Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 8 z 8

Téma: Systém Windows se nedá na tuto jednotku instalovat

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    32

    Stalo se mi 2x za sebou, jednou na ntb ASUS GL703 a jednou na ntb HP Spectre x360 to, že jsem chtěl dát čistou instalaci Win10.
    V Biosu jsem vypnul Secure Boot, zapnul CSM (ASUS), Legacy mode (HP).
    ALE::
    Start z USB proběhne normálně, dojde do pozice, kde se přiděluje partition na disku. Instalátor umí přidělit, odebrat partition. Umí naformátovat disk. Neumožní mi ale nainstalovat Win10. Hlásí:
    „Systém Windows se nedá na tuto jednotku instalovat“. Po kliknutí na podrobnosti říká, že je možné, že hardware tohoto počítače neumožňuje spuštění na tomto disku (pěkná blbost).
    Zkušel jsem SHIFT+F10 a pomocí příkazu DISKPART
    clean
    create partition primary
    select partition 1
    active
    forma fs=ntfs quick
    assign
    Toto proběhlo vše vpořádku. Při přepnutí ALT+ENTER zpět do instalace a F5 si instalátor načte naformátovaný disk, ale stejně nenainstaluje Win.
    Zkušel jsem:
    Pretec USB.3.0 32GB i ADATA USB 2.0 16GB. Zkoušel jsem Win 10/64 1703, 1909, 20H2. Flešku formátuji příkazem DISKPART, zkusil jsem ale i program RUFUS a nastavil MBR, aby šla výsledná instalace jak na UEFI, tak v LEGACY.
    Pokaždé to končí stejnou hláškou.

    Většinou tato hláška byla způsobena vadným systémovým diskem. V tomto případě si tím ale nejsem zcela jist, neboť DISKPART disk naformátoval.

    Zkoušel jsem podle chytrých radna internetu při chybové hlášce vyndat flešku, F5, zandat flešku - NIC
    Zkoušel jsem taky prohazovat pořadí bootování (nejdříve HDD, potom fleška a obráceně) - NIC


    Navíc v případě ASUS byl ntb v servisu s tím, že mu nic není a normálně nainstalovali. Neřekli mi ale jak, nebo kde dělám chybu. Myslím si, že tam nalili svoji image a pak se spustil instalační proces jako při recovery.

    V případě HP je ntb v servisu nyní (VSP-Data) s tím, že jim to jde.

    Kde jsem dělal chybu?

    PS - ještě doplním, že z toho Pretecu jsem nainstalovat W10 alespoň 50x, když opravuji notebooky
    Naposledy upraveno uživatelem Hirogen: 25-03-2021 v 14:10
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,263

    Tak predne vzdy lze udelat test HDD treba pomoci WinPE a programu HDTune nebo nejakeho live linuxu, aby jsi mel jistotu.
    Pokud chces instalovat v CSM/Legacy, tak musis mit hlavne cilovy disk v MBR a nikoliv v GPT jak ti pravdepodobne zustal z predchozi tovarni instalace pred prepnutim rezimu do CSM. Neprekvapilo by me, kdyby panove z MS toto opomeli a instalator si tvori vssele oddily v rezimu v jakem jiz disk je bez ohledu na nastaveni PC. Takze si udelej live flashku gparted, nabootuj a v tam vytvor novou tabulku oddilu na mbr (msdos) a pak to zkus znovu.
    Flashka pro instalaci je i v EFI jedno jakou bude mit tabulku oddilu - hlavne musi byt ve fat32.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    32

    Děkuji za odpověď.
    1 - SSD je vpořádku.
    3 - instalační fleška ve FAT32? Nejde mi tam uložit install.wim, navíc v NTFS to instalovalo mnohokrát v minulosti. I zde máš radu, že formátovat na NTFS: [url]https://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/29181?start=5[/url]
    2 - to by znělo nejlogičtěji. Instalátor viděl GPT, ale chtěl MBR. Při příkazu LIST DISK už si nepamatuji, co psal.
    Pokud v tuto chvíli použiju:
    BOOTREC.EXE /FIXMBR, převede se (prázdný) disk z GPT na MBR?
    I když si vybavuji, že v tom ASUSu byl úplně nový SSD (nenaformátovaný) a doposud si instalátor s ním udělal, co potřeboval.
    Naposledy upraveno uživatelem Hirogen: 25-03-2021 v 20:36
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,263

    Pokud by jsi chtel instalovat v UEFI, tak je nutne mit instalacni flash ve fat32. Pri instalaci v legacy muze byt i ntfs. Nedavno jsem si flash delal a .wim soubor nemel vpres 4GB, coz jr omezeni fat32. Popr. opatreny spec. feature musi flash byt, aby ji efi vzal coby ntfs.
    fixmbr neprevede tabulku oddilu. Na to si prikaz vygoogli - pokud to diskpart umi - asi jo, nebo si udelej live flash gparted.
    Procpak vubec instalujes v CSM?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    32

    V CSM UEFI vidí boot zařízení - flešku. Jinak ji nevidí, jako bootovací zařízení. Samozřejmě, i když ručně vyberu spuštění z USB flešky, nenastartuje to z ní. Na ten DISKPART se podívám. Install.wmi mě to v FAT32 hlísí, že na flešce není místo (je tam).
    VSP mi v protokolu píšou, ať ji příště vytvářím pomocí MediaCreationTool. Už to zkouším, ale uvdím až příště. Teď je notebook již nainstalovaný, tak na tomhle momentálně experimentovat nebudu.
    Chci být ale připraven pro příště, když se mi to stalo 2x po 14ti dnech.
    PS - DISKPART to podle všeho umí: https://www.superuser.cz/it/windows-...-na-mbr-oddily
    Naposledy upraveno uživatelem Hirogen: 25-03-2021 v 21:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Jiste ze flesku nevidi, kdyz je blbe vytvorena.
    VSP ma pravdu s MCT - obe verze 20H2 (x86 i x64) v obou rezimech (EFI i Legacy) na jedne FAT32 flesce a zadny problem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,263

    To je prave ono - pokud se neprepnes do CSM, tak EFI flashku nereflektuje, protoze neni ve fat32.
    Presne tak - pouzij MCT od Microsoftu a mas pokoj. Na 64bit verzi dnes potrebujes 8GB flash na 32bit staci 4GB. Na obojetnou tedy 16GB, ale zbyde zase misto na uzitecne nastroje a utility. Treba pomoci koncepce PortableApps. Porad ted tvrdi, jak odstranuji nepotrebne veci, ale instalator porad bobtna, tedy opak bude spise pravdou.v Jeste nekde u verze 1903 se na osmicku vesel obojetny instalator. A jak jsem psal flashka musi byt v mbr, aby se dalo instslovat v legacy/csm a ve fat32, aby se dalo instalovat pod efi (esp). Je tedy jasne, jak ma vypadat flash aby se dalo instalovat pod obojim .
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    32

    Děkuji moc za odpovědi!
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Windows 7: windows 7 sa nedá pridať do domény
    Od vincop v sekci OS Windows
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 11-06-2018, 15:25
  2. Nedá sa instalovat
    Od andrejus v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 17-11-2013, 15:38
  3. Dungeon Keeper 2 Problém černé pozadí neda se hrat
    Od lsony v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 19-07-2011, 11:20
  4. PC nenabehne, neda se vypnout
    Od jirkazjirkova v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 07-07-2009, 15:22
  5. Nedá se dostat do nouzového režimu WinXP
    Od bluenite38 v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 01-09-2007, 00:42