VenteroTvuj prehled je velky a sam bych si nechal od tebe dneska poradit, co se tyce orientace v novych produktech. Nicmene nechapu, jak muzes porad nabizet ty Lenova a zvlaste v tehle cenove tride. Opravdu mohu garantovat, ze teto znacce je lepsi se vyhnout obloukem i za cenu o neco nizsiho vykonu jine znacky v obdobne cenove hladine. Taky se da koupit za 6-7k repasovany ntb z elitnich modelovych rad. Tam by se jeste jakztakz dalo o Lenovo uvazovat v ThinkPad rade, spise vsak Dell Latitude, HP EliteBook.
Donald64Takhle, v repasech se neorientuji. Vím, že repasy nabídnou za málo peněz hodně muziky, konstrukčně i jinak je to na úplně jiné úrovni, než cokoliv nového, s tím naprosto souhlasím a vždy uvítám, když mě třeba i někdo doplní v této cenovce s doporučením na repas, má to však i svá ale. Ty notebooky jsou podstatně těžší a žravější, takže nevydrží tolik na baterii. Pokud toto nevadí, taktéž jsem pro repas, ale netroufám si zde něco doporučovat, to spíše ty stolní počítače, tam jsem jako doma. Jestli se v tom pohybuješ, klidně sem můžeš něco nadhodit, ať má tazatel více na výběr.
Proč doporučuji tahle levná Lenova? No já vím, že konstrukčně je to hrůza, jenže v této cenovce nic použitelného není. Ty máš nějaké hodně špatné zkušenosti s těmito řadami? Horší, než s levnými Acery apod.? Takhle, po zkušenostech s několika levnými TN notebooky se zásadně snažím hledat něco s IPS, abych zajistil alespoň nějaký základ kvality zobrazení, to dělá také hodně a především tehdy, když je notebook určen i ke sledování filmů. Sám jsem měl tu čest sledovat s kamarády filmy na notebooku s TN panelem a jakmile byl člověk na trochu mimo přímý pohled, tak tam de facto nebylo nic vidět. Jak už jsme nedávno řešili, TN mohou být i solidní v horizontálních pozorovacích úhlech, ale nevěřím, že i v noteboocích pod 20k (mohu se i plést). A možná ještě důležitějším parametrem je pro mě CPU, od kterého se odvíjí životnost notebooku. Mnou doporučený noťas s i3-1005G1 má jako jediný passmark skóre nad 5000 bodů, všechny ostatní mají kolem 4k (R3 3xx0U, 300U) a to je poměrně tristní, jelikož na takovém stroji nelze v blízké budoucnosti zaručit ani plynulé přehrávání videa (a to jsou tam povětšinou ještě o dost slabší procesory). Já zde tedy maximálně apeluji na výkon CPU a snažím se i o to, aby si člověk při koukání do monitoru nechtěl vyškrábat oči, to jsou pro mě 2 naprosto stěžejní parametry, a pokud je dokáže splnit pouze Lenovo, tak mu dám přednost i za cenu horšího provedení, když ten s lepším budu muset stejně brzy zahodit, protože mu podstatně dříve dojde dech.
Pokud Ti přijde, že se na to dívám špatně, že bych měl upřednostňovat něco jiného, anebo se v něčem přímo pletu, tak jsem samozřejmě naprosto otevřen konstruktivní kritice. Přeci jen spoustu věcí nevím a jsem jen člověk, takže dělám chyby a taktéž se tím přímo neživím, ale je to spíše můj koníček :)
VenteroTen okruh repasu ntb, kde bych bral jsem vyjmenoval - v teto cenove kategorii to jsou core i5 4. a 5. generace U. Konstrukcne maximum u Dell a HP. Jiste - baterie tam jsou vetsinou uz slabsi a nova je dalsi litr investice s mensi vydrzi, nez nove stroje.
V tom vyberu vnimam ten faktor tech displeju (ty jsou slabsi i u tech repasu)- na druhou stranu, pokud na to clovek kouka sam ci ve dvou, tak se da.
Ten vykon bych vsak az tak nebral vazne:
1. Passmark 4000 v rozdilu k 5000 nema pro bezneho uzivatele bezneho okruhu aplikaci nejaky markantni viditelne zaznamanatelny vyznam.
2. Je to synteticky test (nereflektuje spektrum specifik prakticky vyuzitelne zateze) a jeho vypovedni hodnota je tim znacne snizena - kuprikladu J4025 ci N4200 a i3-2120 maji stejny passmark (+ - odchylka mereni) a opravdu jsem nemel opticky pocit, ze by prvni jmenovana dvojice makala stejne svizne jako mnohem starsi i3. A takovych pripadu bych mohl uvest vice, kdybych cinknul kolegovi, ktery ma lepsi pamet.
3. Co se tyce sekani videa, je to otazka spise akcelerace tedy GPU a aplikace - v tom, dle meho nazoru ten rozdil v passmarku CPU nebude hrat ani druhy housle.
K Lenovo - ano horsi zkusenosti, nez s cimkoliv jinym - jak jsem psal, pripomina mi to kdysi eMachine (tehdejsi shitdivize Acer). Kde byl kdysi kvalitou Naser, tam je dneska Lehovno, zatimco do Aceru bych dneska i sel. Sam zminujes konstrukcni katastrofu a bohuzel stejne je to i soucastkove, materialove - tedy celkove kvalitativne - a z toho jasne vyplyvaly predlonske reklamacni statistiky, ktere tato znacka v oblasti ntb drtive "vyhrala" - minimalne v retezci, kde jsem makal.
- a jsem si jist, ze dnes to nebude lepsi - logicky - ta nizka cena se nejak udelat musi.
Takze z toho vyberu, ktery jsi naskicoval bych jednoznacne vybral Ausus s Ryzenem, protoze na tisicovy rozdil v nicmoc nerikajicim syntetaku, na ten kaka bilej tesak, protoze uz se mu ani nechce cenit zuby na cinskyho sejdire ..
Nevnimam to v rovine, ze se na to divas spatne - kazdy uprednostnuje, to co potrebuje. Pokud si nekdo bude chtit potrpet na lepsi obraz na relativne malem displeji ntb (pro me uz diskomfort v koukani na dobry film - tedy koukam na ntb na filmy jen zridka, nouzove na cestach, kde nemohu pripojit TV panel kabelem, ktery se jiste do brasny ci batuzku vejde a nehraje to u me tedy roli) a bude smiren s tim, ze ma absolutni spotrebku, riskuje castejsi reklamace - tedy nejake ci nejaka to obdobi bez ntb - a brzy ty prachy bude treba utratit zas, tak je to naprosto legitimni kriterium, potazmo uhel pohledu.
A ja zde jen poskytuju alternativni uhel pohledu ...
VenteroNo, ono je to cele o tom, ze novy notebook do 10k je proste nemoudra koupe - stale plati lety provereny axiom o rozhodnem nekupovani ntb pod 12k. Nad toto cislo muzes delat kompromisy, ale pod toto cislo je to proste provar, pokud se nenatrefi na nejakou akci ci stastny doprodej ...