Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 23

Téma: SATA "mody"

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    165

    Ahoj, chci se zeptat, pakliže si koupím SATA/300 disk, budu potřebovat něco nastavovat v BIOSu nebo stačí připojit a bude fungovat normálně? Kamarád mi tvrdí, že musím nastavit nějaké RAID pole nebo něco, že to nějak musím nastavit v BIOSu nějakej formát či co. Já dosud mám jen klasickej ATA 133 disk, a tam se nic takového nastavit nemusí. Na netu jsem četl že jde o nějaké mody, ale také nebylo vysvětleno zda se musí zapínat, či je to nějak přednastaveno.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 12-11-2007 v 20:23
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Kdybys o RAID opravdu něco četl, věděl bys, že se jedná o zapojení dvou a více disků za účelem zvýšení výkonu, bezpečnosti nebo obojího. Když si koupíš SATA disk, nemusíš pro jeho funkci nic nastavovat.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    Kdybys o RAID opravdu něco četl, věděl bys, že se jedná o zapojení dvou a více disků za účelem zvýšení výkonu, bezpečnosti nebo obojího. Když si koupíš SATA disk, nemusíš pro jeho funkci nic nastavovat.
    Maximálně disk zapojit jako SATA-150, pakliže máš na desce jen tento řadič. Na některých discích je na to jumper, tuším že pár modelů to zvládne i samo
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Hmm, to si nejsem jistý, ale řekl bych, že SATA řadiče jsou mezi sebou kompatibilní ( takže SATA 3Gbps by měla v pohodě obsloužit jakýkoliv SATA disk a naopak ).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    Hmm, to si nejsem jistý, ale řekl bych, že SATA řadiče jsou mezi sebou kompatibilní ( takže SATA 3Gbps by měla v pohodě obsloužit jakýkoliv SATA disk a naopak ).
    Jo, jistě, ale disky se prej musí přehazovat. Jinak to nemusí jet dobře/vůbec. A kdyby byl kór něco špatně tak se zapne UDMA mod.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    Hmm, to si nejsem jistý, ale řekl bych, že SATA řadiče jsou mezi sebou kompatibilní ( takže SATA 3Gbps by měla v pohodě obsloužit jakýkoliv SATA disk a naopak ).
    az na jedu tragickou vyjimku jednoho tragickeho jizniho mostu od jednoho tragickeho vyrobce... via
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    165

    Četl, právě že kamarád mi to říkal jinak. Něco jako typ formátu. A že jsou asi tři. Já jen chtěl vědet jak to tedy je. Jako jestli jde RAID (vím o RAID poli) nějak nastavit na jeden disk jak tvrdil on.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    A k čemu by RAID na jednom disku byl? RAID 0 ( myslím, že 0 ) slouží k ukládaní dat na více disků současně, čímž se rapidně zvyšuje rychlost zápisu, RAID 1 na tvorbu zrcadleného disku, čili pro větší bezpečnost. To jsou dva základní RAIDy, z nichž ostatní vychází. Ani jeden z nich nemá smysl na jednom disku. Vzít to teoreticky, kdyby to šlo: RAID 0 by byl na jednom disku stále omezen rychlostí toho disku, čili by k žádném zlepšení nedošlo, RAID 1 by pak dala zrcadlil na stejný disk - čili kdyby ten odešel, odejdou najednou jak data, tak zálohy. Tady by tedy jediný "přínos" byl snížení kapacity disku na polovinu. Z toho plyne, že je to kravina. Pro RAID pole potřebuješ nejméně dva disky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    eraser

    RAID ide nastaviť i na jednom disku, v takom Linuxe bežná možnosť, ale ako hovorí Intri, aký to má praktický význam?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    To jde v Linuxu nastavit? By mě zajímalo, proč si s tím někdo dával práci při vývoji, když to fakt absolutně nemá smysl... Snad jedině, ať si to někdo natrénuje, než si koupí druhý disk, ale to mi přijde jako totální kravina.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    eraser

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    proč si s tím někdo dával práci při vývoji, když to fakt absolutně nemá smysl
    V podstate žiadny, no určite pre niekoho to praktický význam má, napr. ako si povedal, chce si dačo natrénovať, prípadne pri simulácii RAID, ale pre akú aplikáciu, či v akom inom prípade, než tréning, to ma nenapadá.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Hmm, to mi přijde dost neprofesionální... Když ti ( třeba ) nějaká aplikace při simulaci RAIDu spadne, řekneš si, že tohle v RAIDu nepůjde... A že to může být klidně chyba simulátoru v tom Linuxu, to už uživatele napadnout nemusí. Tohle bych raději testoval přímo, i když to znamená více vydaných peněz. Ale pokud se člověk pro RAID rozhodne, stejně ty peníze musí dát, takže kdyby to náhodou nevyšlo, pořád bude mít aspoň další disk, což je další kapacita.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    To jde v Linuxu nastavit? By mě zajímalo, proč si s tím někdo dával práci při vývoji, když to fakt absolutně nemá smysl...
    Jakou práci při vývoji myslíte? Oddíly se tváří jako bloková zařízení a mdraid lze vytvořit prakticky nad libovolnými blokovými zařízeními. Možnost vytvořit mdraid nad oddíly jednoho fyzického disku je jen vedlejším důsledkem promyšleného návrhu Linuxu. Jinými slovy, nikdo si práci navíc nedával.

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    Hmm, to mi přijde dost neprofesionální... Když ti ( třeba ) nějaká aplikace při simulaci RAIDu spadne, řekneš si, že tohle v RAIDu nepůjde... A že to může být klidně chyba simulátoru v tom Linuxu, to už uživatele napadnout nemusí. Tohle bych raději testoval přímo, i když to znamená více vydaných peněz. Ale pokud se člověk pro RAID rozhodne, stejně ty peníze musí dát, takže kdyby to náhodou nevyšlo, pořád bude mít aspoň další disk, což je další kapacita.
    Laskavě nepište o věcech, kterým ani trochu nerozumíte. Ostatní prominou, ale tento příspěvek mě opravdu zvedl ze židle. Co probůh myslíte simulátorem RAID?! Jaký je důvod (mimo výkonnostních testů) pro testování aplikace nad RAID polem, když z pohledu aplikace je nejnižší vrstvou, ke které přistupuje, souborový systém?! Běžné základní desky neobsahují hardwarový RAID řadič, ale vytvářejí pouze softwarové RAID pole, takže pokud chcete vytvořit hardwarový RAID, kromě disků budete potřebovat i řadič. Implementace softwarových RAID polí na základních deskách je takřka vždy horší než implementace mdraid v Linuxu. Nuže, rád bych slyšel, co je na mdraid neprofesionálního.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14

    Alf Alf je offline
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Alf
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    306

    B.Gen.Jack.O.Neill
    Bylo by dobré napsat jaký máš MB a podle toho Ti někdo poradí co a jak nastavit. U starších desek býval prioritní řadič IDE (netvrdím ale že u všech) a řadič SATA se musel v BIOSu zapnout a nastavit. U novějších MB je to naopak.
    Z výrody je každý disk nastaven kvůli zpětné kompatibilitě na SATA 150. Na SATA 300 se přepíná pomocí software dodaného výrobcem nebo switchem (např. Seagate).
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    165

    Moc děkuji. Jen nechápu, k čemu je SATA/300 vlastně dobrá, když běžná sekvenční rychlost čtení je kolem 70 MB/s (disky 7200 rpm). Tak na co 300MB/s? Bohatě stačí SATA 1,5... Nebo proč?
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 23-11-2007 v 11:24
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-09-2013, 15:18
  2. Windows XP: Zmena v registrech systemu XP pro funkce "Slozky" a "Prejmenovani"
    Od Subtech v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 16-09-2010, 22:08
  3. 3,5" HDD SATA: nForce "F6 SATA ovladač" - instalalce WindowsXP (DFI nF4 Infinity)
    Od Zeli v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 18-12-2008, 17:56
  4. Jak poznám, zda-li mám SATA , nebo SATAII, nebo eSATA, jestli mám "I" , nebo "L"
    Od pavelson v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 16-11-2008, 16:38
  5. Raid BIOS najde SATA disk az na "druhy" restart
    Od polo23 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 95
    Poslední příspěvek: 04-09-2008, 22:54