Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 6 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 83

Téma: Postavení nového desktopu

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    114

    Dobrý den všem!

    Sice již mám poměrně zkušenosti s HW a počítači obecně, co se ale týče výběru HW a vůbec postavení PC si ještě zase tak moc nevěřím a proto bych chtěl požádat o nějaké rady. Se soucasnym PC uz se proste neda nic udelat, takze potrebuji postavit novy.

    Moje současná sestava
    Deska: ASRock K7S41 (socket A, AGP 8x, DDR 400)
    Procesor: AMD Athlon XP 1600+ (1414 MHz)
    Graficka karta: nVidia GeForce 5200 FX (256 MB)
    Zvukova karta: Integrovana (C-Media AC97)
    Pamet RAM: 512 MB DDR 400 + 256 MB DDR
    Pevne disky: Maxtor 6L200P0 (189,92 GB) ATA-133, ST3120026A (111,79 GB) ATA
    Zdroj: (ten nevím presne specifikace) 450 W

    Chtěl bych si tedy postavit novy desktop, přičemž z toho starého bych použil asi jen zdroj, oba disky a možná case. Případně i paměti, pokud by byly kompatibilní. Cenově si to představuji zhruba takto:
    Deska: 1000-1500
    Procesor: 1000-1500
    Paměti: 1000
    Grafická karta: +- 2000

    Pochopitelně, pokud by se mi podařilo udat části z toho původního, který není ani tak starý (deska například není stará ani rok), tak by se mi rozpočet jěste o něco zvýšil. Určitě se ale potřebuji držet při zemi s cenou :-)

    K čemu bych ho pak potřeboval. Na bězné věci jako surfování, psaní prací ci běžnou práci apod. by mi stačil ten co už mám. Takže hlavní cíl je rozchodit nějaké novější hry (Zaklínač, Medieval 2, NWN2...). Samozřejmě neočekávám hraní na full detaily a v obrovském rozlišení...

    Co byste mi tedy poradili? S čím začít?

    Děkuji za odpovědi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Withman
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,366

    Poměrně složité, ale udělal jsem ti jednu nabídku, která by vycházela velmi dobře a navíc je tam výkonná grafika. Časem až bys ušetřil penízky, tak bys např. dokoupil pamět apod. Desku jsem dal s int. grafikou, sice jí nevyužiješ, ale je to levná, kvalitní deska.



    Jinak deska má jen jedno IDE, tak bys musel buď koupit SATA mechaniku, nebo se zbavit jednoho IDE disku.
    Case se zdrojem bys mohl použít původní, počítám, že to bude asi Eurocase, sice to není uplně košér, ale máš 450W a ta sestava není moc energeticky náročná, takže zatím bys do zdroje a nějakého pěkného casu nemusel investovat. Později bych určitě dokoupil min. Fortron zdroj.
    Původní paměti bohužel použít nebudeš moci, buď je doporučuji prodat, nebo nechat sestavu na serfování na netu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    114

    Velice děkuji! Určitě na to kouknu. S tím diskem by to ani nevadilo, jeden musí zůstat v tom starym počítači.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Máš celkem dost nízké limity... Uvidíme, co z toho uděláme.

    Základní deska: díval jsem se na cenu ( i když to není komponenta, kde by se mělo šetřit ) a podmínkou jsem si ( kvůli tvým diskům ) udělal alespoň 2x IDE konektor. Výsledek: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43584

    U procesoru v této cenové hladině bych dal asi nejlevnější dvoujádro: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=45376

    Původní paměti určitě nenechávej, radějit am hoď tyto: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43141

    No a grafická karta: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46769 + přetaktování svépomocí.

    U zdroje ještě mrkni na značku, jestli je to Fortron, Seasonic nebo dokonce Corsair, klidně nech, ale jestli je to nějaký Eurocase nebo taková značka, zkus popřemýšlet o jiném. Výkonově by měl stačit i ten Eurocase, ale přece jenom to chce svěřit PC kvalitnímu zdroji.
    Naposledy upraveno uživatelem Intri: 27-10-2007 v 20:06 Důvod: Změna grafiky, přehlédl jsem tam možnost koupit celkem výhodně XT.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Withman
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,366

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    Máš celkem dost nízké limity... Uvidíme, co z toho uděláme.

    Základní deska: díval jsem se na cenu ( i když to není komponenta, kde by se mělo šetřit ) a podmínkou jsem si ( kvůli tvým diskům ) udělal alespoň 2x IDE konektor. Výsledek: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43584

    U procesoru v této cenové hladině bych dal asi nejlevnější dvoujádro: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=45376

    Původní paměti určitě nenechávej, radějit am hoď tyto: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43141

    No a grafická karta: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46769 + přetaktování svépomocí.

    U zdroje ještě mrkni na značku, jestli je to Fortron, Seasonic nebo dokonce Corsair, klidně nech, ale jestli je to nějaký Eurocase nebo taková značka, zkus popřemýšlet o jiném. Výkonově by měl stačit i ten Eurocase, ale přece jenom to chce svěřit PC kvalitnímu zdroji.
    Intel platformu v této ceně nebrat, to se spíše vyplatí AMD. Navíc deska s Via čipsetem a Intel CPU... A ještě deska od MSI Když je málo peněz, tak AMD.
    A zdroj to bude 100% Eurocase, takže zatím bude postačovat v

    P.S.: Navíc psal, že původní HDD musí zůstat v původním PC
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    No, já mám desku od MSI a vůbec si nestěžuju, funguje už více než dva roky dobře, možnosti BIOSu mi vyhovují. Nevím sice, kolik stála, ale určitě to bude některá z těch levných.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    114

    Diky za dalsi info! Osobne se mi zamlouva vice ten prvni navrh. hlavne kvuli grafice, ktera sice je skoro stejna, ale cetl sem, ze rozdil mezi DDR2 a DDR3 je vykonostne dost velky. Jenom takova zbezna otazka, jake jsou vlastne skutecne vyhody dual-core procesoru?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Jo, Withman ti rozhodně navrhl lepší sestavu, než já, to bezesporu ( a bez ironie ). Výhody dual-core procesoru jsou především cítit při spuštění více aplikací najednou. Umožňuje ti to pak vytížit jedno jádro nějakou aplikací, ale druhé jádro zůstává volné třeba pro operační systém nebo jinou aplikaci. Taky programy, které jsou schopné využít obě jádra, jedou daleko rychleji na dvoujádru, než na single-core.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Withman
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,366

    Citace Původně odesláno od Resurrection Zobrazit příspěvek
    Diky za dalsi info! Osobne se mi zamlouva vice ten prvni navrh. hlavne kvuli grafice, ktera sice je skoro stejna, ale cetl sem, ze rozdil mezi DDR2 a DDR3 je vykonostne dost velky. Jenom takova zbezna otazka, jake jsou vlastne skutecne vyhody dual-core procesoru?
    U her momentálně moc ne, pravděpodobně s příchodem nových her (možná už teď některé podporují 2 a více jader - nevím, moc nehraju). Výhodu vícejádrových systémů vidím v reakci operačního systému, možnosti např. grabovat video a přitom ještě pohodlně pracovat na PC apod.

    Já jsem si např. pořidil 4jádro a jsem neskutečně překvapen, jaká je reakce Vist, které reagují okamžitě a navíc můžu 4x počítat SETI

    P.S.: DDR2 a DDR3 se liší frekvencí na které běží a dá se lehce říci, že čím více, tím lépe. Navíc DDR3 a výš by měly jít mnohem lépe taktovat.
    Naposledy upraveno uživatelem Withman: 27-10-2007 v 20:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    U moderních her jsou dvě jádra už normální, pokud vím ( moderní hry nehraju, tak říkám jen to, co si pamatuju z "dočtu" ). Se čtyřjádrem je problém, ale to se zase vyplatí i u her využívajících dvě jádra, protože pak opět zbývá výpočetní výkon pro OS a jiné programy. Ale čtyřjádro je v ceně zcela jinde, než náš kolega zde požaduje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    114

    Takže jsem to začal shánět. Vycházel jsem z Whitmanova návrhu:

    Deska (1426kč): http://www.alza.cz/zakladni-deska-as...-vm-d72760.htm
    Procesor (1367kč): http://www.alza.cz/amd-athlon-64-le-...box-d82909.htm
    Paměti (1188kč): http://www.alza.cz/2gb-kit-2x1gb-ddr...nel-d74889.htm
    Grafika (2273kč): http://www.alfacomp.cz/php/product.p...20000000000DY6

    Cena celkem: 6251kč

    To bych snad ještě zvládnul :-) Dal jsem tam rovnou dvě ty paměti v setu, ačkoliv by mi možná jedna zatím asi stačila a cenově je to skoro stejný (jedna nebo dvě). Mám ale dotaz k té grafice ještě. Je lepší 512MB paměti DDR2 nebo 256MB DDR3? Jinde mi říkali, že těch 512MB grafické RAM stejně nevyužiju. V recenzi na jednu Ati Radeonku zase psali, ze vykon DDR3 je oproti DDR2 mnohem vetsi (jak uz jsem psal). Co vy na to?

    Jinak fakt děkuju za pomoc. Už to jen doladit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Withman
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,366

    Klidně 2GB paměti, gigovka stojí 600Kč, takže je to pakatel. Určo 256DDR3, 512DDR2 by byl výrazný krok dozadu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    114

    Citace Původně odesláno od Withman Zobrazit příspěvek
    Klidně 2GB paměti, gigovka stojí 600Kč, takže je to pakatel. Určo 256DDR3, 512DDR2 by byl výrazný krok dozadu.
    Super! Diky moc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Citace Původně odesláno od Resurrection Zobrazit příspěvek
    Mám ale dotaz k té grafice ještě. Je lepší 512MB paměti DDR2 nebo 256MB DDR3?
    DDR3 jsou o dost rychlejší, než DDR2, ale to nemá nic společného s velikostí té paměti. U HD2600 určitě stačí 256 MB, 512 ta karta fakt nevyužije, není na to dost výkonná.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    114

    Oki. Jeste mam dalsi dotaz. Sice mi to napina rozpocet jak blazen, ale pokud bych poseckal s jednou pameti, mohl bych misto toho jit do nejakeho dvoujadroveho athlonu. Nasel jsem tyhle dva kandidaty:

    http://www.alza.cz/amd-dual-core-ath...am2-d65883.htm

    a

    http://www.alza.cz/amd-dual-core-ath...am2-d71233.htm

    Ten druhy mi prijde lepsi. Myslite ze to ma smysl?

    EDIT: Jeste otazka k Widlim. Urcite tam chci XP a ne Visty, bude problem ze nemam Widle 64bitovy?
    Naposledy upraveno uživatelem Resurrection: 27-10-2007 v 21:35
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 6 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Problémy s PC (HW/SW): Serverové ram do desktopu
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 28-04-2014, 09:51
  2. Postavení PC v pokoji
    Od souteh v sekci Volná témata
    Reakcí: 36
    Poslední příspěvek: 26-07-2011, 23:19
  3. Postavení nového PC do 40k
    Od Devouver v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 10-11-2010, 13:16
  4. Nb jako nahrada desktopu 20-30k
    Od Dasein v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 19-11-2008, 10:35
  5. Správa desktopu - jak na to?
    Od mfyb v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 27-11-2007, 09:10