Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Problémy s domácí sítí

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    101

    Dobrý den, mám takový problém, stavím domácí síť a nevím jak nastavit router AirLive WMM-3000R, aby přijímal bezdrátově signál od access pointu, do kterého je přiveden internet (access point je typu AirLive WL-5460AP v2, ten mám dobře nastavený) a zároveň, aby posílal bezdrátově signál do počítače, který je vybaven wifi kartou. Vůbec se totiž neorientuji v nastavení tohoto routeru, je podle mě oproti access pintu velmi složité. Díky za vaše odpovědi!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    eraser

    Musíš prepojiť router a AP pomocou UTP kábla, inak by si musel nastaviť WDS mód (bridge), ktorý je však v rámci jednotlivých výrobcov rôzne implementovaný, čím môže prichádzať k nekompatibilite. Naviac to AP využívaš pre pripojenie ku providerovi, takže ani neviem, či by WDS prichádzalo do úvahy, pretože tu ide o prebrania nastavenia providera. Takže UTP kábel, môže byť priamy i krížený, pretože súčasné zariadenie podporujú MDI/MDI-X.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    101

    Jelikož AP a router jsou od sebe vzdáleny asi 75 metrů, nechci (ani to není moc reálný) to řešit pomocí utp kabelu. Jo a to AP je připojeno pomocí utp kabelu k dalšímu routeru (bez wifi), který je od poskytovatele.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    eraser

    No, tak topológiu a pravidlá si mohol uviesť hneď na začiatku... teraz som z toho ešte viacej zmätený, avšak po novom zistení by som dokázal tvrdiť, že ti stačí jednoduché AP, ktoré pripojíš na ten router od providera a pomocou neho vytvoríš spoj medzi wifi routerom a providerom a všetko to bude v rámci NAT, pričom podľa tvojej požiadavky bude AP a router v režime WDS, ak máš požiadavky, aby sa PC s wifi kartou pripájalo na wifi router. Takže si vyber Ovislink AP, aby si mal mieru istoty, že WDS bude fungovať.

    Ak tak uvažujem, tak ten wifi router môžeš tiež vymeniť za APčko, pretože jeho routerovacie schopnosti sa takto nevyužijú. Ale to je jedno...

    Ešte by ma zaujímal dôvod, prečo je k tvojemu AP pripojený router od providera. Ty zdieľaš s niekým pripojenie, resp. z toho routera vedú káble kam? Jednoducho ma zaujíma jeho funkcia, čo môže po ozrejmení opäť viesť k možným prehodnoteniam, takže treba vedieť o všetkom, čo sa na sieti nachádza a hlavne, ako je i nakonfigurované.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    101

    Mám na pozemku dvě budovy a potřebuju je bezdrátově propojit kvůli sdílení internetu. V jedné mám router (bez wifi od poskytovatele) a na něj je napojený AP, na toto APéčko je připojenej jeden PC pomocí wifi karty (při nejhorším může být tento počíač připojen pomocí utp kabelu). A v druhý mám zmiňovaný router AirLive WMM-3000R a potřebuju zde připojit bezdrátově jeden PC a notebook. A nevím jak to nastavit, nejsem totiž zrovna moc zběhlý v počítačových sítích...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele amoondre
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    32

    Potrebujes nastavit ten Airlive router tak, ze na jeho WAN interface nastavis IP adresu z rosahu lokalnej siete toho prveho routru (IP obdobna ako na PC v prvej budove). Na LAN interface si zvolis nejaku inu lokalnu adresu 192.168.x.x, ktoru takisto nastavis na pocitacoh pripojenych na tuto siet.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    eraser

    Zopakujem to ešte raz. Ak máme radiť, tak potrebujeme presnú topológiu, vhodne formulované plánované pripojenie, jednotlivé nastavenie zariadení, určenie adries, atď. Útržkovitosť a postupné ťahania informácií vedie len k zbytočnému naťahovaniu a meneniu názorov. Stiahni si prípadne ConceptDraw NetDiagrammer, nakresli topológiu (viď. názorný diagram jednoduchej domácej LAN/wifi siete), popíš jednotlivé zariadenia a potom môžeme pokračovať.

    Ak nie, tak požiadaj o pomoc providera, prípadne inú firmu zaoberajúcou sa sieťovými riešeniami, nech ti poradia, prípadne prepojenie vybudujú. A určite to nebudú prevádzkovať zadarmo, čo tu my robíme, lenže odtiaľ-potiaľ!
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    101

    Tak jsem se snažil nakreslit topologii mé sítě... Takhle mi ta síť funguje, ale potřeboval bych, aby v druhém objektu se PC a notebook připojovaly k AP (které je nyní nastavené na mód CLIENT) bezdrátově - pomocí wifi karty a ne kabelem, jako je tomu teď. Ještě musím dodat pár nezbytných infrmací:
    Router od poskytovatele: IP 192.168.2.***, maska sítě: 255.255.255.0, výchozí brána: 192.168.2.1, DNS server: 192.168.23.254, u ostatních zařízení se akorát mění jen IP adresa.
    Wireless router: IP 192.168.2.151
    AP: IP 192.168.2.152
    PC v prvním objektu: IP 192.168.2.150
    PC v druhém bjektu: IP 192.168.2.153
    Ještě raději jednou zpakuji názvy zařízení: Wireless router - AirLive wireless Router WMM-3000R, AP - AirLive Wl-5460Ap v2.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: sí? 2.JPG 
Zobrazení: 195 
Velikost: 111.7 KB 
ID: 1837  
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    eraser

    Výborne, obrázok totiž dokáže jasne a zrozumiteľne vyjadriť to, čo by sa dlho slovne vysvetľovalo, takže na základe tvojej topológie ti teraz môžem isto poradiť, že by si mal dať wifi router a AP do módu WDS, čiže bridge, pričom ide o dva výrobky od jednej firmy, takže pevne verím, že s WDS nebudú nejaké nekompatibiliné problémy.

    V rýchlosti spomeniem nastavenie, inak iste dačo nájdeš v manuáloch, pretože mám tiež pár výrobkov od Ovislink, takže by si to podľa popisu mohol zvládnuť prepojiť.

    AP1 - router wifi
    AP2 - AP

    1. AP1, AP2: WDS (bridge) enabled, AP mód
    2. AP1: do WDS zapísať MAC adresu AP2
    3. AP2: do WDS zapísať MAC adresu AP1
    4. AP1, AP2: rovnaký kanál
    5. AP1, AP2: rovnaké šifrovanie, klúč, atď. (najskôr to však vyskúšaj prepojiť bez zabezpečenia)
    6. AP1, AP2: v prípade potreby 802.1d Spanning Tree enabled.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    101

    Tak jsem to zkoušel, ale vůbec nemůžu přijít na to, jak u wifi routeru nastavit mód wds (nevím, kde se ty módy v nastavení mění, maj to pěkně blbě udělaný!). A nestačí ten mód wds nastavit jen u toho APéčka?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    25

    Podle manuálu na tom samém místě kde se nastavují parametry bezdrátové sítě (Wireless Setting), tj. např. Network SSID, Channel, Security atd. je i tlačítko WDS Setting. V příloze D manuálu jsou ještě podrobnosti nastavení, ale můžeš se řídit podle návodu od erasera.
    Odpovídat lze po přihlášení