Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Nespravny takt procesoru pod Win XP

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    75

    Dobry den,

    po nainstalovani win XP bezi procesor (Athlon 64) v PC na frekvenci 1000 MHz namisto 1800 Mhz. Zjisteno vice utilitkami. V Biosu je ale vse nastaveno spravne: FSB=200 Mhz, nasobic=9x, vysledna frekvence 1800 Mhz. Ale po najeti do win XP je zobrazeno nastaveni nasobice 5x (utilita CPU-Z). Pokud ale v Biosu nastavim nasobic na jakoukoliv nizsi hodnotu tak je vse ve WinXP v poradku. Nyni nasobic nastaven na hodnotu 8,5x (1700MHz). Chtel sem zkusit novy BIOS ale podle seznamu opravenych chyb tam nic takoveho neni (takze asi nema cenu). Driv to u tohodle PC nedelalo (je kamose). Bezelo na normalnich frekvencich. Problem se vyskytl az po nainstalovani novych(cistych) WinXP. Zkousel jsem i reinstall a porad stejny. Po nainstalovani vsech ovladacu taky zadna zmena. Nikdy jsem se snicim podobnym nesetkal. Myslite ze je problem s deskou ? Dekuji za pripadne rady a nazory.

    Procesor: Athlon 64 3000+ Venice
    Deska: MS 7125 nVidia nForce
    Verze Biosu: 6.00 PG
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Nemas v BIOSu aktivovanou funkci Cool&Quiet? To umoznuje podtaktovat CPU, kdyz neni vytizenej....

    Muzes zkusit treba spustit nejakej prevod videa nebo kompresu v raru a sledovat takty v CPU-Z, jestli se zvednou.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    75

    Vypnuto. Zapomel jsem to napsat do dotazu. To byla prvni vec co me napadla. Po vypnuti se ale nic nezmenilo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Nemáš nainstalované nějaké šetřící programy? Třeba správu napájení nebo něco takového.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Tak to netusim Opravdu jsou ty winy cisty? Neni tam nejaka utilita (treba RMClock)?

    Zkus teda v BIOSu mirne zvysit FSB treba na 205 nebo 210, co to udela....

    Btw. aktualizovat BIOS neni nikdy na skodu, vzdycky je dobry mit aktualni verzi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    75

    Windows jsou uplne cisty. Bez jakyhokoli softwaru. zadny setrici programy nic. je to divny. Zkusim tech 100 Mhz nahnat pres FSB se uvidi. Kdyztak zkusim i ten BIOS. Ja jen jestli jste se stim uz nekdo nesetkal. Dal jsem to sem spis jako takovou kuriozitu. Nikdy jsem totiz o necem takovym neslysel. Jinak pokud mate nejaky dalsi napady klidne piste dal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    387

    Ja mam podobny problem, ale už to neřešim. Měl sem přetaktovany pc, FSB na 190MHz a běželo bez sebemenšich problemu. Pak sem ho jendou podtaktoval a tede uz mi to zpatky na těch 190 nejde, prostě nenajedou winy.
    Je to sice do jiste miry OT, ale když už ses zminil o těch kuriozitkach...

    Btw, zkusil si ten nasobič zvyšit přimo ve winech?? třeba pomoci crystal cpuid??
    Naposledy upraveno uživatelem Wlcek: 03-11-2007 v 17:36
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od Wlcek Zobrazit příspěvek
    Btw, zkusil si ten nasobič zvyšit přimo ve winech?? třeba pomoci crystal cpuid??
    Z winu bych radsi nic nezkousel netaktovat....

    @Petr333: napadlo me vyzkouset, na kolik ti opravdu jede. Stahni si SuperPI a nech ho spocitat 1M a hod sem vysledek.... mame stejnej CPU, ja to pres RMClock shodim na 4x (asi 1039MHz) a zkusim to taky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    387

    Proč ne?? je sice pravda, ž epři plnym zatiženi systemu si taky netroufnu měnit nasobič. Ale jinak s tim nemam sebemenši problemy, v rozmezi 5x až 15x uplně v pohodě, na vic musim přes bios.
    Naposledy upraveno uživatelem Wlcek: 03-11-2007 v 18:57
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Paměti: Takt CPU/FSB/RAM
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 04-09-2013, 11:19
  2. Takt i5 750
    Od Dotázek v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 13-11-2011, 00:17
  3. Takt staršího procesoru
    Od Drintus v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 16-10-2011, 11:44
  4. Nesprávný poměr stran
    Od mrazek102 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 27-09-2011, 12:47
  5. Chlazení procesorů: takt i5 2500k
    Od tyke v sekci Chlazení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 31-07-2011, 13:35