Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Help pls eSATA - AHCI

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    3

    prosim poradte jak mam postupovat pri nastavovani v biosu atd. nevim jak sprovoznit eSATA HDD na z.d Gigabyte s chipsetem P35. Dekuji predem za pomoc
    Naposledy upraveno uživatelem mira89: 05-12-2007 v 19:14
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Kontrolní otázka. Je disk opravdu v eSATA a ne v SATA konektoru...? Nejsem si jist vzájemnou kompatibilitou těchto rozhraní, ale spíš nee...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Co máš přesně za desku? "Gigabyte s chipsetem P35" je příliš obecná specifikace.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    3

    mno je to deska P35 DS3P se zaslepkou na 2 eSATA ,vsechno mam zapojeny a externi disk WD to nenajde ani kdyz jsem ho pripojil s vypnutym pc,ale je zvlastni ze normalni disk SATAII kterej jsem pripojil pres eSATA na SATA kabel do zaslepky tak ho to naslo
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Na řadiči, ke kterýmu jsou připojený ty záslepky, musí bejt nastavený AHCI (což je kvůli podpoře hot-swap a ncq atd.), jinak nepůjdou připojit za chodu (ale měly by jít stejně připojit při vypnutí). Pokud nefunguje externí disk a funguje normální SATA disk (já teda osobně zkoušel taky jenom normální SATA disk), tak je to divný ... ten externí disk v jiným počítači funguje? A je připojený všechno, co má bejt, tj. např. přídavný napájení?

    Co ještě můžeš zkusit je změnit řadič, na kterej to připojuješ - ty 2 fialový dole na desce jsou řadič Gigabyte (prej o něco horší vlastnosti) a zbylých 6 oranžových je na řadiči Intel ICH9R, takže to kdyžtak zkus přehodit na druhej řadič než na kterým to máš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    3

    Ten externi disk jsem jinde jeste nezkousel,on funguje ale s usb to vim,a co kdybych jeden zapojil na fialovej a jeden na oranzovej? ta zaslepka ma dva kabely.Jinak v biosu to mam nastaveny na AHCI a vidle jsem instaloval az potom co jsem to tak nastavil,jenze nevim co vsechno tak musim nastavit a ani neznam nikoho kdo by s tim mel zkusenost
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355

    Zaklad je zapnute AHCI v BIOSu. V manualu by mela byt informace, ktere SATA kanaly jsou vyhrazeny pro eSATA (jsou tam trosku jine napetove urovne vzhledem k az 2metrovym kabelum). Externi disk neni treba nejak instalovat. Po pripojeni se ihned objevi.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1

    Jsem majitelem stejnyho externiho HDD jako mira89 (Western Digital My Book Premium ES WDG1SU5000E - 500GB), provozuji ho na MB Gigabyte P965-DS3 s nejnovejsim BIOSem. Po pripojeni HDD pres USB vse v pohode, ale kdyz zkusim pripojit pres eSATA, tak ho BIOS nedetekuje. Zkousel jsem vsechny SATA porty,ruzny nastaveni BIOSu, proste nic nefujnguje. Nabizeji se tedy dve mozny reseni, bud MB nepodporuje eSATA (iCH8R), nebo je vada v samotnem HDD.
    Jestli mate nekdo napad nebo zkusenosti, jak to zprovoznit, podelte se plz.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355

    eSATA - pro efektivní práci je AHCI nutností

    Pozor, připojení a odpojení disku za chodu počítače (což je pro externí disk velmi důležitá vlastnost) vyžaduje provozování řadiče, operačního systému i pevných disků v režimu AHCI (popis AHCI 1.0 - 1.2 je zde). Bez správného nainstalování tohoto rozhraní, což je u 95% počítačů, ve kterých je rozhraní SATA nastaveno do kompatibilního režimu IDE, "uvidí" počítač nový externí disk eSATA jen po restartu celého systému. V takovém případě se externí disk detekuje jako běžný interní disk IDE/SATA (a nikoliv jako "removable"), což sebou nese další komplikace - včetně toho, že zde systém bude chtít instalovat i swap soubor a podobně...

    Rozhraní AHCI (Advanced Host Controller Interface) je jediné zcela nativní rozhraní určené pro disky Serial ATA (SATA) - funkčně (vůči operačnímu systému) které se funkčně podobá zjednodušenému "serverovému" rozhraní SCSI (základním prvkem zde jsou tzv. Host Bus Adapters). Umožňuje ty pokročilé funkce disků SATA, které jdou nad rámec specifikací disků IDE/ATA, jako například: NCQ nebo připojení disků za chodu (tj. již zmíněný hot-plug).

    Režim AHCI je u většiny počítačů nutné zapnout v Setupu BIOSu před instalací operačního systému. Pokud se tak učiní dodatečně, operační systém nepůjde nobootovat (výjimkou jsou Windows Vista - viz. dále).
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355

    Dodatečné zapnutí AHCI u Windows Vista

    Pokud byly Windows Vista nainstalovány v režimu IDE (což je cca 90% případů), pak po zapnutí AHCI v BIOSu při bootu zahlásí zprávu: "STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE". Tuto situaci je možné vyřešit tím, že ještě před zapnutím AHCI v BIOSu povolíme operačnímu systému používat AHCI v registrech:

    HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Servic es\Msahci
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Problém s eSATA
    Od Domingster v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 06-08-2013, 17:40
  2. Redukcia USB 3.0 na eSATA
    Od sety83 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 28-07-2012, 14:28
  3. eSATA briket
    Od SkyVessel v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 13-11-2010, 22:10
  4. Externí HDD: Připojení ext. hdd pře eSATA
    Od Cenzanni v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 08-12-2009, 18:56
  5. eSATA dokovací stanice vs XP / AHCI
    Od Pavel Q v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 05-07-2009, 20:36