Dotaz na kompatibilitu RAM atd.
Mám desku Intel Corporation 82443LX/EX 440LX/EX, socket 370 PPGA, Celeron 400 MHz, 128 MB RAM, S3 Trio 3D/2X 4MB, 3 HDD celkem 3 GB... Vím, že je to dnes už nemožný stroj, také, že je to dočasná náhrada za předchozí solidní počítač, který kyxnul. Chci se zeptat, jestli podporuje 133 MHz paměťové moduly, že má jen dva sloty vím, už jsem počítač rozebíral. Ještě by mě zajímalo, jak je to s USB když chci kupovat PCI USB kartu - na XP by nebyl problém jenže tady je ještě WIN 98!! Doufám, že se z vašich odpovědí něco dozvím... 8-)
No, s pamětmi ti poradit neumím, ale pokud jde USB řadič do PCI, buď se rozpozná a nainstaluje sám, nebo ti k němu pro W98 dají určitě instalační CD. Vzhledem k tomu, že dneska všechyn základní desky mají USB ( a mnohé jich mají víc než dost ), pochybuju, že by výrobce řadiče nedodal CD pro instalaci na starých OS ( kde se předpokládá, že USB nemusí být v PC přítomno ).
133 MHz moduly pojedou, je třeba si ale ohlídat počet čipů - pokud jsou to 256 MB, musí mít 16 čipů, pokud 128 MB tak aspoň 8. Je jasné že nepojedou na těch 133 MHz ale na 66, to nevadí ničemu. A USB konektory by měly být 2 na desce, pokud je to ATX tak jsou vyvedené vzadu, pokud AT tak potřebuješ jen bracket kterým je vyvedeš na zadní stranu PC. Při koupi řadiče je potřeba se podívat, jakou verzi PCI vyžaduje a jaká je na desce.
doplnim uzivatela johny__q, ktorý veľmi dobre popísal problém pamätí,
Tvoja doska bude mat verziu PCI zbernice 2.1 a pri kúpe si over, či tá karta podporuje toto rozhranie, stretol som sa už s problémom s rozšírujúcou PCI kartou s USB (nepodporovala 2.1). Najnovšie je PCI verzie 2.3 . S ovládačmi na win98 väčšinou nieje problém lebo sa ráta s tým, že sa to použije v starších PC. Do nového PC kde máš 8-12 USB konektorov asi nebudeš kupovať prídavnu PCI kartu :) Ešte som sa nestretol aby tam neboli.
Tvoja doska bude mat verziu PCI zbernice 2.1 a pri kúpe si over, či tá karta podporuje toto rozhranie, stretol som sa už s problémom s rozšírujúcou PCI kartou s USB (nepodporovala 2.1). Najnovšie je PCI verzie 2.3 . S ovládačmi na win98 väčšinou nieje problém lebo sa ráta s tým, že sa to použije v starších PC. Do nového PC kde máš 8-12 USB konektorov asi nebudeš kupovať prídavnu PCI kartu :) Ešte som sa nestretol aby tam neboli.
[QUOTE=johny__g;69574]133 MHz moduly pojedou, je třeba si ale ohlídat počet čipů - pokud jsou to 256 MB, musí mít 16 čipů, pokud 128 MB tak aspoň 8. Je jasné že nepojedou na těch 133 MHz ale na 66, to nevadí ničemu..[/QUOTE]
No, nebyl bych si jistej. Pokud to podporuje jen 66 MHz (tzn. ne třeba 66 MHz FSB + 100MHz paměti), tak je šance, že 133MHz paměti shoří. Aspoň taková je moje vlastní zkušenost.
No, nebyl bych si jistej. Pokud to podporuje jen 66 MHz (tzn. ne třeba 66 MHz FSB + 100MHz paměti), tak je šance, že 133MHz paměti shoří. Aspoň taková je moje vlastní zkušenost.
[quote]No, nebyl bych si jistej. Pokud to podporuje jen 66 MHz (tzn. ne třeba 66 MHz FSB + 100MHz paměti), tak je šance, že 133MHz paměti shoří. Aspoň taková je moje vlastní zkušenost.[/quote]
Tak to máš divnú skúsenosť. Tým tvojím počtom nerozumiem, to akože 66+100=166MHz??????!!!!. Tie frekvencie sa určite nezrátajú, deličky ti niečo hovoria??. Tá pamäť mu pôjde na 66 MHz, teoreticky by sa mala dať nastaviť v BIOSe aj na 100MHz záleží od možností, väčšina dosiek s pam. SDRAM má možnosť hýbať s frekvenciou pamätí +-33MHz. Určite mu nezhorí, len pôjde na nižšej frekvencii. Preňho je najdôležitejšia komaptibilita ako ju spomínal John__q .
Tak to máš divnú skúsenosť. Tým tvojím počtom nerozumiem, to akože 66+100=166MHz??????!!!!. Tie frekvencie sa určite nezrátajú, deličky ti niečo hovoria??. Tá pamäť mu pôjde na 66 MHz, teoreticky by sa mala dať nastaviť v BIOSe aj na 100MHz záleží od možností, väčšina dosiek s pam. SDRAM má možnosť hýbať s frekvenciou pamätí +-33MHz. Určite mu nezhorí, len pôjde na nižšej frekvencii. Preňho je najdôležitejšia komaptibilita ako ju spomínal John__q .
[QUOTE=odb;69742]Tým tvojím počtom nerozumiem, to akože 66+100=166MHz??????!!!!.[/QUOTE]
imho myslel "podpora 66MHz a 100MHz pameti" (tedy ne jenom 66MHz)
jinak ze by deska odpalila 133MHz moduly je nejaka blbost, uz jen kvuli tomu ze jsou fyzicky kompatibilni a tudiz musi mit stejne specifikace a jen jine rychlosti
//na mych starsich deskach s 440BX se frekvence RAM nedala nastavovat vubec, RAM jela vzdy synchrone s frekvenci procesoru
ale kdyz treba deska podporovala jen FSB 100 (a tudiz i RAM 100MHz) tak se 133MHz moduly krasne hodily pro OC
imho myslel "podpora 66MHz a 100MHz pameti" (tedy ne jenom 66MHz)
jinak ze by deska odpalila 133MHz moduly je nejaka blbost, uz jen kvuli tomu ze jsou fyzicky kompatibilni a tudiz musi mit stejne specifikace a jen jine rychlosti
//na mych starsich deskach s 440BX se frekvence RAM nedala nastavovat vubec, RAM jela vzdy synchrone s frekvenci procesoru
ale kdyz treba deska podporovala jen FSB 100 (a tudiz i RAM 100MHz) tak se 133MHz moduly krasne hodily pro OC
[QUOTE=mech13;69793]imho myslel "podpora 66MHz a 100MHz pameti" (tedy ne jenom 66MHz)
ale kdyz treba deska podporovala jen FSB 100 (a tudiz i RAM 100MHz) tak se 133MHz moduly krasne hodily pro OC[/QUOTE]
Ale jo, hodně stará ATX deska (asi jedna z prvních od Intelu) a odpálila mi 133MHz RAMku (pak sem ji nosil na kabeli dokud mi ji máti nevyhodila i s kabelou :(), tak od té doby když rychlejší tak zásadně jen 100MHz RAMky na 66MHz FSB a 133MHz paměti na 100MHZ FSB. Ale snažím se shánět s odpovídající frekvencí :)
ale kdyz treba deska podporovala jen FSB 100 (a tudiz i RAM 100MHz) tak se 133MHz moduly krasne hodily pro OC[/QUOTE]
Ale jo, hodně stará ATX deska (asi jedna z prvních od Intelu) a odpálila mi 133MHz RAMku (pak sem ji nosil na kabeli dokud mi ji máti nevyhodila i s kabelou :(), tak od té doby když rychlejší tak zásadně jen 100MHz RAMky na 66MHz FSB a 133MHz paměti na 100MHZ FSB. Ale snažím se shánět s odpovídající frekvencí :)