Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Win wista aneb fps goes down

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    12

    Zdravím. Zakoupil jsem si notebook acer aspire 5310(Celen 1.6, 1,5GB ram 533, Intel gma 950 integrovaná sdíleno 256MB RAM) s předinstalovaným OS windows vista home basic. Nainstaloval CS 1.6 a nestačil se divit. Šlo to naprosto příšerně. maximálně 40 fps,lagy, trhání a šmitec. zkusil jsem nainstalovat windows xp(jen ovladač na desku a grafiku, jelikož jsem jich víc nesehnal) a nainstaloval CS. Opět jsem se nestačil divit. Jelo to krásně plynule i na 100fps. Kde je zakopaný pes? Grafické prostředí Vist mam bez Aero a podobných vychytávek. Jak může hra běžet naprosto plynule na jednom OS a na druhým takhle příšerně? Že by nedotažené ovladače na Visty? Pakliže jsem porovnal jak vypadá nainstalovaný XP SP2 a Vista home basic, tak kromě pár drobností jako větší ikony a jiné motivy jsem žádné nespozoroval. Co by mohlo žrát tolik výkonu z grafické karty? Máte někdo zkušenost?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Citace Původně odesláno od Bertram Zobrazit příspěvek
    Zdravím. Zakoupil jsem si notebook acer aspire 5310(Celen 1.6, 1,5GB ram 533, Intel gma 950 integrovaná sdíleno 256MB RAM) s předinstalovaným OS windows vista home basic. Nainstaloval CS 1.6 a nestačil se divit. Šlo to naprosto příšerně. maximálně 40 fps,lagy, trhání a šmitec. zkusil jsem nainstalovat windows xp(jen ovladač na desku a grafiku, jelikož jsem jich víc nesehnal) a nainstaloval CS. Opět jsem se nestačil divit. Jelo to krásně plynule i na 100fps. Kde je zakopaný pes? Grafické prostředí Vist mam bez Aero a podobných vychytávek. Jak může hra běžet naprosto plynule na jednom OS a na druhým takhle příšerně? Že by nedotažené ovladače na Visty? Pakliže jsem porovnal jak vypadá nainstalovaný XP SP2 a Vista home basic, tak kromě pár drobností jako větší ikony a jiné motivy jsem žádné nespozoroval. Co by mohlo žrát tolik výkonu z grafické karty? Máte někdo zkušenost?
    Muzu ti pouze doporucit abys zustal u win xp .. Osobne bych vyrbce vrazdil ze do podobnych notebooku cpou visty .. je jasne ze na to zakaznici slysi kazdy chce to nove .. ale ne vzdy plati nove= lepsi...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele bags
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    235

    No proc asi mensi FPS ? je to velice jednoduche vista oproti XP je vetsi zrout RAM a CPU. Pokdu chce nekdo vista - je treba investovat jiz nejlepe do lepsiho HW a minimalne do 2,5GHz procesoru, 2-4GB ram a samostatne PCI-e graficke karty s minimalne 256MB ram



    a tady jsou pozadavky na vista - co z toho plyne ? ten notebook je strasne HW zaostaly pro hrani her, upravu videa a tvorbu grafiky. Je to POUZE notebook pro praci s MS Office, internetem a bezne jeho uzivani (mp3, filmy atp). Vista a hrani her - to v tomto notebooku nejde dohromady. Pokud nekdo chce parit CS na vice jak 60fps pod vista tak si ma investovat bud do dobreho stolniho PC nebo do dobreho notebooku - a to u stolniho PC vychazi na 20+ tisic a u notebooku to vychazi na 60+ tisic.



    tak se pak nedivte ze vam strasne pomalu pri harni beha PC - to proste nestiha.

    ja mam vista 64bit a bezi na mem AMD 4800+ s 4 GB ram a 256MD, DDR3, 8600GT a vse beha uplne super, dokonce jsou po 6 letech zkusil neco zahrat. stahl jsem si UT3 demo a dal jsem maximum nastaveni ve hre a bez zadnych komplikaci. (nevim, treba prave to UT3 neni narocne) - jsem vsak spokojen



    Všechny nové schopnosti systému Windows Vista vyžadují vysoké nároky na HW vybavení počítače. Doporučené požadavky pro plnohodnotnou funkci systému a především pro plné využití grafického subsystému Win Aero jsou:
    • 1 GHz 32bitový (x86) nebo 64bitový (x64) procesor
    • 1 GB RAM
    • Grafický procesor umožňující spuštění grafického rozhraní Windows Aero
    • 128 MB grafické paměti
    Grafická karta s plnou podporou rozhraní DX 9, která splňuje následující předpoklady:
    • Podporuje ovladač WDDM
    • Podporuje v hardwaru program Pixel Shader 2
    • Adekvátní grafická paměť:
      • 64 MB grafické paměti pro jeden monitor s rozlišením menším než - 1280 x 1024
      • 128 MB grafické paměti pro jeden monitor s rozlišením menším než - 1920 x 1200
      • 256 MB grafické paměti pro jeden monitor s rozlišením vyšším než - 1920 x 1200
    • a toto jsou minimalne pozadavky pro domaciho uzivatele - pro praci s netem, dokumenty, posouchani hudby, koukani se na filmy, a hrani tak minimalne 3 roky starych her.
    Naposledy upraveno uživatelem bags: 05-12-2007 v 11:56
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Osobně bych všude kde to jde nacpal XPčka, Vista nepřináší nic kromě nároků.

    Citace Původně odesláno od bags
    Všechny nové schopnosti systému Windows Vista...
    To je z MS ne...? Jaký schopnosti ? HDCP ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    198

    Take se domnivam, ze XP je pro Vas lepsi. Vas NB je prilis slaby na pouzivani Win Vista.

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Osobně bych všude kde to jde nacpal XPčka, Vista nepřináší nic kromě nároků.
    To je z MS ne...? Jaký schopnosti ? HDCP ?
    Asi nema smysl zde sahodlouze rozebirat rozdily mezi XP a Vista, navic by to byl pomerne dlouhy prispevek, ktery by malokdo docetl do konce. Dovolte mi tedy kratkou uvahu na tema OS.

    Pamatuji si pred par lety, jak vsechny kompy, na kterych jsem delal, behali s Win98. To byl paradni "system" v te dobe na hry jako delany. Kdyz si ho clovek vyladil, hry behali jako vino. Pamatuji si take moment, kdy prisli Win XP a jak byli hrozny, poruchovy a hlavne narocny na HW. Navic spousta her pod nima nefungovala nebo mela problemy a tak jsem to resil dual bootem. Z Win XP se po letech stal celkem stabilni OS, i kdyz celkem deravy na ruzne viry atp. Rekl bych, ze to bylo hlavne dani za to, ze byl tak pouzivany sirsi verejnosti. Stale mam na svym druhym starsim kompu XPecka, vyladene do posledniho detailu. Nepamatuji si, kdy me naposledy spadly nebo neco podobneho.

    Mno a jsme skoro na zacatku roku 2008 a mame tu novy OS - Windows Vista. Opet nenazrany na HW, sem tam poruchovy. MS se tentokrat aspon trochu poucili a dali si zalezet na bezpecnosti (mozna az prilis na moje gusto). Kdyz jsem pred 3 mesici kupoval novy komp, rekl jsem si, ze ho rovnou vezmu s Vistama a jeste navic k tomu 64bit. Proc? Protoze se domnivam, ze to je dobra investice a ten OS budu pouzivat par let, stejne jako stara dobra XPecka. Osobne jsem mel trosku strach z toho jake Visty budou, ale moje obavy se nenaplnili. Visty jsou kvalitni OS a pokud doladi tech par much verim tomu, ze budou pro nove pocitace lepsi volbou nez XP.
    Naposledy upraveno uživatelem filky: 09-12-2007 v 05:32 Důvod: hrubky
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Jak ti říkají ostatní, naletěl jsi Aceru ( poprvé, ale neboj, není to zdaleka poslední problém, který s ním budeš mít... ) na lákadlo - Vista na takové PC rozhodně nepatří. Tak se ale bohužel chovají i jiní výrobci. Je to hnus, ale je potřeba si dát pozor, aby zákazník zbytečně nekupoval něco, co se nehodí - a u Aceru je to asi tak každý jejich výrobek.

    Ale pár informací, které by ti mohly něco vysvětlit: první je mýtus týkající se ovlivňování výkonu ve hrách prostředím Aero. To je kravina, protože Aero se při jakémkoliv přechodu do fullscreenu přepíná do základního vzhledu.

    1,5 GB by na Vistu mělo stačit, tady bych problém neviděl ( 1 GB je málo, ale 1,5 GB už není nejhorší kapacita ), ale jestli tam máš předinstalovaný všechen ten bordel, který ti tam Acer nacpal od výroby, není se čemu divit, že je všechno pomalé. Já své notebooky od Aceru okamžitě po přijetí formátoval, protože se s nimi jednoduše nedalo pracovat. Na tříminutový start OS jsem na notebooku střední třídy neměl nervy.

    Pokud jde o změny, je zapotřebí si uvědomit, že Vista je podstatně komplexnější systém, než XP. Zahrnuje nejrůznější nové bezpečnostní rutiny, vylepšenou inteligenci ( v podobě schopnosti automatického připojování k sítím všeho druhu, lepší správy paměti, celkem šikovnému vyhledávání atd. ). A jako nejdůležitější bych považoval, že oproti XP se Vista chová předvídatelně. U XP jsem jednoduše nikdy nevěděl, co se vlastně stane, když udělám to a to - pokaždé se to zachovalo jinak ( viditelné především při instalacích, které se mi snad nikdy nepovedlo udělat dvě stejné ).
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    ...
    Pokud je tam komplexnost vyloženě proti lidem...z těch opravdu převratnějších věcí (jako FS Secure FS) nepřinesli nic. Bezpčeností bych se neoháněl, ten systém prolomili i crackli ještě dřív, než byl na trhu a počínání MS (kdy věděli, že v systému jsou díry, ale stejně to dali na trh a pozděj se to začalo záplatovat a známe uživatele), jasně dokazuje, že Vista je způsob, jak z lidí zase vytáhnout peníze. Jsem zastáncem názoru, že by bylo lepší přepracovat s SP3 XPčka (i kdyby se to herdek platilo), než uvést moloch typu Vista. Věci jako HDCP, nenažranost systému apod. jsou vyloženě proti uživateli, zejména když v obchodě se pomalu nedá koupit PC/NTB bez systému a tím je Vista, přitom leckdy na to ten systém ani nestačí (jak píšou v Chipu, počet prodaných licencí se nápadně blíží počtům prodaných PC a NTB). S DX10 si pak lidi berou jako rukojmí - chceš DX10, tak kup za několik tisíc novej systém, kterej je ti jinak k ničemu. A pár tisíc člověk nenajde na ulici, že...no ale co, podíl Linuxu díky tomu hodne stoupá, lidi stahují víc, bude to ještě dražší a tak to bude možná postupovat, až se na o všichni vyprdnou.

    P.S.: já dávám na sestavy, kam lidi cpou XPčla, Win 98SE i teď; je to rychlejší a navíc ten systém má řadu voleb, která jsou ještě lepší než v XP, ale lidi o nich často neví a jen kvůli tomu jdou do náročnějšího systému...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    198

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Pokud je tam komplexnost vyloženě proti lidem...z těch opravdu převratnějších věcí (jako FS Secure FS) nepřinesli nic. Bezpčeností bych se neoháněl, ten systém prolomili i crackli ještě dřív, než byl na trhu a počínání MS (kdy věděli, že v systému jsou díry, ale stejně to dali na trh a pozděj se to začalo záplatovat a známe uživatele), jasně dokazuje, že Vista je způsob, jak z lidí zase vytáhnout peníze. Jsem zastáncem názoru, že by bylo lepší přepracovat s SP3 XPčka (i kdyby se to herdek platilo), než uvést moloch typu Vista. Věci jako HDCP, nenažranost systému apod. jsou vyloženě proti uživateli, zejména když v obchodě se pomalu nedá koupit PC/NTB bez systému a tím je Vista, přitom leckdy na to ten systém ani nestačí (jak píšou v Chipu, počet prodaných licencí se nápadně blíží počtům prodaných PC a NTB). S DX10 si pak lidi berou jako rukojmí - chceš DX10, tak kup za několik tisíc novej systém, kterej je ti jinak k ničemu. A pár tisíc člověk nenajde na ulici, že...no ale co, podíl Linuxu díky tomu hodne stoupá, lidi stahují víc, bude to ještě dražší a tak to bude možná postupovat, až se na o všichni vyprdnou.

    P.S.: já dávám na sestavy, kam lidi cpou XPčla, Win 98SE i teď; je to rychlejší a navíc ten systém má řadu voleb, která jsou ještě lepší než v XP, ale lidi o nich často neví a jen kvůli tomu jdou do náročnějšího systému...
    To, ze i zde na foru objevim cloveka jako vy, to sem netusil.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Bacha na flame, nemá tady smysl... Volba OS je otázka osobních preferencí. Já byl po Win98 doslova vynucený používat XP, protože jsem už dál na W98 jet nemohl. Ale ani za několik let používání jsem si na XP prostě nezvykl, nemám ho rád. Na Vistě jedu od její RC1 verze a nestěžuju si, až na jistou těžkopádnost, která při práci zdržuje ( třeba dlouhé mazání a kopírování souborů, hlavně těch malých ).

    Nic z toho ale nemění nic na faktu, že Vista prostě nepatří na slabé notebooky, jako je ten od autora threadu. Tam bych viděl největší slabost v procesoru a možná grafické kartě.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Sry ale dat nekomu dnes na kompl ktery chce bezne multimedialne pouzivat W98 je .... no ani me nenapada to sproste slovo ktere bych tam napsal ))
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele bags
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    235

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Osobně bych všude kde to jde nacpal XPčka, Vista nepřináší nic kromě nároků.

    To je z MS ne...? Jaký schopnosti ? HDCP ?

    pokud nevite co prinasi nove OS, samozrejme neni treba ho pouzivat, pro vas by byl idelani 98SE - ten je jeste min narocnejsi nez XP

    navic notebook, ktery se zde popisuje proste neni schopny utahnout visty, protoze ma sdilenou (integrovanou) grafickou kartu, slaby procesor a malo ram na to aby se na tom jeste chtelo zahrat.

    schvalne, kdyz si kupujete auto - myslite ze nova Octavia se hodi na off-road ? hmm asi tak nejak

    a jeste prosim o to, aby lidi co mi davaji reputacni body nebo je odebiraji, se podepsali. totiz nerad, kdyz mi nekdo bez znalosti strhaval za nic bod. diky
    Naposledy upraveno uživatelem bags: 10-12-2007 v 16:09
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od bags Zobrazit příspěvek
    pokud nevite co prinasi nove OS, samozrejme neni treba ho pouzivat, pro vas by byl idelani 98SE - ten je jeste min narocnejsi nez XP

    navic notebook, ktery se zde popisuje proste neni schopny utahnout visty, protoze ma sdilenou (integrovanou) grafickou kartu, slaby procesor a malo ram na to aby se na tom jeste chtelo zahrat.

    schvalne, kdyz si kupujete auto - myslite ze nova Octavia se hodi na off-road ? hmm asi tak nejak

    a jeste prosim o to, aby lidi co mi davaji reputacni body nebo je odebiraji, se podepsali. totiz nerad, kdyz mi nekdo bez znalosti strhaval za nic bod. diky
    Někdo je zase důležitej. Njn, já mám totiž i na sestavě v podpis Win 98SE že Mluvím tu o starých sestavách. Do 1GHz prostě XP ne. Cpát někam něco, co nepřinese nic navíc...proč ?

    Co se týče výkonu tohoto konkrétního laptopu, to jsem asi fakt neřekl, že jeho výkon (a výkon mnoha dalších takových) na Vistu nestačí. Pak jsem teprve řešil, proč vlastně na takovou sestavu Vistu a proč vůbec Vista. Tady jde o to, že na všechno by v pořádku stačilo překopat XP, jenže důvod proč se tak nestalo je ten, že HDCP by se tam asi nedalo tak snadno. A abych zůstal u aut - kupujete si zbrusu nové auto, když stačí levnější generálka a výsledek obojího bude stejnej...? MS uživatele nutí kupovat si to "nové". A uživatelé houfně chtějí HDCP a platit několik tisíc za něco, co vlastně nepotřebují, že ().

    Nj, každý huláká jak to chce, ale když sám udělí zápornou, tak nic neřekne, aby nepřišla odveta, že

    Další OT navrhuju přesunout do patřičného dredu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    1. Myslim ze na tomhle foru (ale jistej si nejsem) se resil podobnej problem Vista vs XP, a na dvou ruznych NB s podobnym HW (snad Acer vs HP) to dopadlo tak ze na jednom ta vec ?! (hra program fakt uz nevim) bezela i na Vistach v pohode, a na druhym ne. V XP na obou v poradku. Na CS 1.6 by mel stacit starej Duron 1000 a na Celeronu 1.6Ghz s jadrem Core2 , 1,5G ram a X3100 to proste musi chodit. Vubec bych se nedivil kdyby v tom meli prsty ovladace Aceru, pripadne ovladace grafiky pro Vistu. Nemusi to byt chyba Visty jako takove.

    2. Ja osobne se do Vist nehrnu, ale co tu bezi kolem doporucovani W98 pro starsi sestavy je podle me nesmysl. Ja sam sem pouzival XP na Celeronu 266Mhz a 160Mb ram protoze W98 pravidelne pri prepinani (Alt-Tab) na pamet narocnych programu , typicky Flash, Cad vytuhavali do BSODu (samozrejme rozdelana prace v prd***). XP sice dele bootovaly ale za pul rok co jsem byl nucen na tom srotu pracovat nespadly ani jednou. //Xp byly lehce upravene v nLite ale zadne funkcni omezeni. Jen vzhled byl jak W98.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. BIOSy: Wista BIOS - How to?
    Od BADMOPAR v sekci Ovladače a BIOSy
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 18-04-2009, 09:20
  2. Knihy, aneb co čtete?
    Od P@pi v sekci Volná témata
    Reakcí: 42
    Poslední příspěvek: 12-02-2009, 12:57
  3. Intel GMA 950 aneb výkon v OS
    Od Bertram v sekci Grafické karty
    Reakcí: 21
    Poslední příspěvek: 17-12-2007, 22:10
  4. nVidia vs. ATI aneb věčný boj
    Od boboco v sekci Grafické karty
    Reakcí: 47
    Poslední příspěvek: 07-02-2007, 12:51