zkus pres msconfig zakazat aplikace, ktere se spousteji se startem PC, resp. jsou naplanovany, pripadne pres ccleaner ...
    muzu doporucit Privazer pro procisteni PC, ale az po odstraneni nepotrebneho balastu, / zatim mne nikdy neudelal neplechu a pred takovyma hratkama vzdy zazalohuji system /...
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Zvláštní/specifický problém s PC (GPU/MainBoard/Zdroj?
    Od fidorka v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 17-02-2016, 21:01
  2. Problém s přihlašováním + zvláštní chování PC
    Od Jandaskunk v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 20-08-2009, 13:22
  3. Problem s DVD mechanikami. Jsou novy a nectou. Divny.
    Od Rininn v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 20-03-2009, 08:19
  4. DDR2: Divny problem s pametama
    Od sheira v sekci Operační paměti
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 10-09-2008, 14:22
  5. zvláštní problém…
    Od Hammy v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 23-12-2007, 22:19