Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 7 z 7

Téma: 5600g - 5700g

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2016
    Příspěvků
    79

    Zaujímal by ma váš názor na tieto dve APU. Už nejaký čas rozmýšlam, že by som jedno z nich zobral, hoci ich cena sa mi moc nepozdáva.
    Momentálne mám R5 2600 s B450 doskou a kedže som výhodne predal grafiku RX5700 a GT 710 je použitelná akurat tak na zobrazenie plochy a situácia s grafikami je taká, aká je, dostal som tento nápad.

    Procesor som pôvodne meniť nechcel a potreboval som hlavne lepšiu grafiku, no 150-200eur za bazárovu 1050Ti fakt nedám. To už mi príde rozumnejšie siahnuť po jednom z týchto APU a získať dočasne slušný grafický výkon a zároveň, ako bonus, zdvihnúť aj ten procesorový. APU chcem teda len kvôli dočasnej situácii s tým, že zatial poslúži hlavne jeho grafická časť a neskôr by som ju nahradil diskrétnou grafikou, ked sa situácia vráti do normálu. Potom budem využívať už len jeho CPU časť.

    Samozrejme mi stále vrta hlavou, či je to, ako dočasne riešenie naozaj dobrý nápad, pretože inak by som mohol zobrať vyhodnejší 5600X, ale tým si nepomôžem s tou grafikou. Aky je váš názor? A ked už, ktoré z týchto dvoch APU by bolo výhodnejšie? Nebude lepšie pripaltiť za 5700g, alebo radšej ušetriť za 5600g a dostať neskôr z toho stále slušny CPU? Testov som už napozeral a načital dosť, ale aj tak sa neviem rozhodnuť. Všade sa spomína polovična L3 cache. Dakujem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2016
    Příspěvků
    79

    Tak už som dosť nalomený pre 5700g, pretože ho majú teraz na alze v zlave za 336e, čo je len niečo cez 50eur nad 5600g. Výkon 5700g je o niečo malo slabší od 5600x, ale vychádza len o skoro 40eur drahší + samozrejme slušná grafická časť a nejaké tie jádra navyše.

    edit: vlastne oprava, cena 5600x vyletela na úroven aktualnej ceny 5700g. Kašlem nato, ten procesor má výkonu habadej a za takúto cenu už sa nato pozerám inak. Beriem 5700g.
    Naposledy upraveno uživatelem unreall: 05-10-2021 v 18:12
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2016
    Příspěvků
    79

    Tak som asi nakoniec došiel, pretože tí blbci z msi pravdepodobne neuvolnili update biosu na ryzen 5000 pre moju dosku. Všetky B450 ho majú, ale zrovna ta moja nie, hoci je tiež B450. Neskutočné...

    https://www.msi.com/Motherboard/supp...S-AC#down-bios

    edit: po dôkladnejšej prehliadke som zistil, že vlastne podporuje, ale ešte je v beta verzii, kde to nie je vyznačené konkrétne. Tak som si pokecal sam so sebou
    Naposledy upraveno uživatelem unreall: 06-10-2021 v 22:05
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2016
    Příspěvků
    79

    Tak som nakoniec zobral 5700g, stiahol beta verziu najnovšieho biosu, aktualizoval, zasunul procesor do slotu a PC beží. Bohužial sa mi stala tá nepríjemná vec, ktorá sa stáva, ked sa mení procesor, alebo doska a predpokladá sa, že nabootuje so starým OS. Takže PC nenabootoval a zakaždým ma hádzal do setupu. Všetko v ňom bolo v poriadku, procesor doska našla a správne rozpoznala, SSD s OS takisto stále poznala atd., akurát nie a nie ho z toho disku spustiť. Chvílu som pátral a objavil položku "windows os configuration", kde sa nachádza možnosť prepnúť UEFI mode na CSM/Legacy. V tomto režíme PC nabehne do OS normálne, ale pri zapnutí PC sa to správa trochu neisto a zvyšujú a znižujú sa otačky vetrákov a cele bootovanie sa o pár sekúnd predlži. Myslím, že to neni úplne ideálny stav a rad by som to vrátil naspať na UEFI mode.

    Existuje nejaká možnosť, ako to vyriešiť bez preinštalovania OS, alebo sa tomu nevyhnem? Skúšal som aj Windows aktualizácie a rôzne ovládače v domnení, že si OS nejakým spôsobom prepíše staré informácie o CPU a opravi si to sám, ale nejak sa mu do toho nechce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,290

    Nedokazu si predstavit, ze jsi mel Win instalovan v EFI a pak nabehne jen v CSM. Ze by takto instalovany OS si sam zmenil strukturu disku a jeste mel legacy bootloader jakoze pro strycka prihodu, tak to mi moc nestimuje. Logicka vysvetleni me napadaji dve: Bud v tom mas zmatek a zapomel, jak jsi instaloval a nebo v novem FW desky doslo k syntakticke zamene vuci skutecnemu stavu nastaveni volby. Uz jsem to nekolikrat zaznamenal u FW TV, ze volbou vypnout se funkce zapla a opacne.
    Kdyz zmenis HW, tak je bezne, ze se po prvnim bootu Win zdrzi, protoze dochazi k automatickemu prizpusobeni - novy driver, rekonfigurace ..
    A taky mohla mezitim dobehnout nejaka aktualizace ..
    Ze v CSM probiha boot pomaleji je znama vec - boot probiha kompletni, zatimco v pripade EFI je jiz system castecne prednacten.
    Dokazi si predstavit, co by se dalo zkusit udelat, aby jsi zmenil rezim OS z CSM na EFI, ale byla by to nejspis dost patlacka a bez zaruky, ze se to vyrazneji zlepsi, pokud je problem nekde na urovni ovladacu apod. Osobne bych zvolil cisty instal coby nejjednodussi a nejspolehlivejsi metodu. Pockal bych s tim ovsem, az vyjde ostra verze FW pro desku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2016
    Příspěvků
    79

    Ja som režim bootovania určite dobrovolne nikdy nemenil a predpokladám, že UEFI je prednastavená volba výrobcom. Bud si ho niekde niečo pri inštalácii win samo preplo a nevšimol som si to, alebo to rozhádzala ta beta verzia biosu. Pamatám si ale, že vždy mi pri volbe bootovania zobrazovalo UEFI režím. Takže to spravím asi tak, ako píšeš a počkam na oficialnu verziu biosu a zatial opravia aj win 11 a prejdem čistou inštaláciou rovno naň.

    Najprv som myslel, že ma nepusti dalej kvôli špatnej detekcii igpu, pretože v nastavení bola vypnutá, aj ked obraz posielala. Potom som si ale všimol svietiť na doske diodu "boot". OS mám nainštalovaný na jedinom disku v PC a to je NVMe SSD ADATA v M.2 slote.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,290

    Tak to klidne nekde zkus. Vem instalacku W10, nainstaluj ji v EFI a pak prepni do CSM-only a pak zkus nabootovat. Zasekne se to podle me hned zkraje na hlasce, ze chybi disk (GPT vs MBR struktura disku) a nebo hned v druhem kroku, ze chybi zavadec systemu.
    Odpovídat lze po přihlášení