Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: nafouklý kondík

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    dostal jsem nějakého poměrně velice těžkého (s porovnáním EC zdroji co mám) Fortrona 300 W a po kuchnutí jsem uviděl nafouklý kondík (2200mF 16V). Myslíte, že je risk nebo stojí to za to ten kondík vyměnit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Mě se také ve Fortronu 300 W nafoukl jeden kondík, vyměnil jsem ho a zdroj jede už pár let bez problémů, pravda tahá nenáročnou sestavu - Athlon XP 2000+, Radeon 8500, 768 MB RAM, jeden disk, 2 x DVD.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Kup novej a vyměň ho (pokud budou odpovídat rozměry, vezmi s vyšší voltáží - 25 V namísto 16 V, tím na 99% předejdeš opětovnému nafouknutí). Při pájení dej pouze pozor na polaritu, jinak na tom nic není.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Podle HoNyho s pomlčkama kondíky z kšeftu jsou obyč, na PC věci mají být jen spešl kondíky zase z jinejch PC věcí. Prej mají jiný parametry (impedance etc.). IMHO je to jedno, ale HoNy s pomlčkama je známej páječ
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Prej mají jiný parametry (impedance etc.).
    raději bych snad mluvil o vnitřním odporu a to ještě s velkou opatrností, protože bývá zpravidla zanedbatelý.
    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    HoNy s pomlčkama je známej páječ
    To je dvojsmyslný
    Jak píše Boboco raději 25V,105°C, stejná kapacita nepropojit cínem nic kolem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od pavel_p
    raději bych snad mluvil o vnitřním odporu a to ještě s velkou opatrností, protože bývá zpravidla zanedbatelý.
    To říkal on...

    Citace Původně odesláno od pavel_p
    To je dvojsmyslný
    ...
    každopádně od KP už prej nikdy žádnej HW nedostane a na SHW s psaním končí
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Trippax
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    162

    zaujímalo by ma akú značku má ten "nafuknuty" kondík z toho Fortrona a vôbec o ktorý tip Fortronu 300W sa jedná...?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    Jedná se o Fortron FSP300 60PN(PF). Jinak je nafouklý kondík, přesně pod tím malým plošnáčkem přivrtaný na chladiči (myslím, že ti co tento zdroj měli/mají ví o čem mluvím, viz obr.).
    Mám v plánu tam napájet kondík zn. Hitano (doporučení). Jestli máte lepší nápad pište.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: aopenfsp300.jpg 
Zobrazení: 143 
Velikost: 36.0 KB 
ID: 1910  
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    taky by mě zajímalo, co je to to "rozteklé", no takové to...vypadá to jak lepidlo. Není to elektrolyt z nafuklýho kondíku, ale jako by to mělo oddělovat ten kondenzátor od ostatních součástek. Mohl by mi někdo říct "co to je" a jestli nevadí, když ten gumovej blivajz odstraním? Mám takovej pocit, že ta blitka zabránila odtoku tepla z kondenzátoru a způsobila jeho nafouknutí
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od adolfik Zobrazit příspěvek
    taky by mě zajímalo, co je to to "rozteklé", no takové to...vypadá to jak lepidlo. Není to elektrolyt z nafuklýho kondíku, ale jako by to mělo oddělovat ten kondenzátor od ostatních součástek. Mohl by mi někdo říct "co to je" a jestli nevadí, když ten gumovej blivajz odstraním? Mám takovej pocit, že ta blitka zabránila odtoku tepla z kondenzátoru a způsobila jeho nafouknutí
    Taková šedá srajda jako je např. tu ? To by mělo být k uchycení...snad to taky i trochu vede teplo, ale jiste si nejsem

    Btw, když jsme u kondíků, já a pájení zatím nejsme kamarádi, teprve se poznáváme. Může něčemu vadit, když nebudu na desce kondíky pájet přímo k PCB, ale vytáhnu současný nafouknutý a ty nový napájím na elektrody, který zůstanou zapájený v desce...?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    no tohle jak popisuješ(jestli jsem to pochopil) jsem udělal u jedné noname desky pro slotový Pentia III. Měla nafouklý zelený kondíky, s kterými jsem se setkal u spousty jiných desek pro socket 370 (jako je Soltek 815EP a Abit BX133 RAID-můj aktualní mazlíček . Nevím co to bylo za firmu těch kondíku, ale opravdu blbě se drželi kleštěma (prstama to nešlo, jelikož během chvíle se prohřáli a popálili mi prsty). Tak jsem vzal minipilku a odřízl jsem ho od nožiček, no a na ty nožičky co zůstali na desce jsem připájel nový kondenzátory. A ouha, ono to fungovalo a funguje to dodnes
    Podle mě je to pohodlnější a není to rizikové, protože pokud se kondíci nafouknou znova a zase je budeš pájet tak můžeš tak propálit prokov desky, že už to nerozjedeš. Tenhle způsob můžeš opakovat pořád dokud to neodpálíš něčím jiným, (třeba OV nebo zdrojem od Eurocasu)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od adolfik Zobrazit příspěvek
    ...
    Ani to není potřeba vytahovat...při transportu sbírky sem zjistil, že stačí zatáhnout a zůstanou ti tam nožičky (resp. elektrody, uvnitř se totiž rozšiřují) opravdu velké délky
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    hitana taky nejsou zadnej zazrak. napis -HoNY- mu o rubycony nebo samxony.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele adolfik
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    238

    Pavel Boček: setkal jsem se i s deskama (většinou od Jetway), že jsem kondíky v pohodě vytrh ručně(i s drátama), takže jsem si ulehčil práci.
    ICEBOSS: no nevím s hitanama. Všechny věci, co byly jimi opraveny fungujou dodnes;-)
    Odpovídat lze po přihlášení