Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

noťas od ježíška pro matičku .-)

megawir (120)|11.12.2007 09:19
zdarec odborníci..
chtěl bych vás požádat o radu.
chci koupit mamce k vánocům notebook, ale za boha nemůžu nic vybrat.
pokud byste mi pomohli a poradili,byl bych neskonale vděčný..
požadavky jsou následující:

max cena: 14tis včetně daně, pokud by to bylo méně, taky ok..
mělo by to mít pevné šasi, přecejen se s tím bude zacházet asi ostřeji.
dobré by bylo, pokud by tam byl nějaký OS.
využiván bude pro práci s kancelářskými aplikacemi, žádné hry, max nějaký ten film..

díky předem za vaše rady, výběr je moc široký a já se nevyznám v tom, který výrobce a konkrétní model je kvalitní..
a8nr (176)|11.12.2007 09:47
Něco pevnějšího za tuto cenu seženeš jedině jako repas.
U nových bude s touhle cenou docela problém, OS jiný než Linux nebo FreeDOS obvykle jenom u Acerů, prakticky všechno Celerony. Zaměřil bych se na dostatek USB portů (2 jsou fakt málo) a alespoň 1GB RAM.
megawir (120)|11.12.2007 10:14
no když se mrknu sem [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
tak tam při filtrován íceny 10-20 tis a řazení dle ceny jsou modely od HP,ASUSu,ACERu,MSI,Fujistsu-Siemens, Lenovo...
takže je toho opravdu hodně...některé mají Visty, některé XP, občas je to bez OS..OS není podmínka,ale byl by fajn..
za tu cenu je výběr poměrně slušný,řekl bych, zdaleka nejen Acery...
nicméně se v tom nevyznám :-(

souhrn požadavků:

rozpočet?
14 000,- (včetně daně)

notebook nesmí být příliš malý

značka je jedno

nejčastěji se bude využívat pro: kancelářské práce, internet, filmy

váha by měla být nižší, bude ho nosit do práce

hry na něm hrát nebude

výdrž baterie: 3 hodiny by byly ok

Jaký operační systém
win (jedno jaké, nejlépe Xp)

Displej nejlépe širokoúhlý

operační paměť: čím více, tím lépe

pevný disk: 80 GB a víc

mechanika není nutná, ale hodila by se DVD vypalovačka
pas!k (3765)|11.12.2007 10:23
Do ntb za tuto cenu rozhodne nedavej Visty!!! Budes hodne rozcarovany jak bude ntb krasne pomaly ..
megawir (120)|11.12.2007 10:26
[QUOTE=pas!k;70695]Do ntb za tuto cenu rozhodne nedavej Visty!!! Budes hodne rozcarovany jak bude ntb krasne pomaly ..[/QUOTE]
no jak jsem psal, bud zadny OS nebo nejlepe XP.. .-)
ja hlavne potrebuji vybrat NEJAKY notebook :-))
na te alze je zajimavych hafo...
muzete mi nekdo pls dat tedy tip na zakalde tech pozadavku? Visty bych spise nerad .-)
Intri (3490)|11.12.2007 10:37
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Dal bych jí tento. Má sice jen 512 MB paměti, ale pro XP to stačí, na kancelářskou práci rozhodně. Navíc kdyby to náhodou nestačilo, 512MB modul do notebooku je dneska za hubičku, dal by se dokoupit později. OS není v ceně, pokud jde o značku, je to špička ve svém oboru.
megawir (120)|11.12.2007 10:45
[QUOTE=Intri;70704][odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Dal bych jí tento. Má sice jen 512 MB paměti, ale pro XP to stačí, na kancelářskou práci rozhodně. Navíc kdyby to náhodou nestačilo, 512MB modul do notebooku je dneska za hubičku, dal by se dokoupit později. OS není v ceně, pokud jde o značku, je to špička ve svém oboru.[/QUOTE]

díky za tip...ještě někdo nějaký? :-)
chlapíku,ty už jsi mi pomáhal vybírat komponenty pro bráchu :-) to je spolupráce tedy..dík..
Intri (3490)|11.12.2007 10:55
:-) No problem, od toho je tady to fórum, ať se člověk něco přiučí, případně poradí, pokud ví. Díky za reputačního boda, jen se, please, při jejich udělování podepisuj. Lidi mají radši, když ví, komu za něj vděčit.:-)

Ještě mě napadá tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Je to docela oblíbená volba levných notebooků, ale stojí už přes 14 tisíc a parametrově je na tom ( až na CPU a paměť ) hůř než Lenovo. Těžko říct, jak by si tyhle mašiny vedly ve srovnání fyzické odolnosti, ale ani u jedné to asi nebude slavné - mamka s nimi prostě nebude moct hrát baseball. Lenovu bych však věřil víc.
megawir (120)|11.12.2007 11:12
[QUOTE=Intri;70709]:-) No problem, od toho je tady to fórum, ať se člověk něco přiučí, případně poradí, pokud ví. Díky za reputačního boda, jen se, please, při jejich udělování podepisuj. Lidi mají radši, když ví, komu za něj vděčit.:-)

Ještě mě napadá tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Je to docela oblíbená volba levných notebooků, ale stojí už přes 14 tisíc a parametrově je na tom ( až na CPU a paměť ) hůř než Lenovo. Těžko říct, jak by si tyhle mašiny vedly ve srovnání fyzické odolnosti, ale ani u jedné to asi nebude slavné - mamka s nimi prostě nebude moct hrát baseball. Lenovu bych však věřil víc.[/QUOTE]

jj, no určo budu kupovat na alza, kvůli splátkám..je to domluvený s dalšími členy rodiny :-)
ona na to bude určitě opatrná, jen jsem tam holt omezený tou cenou no..
možná by to šlo ještě na 15K,ale to je každopádně maximum..kdyby se našlo něco ještě zajímavějšího za tu cenu,tak ok..víc ale rozhodně ne..
jinak ten HP vypadá vážně dobře.. ale jestli je lenovo spolehlivější,není co řešit..má tam celkem prašné prostředí,chce to něco krapet odolnějšího..ikdyž vím,že za tu cenu si diktovat nemůžu..
Intri (3490)|11.12.2007 11:17
To právě těžko říct, jestli je Lenovo spolehlivější. I do těch nejnižších řad Thinkpadů dává např. kovovou výztuž těla, ale potíž je v tom, že do 15 tisíc žádný Thinkpad není ( aspoň o tom nevím ). Nejnižší modely Lenova kov v sobě mít celkem určitě nebudou.

Je to spíš taková sázka na nejistotu, v této ceně kvalitně zpracovaný notebook nenajdeš, tak se dá jenom doufat, že třeba zrovna Lenovo dělá vše proto, aby i v low-endu mělo kvalitně zpracované notebooky a nekazilo si tak své vynikající jméno. Jinak do těch 20 tisíc můžeš očekávat v podstatě jen zlepšování parametrů, ne kvality zpracování.
megawir (120)|11.12.2007 11:26
rozumím..
takže pokud bys volil, tak bys bral lenovo...
jak jsem vypisoval ty značky co tam mají v nabídce do této ceny, jinou volbu bys tam neměl?
když jsem dal noťase a vyfiltroval cenu (10-20K), dal to seřadit od nejnižší a mrknul, bylo toho tam hodně právě...občas giga paměti,občas zajímavej procesor,občas OS..pro mě moc velký výběr,do noťasů nedělám vůbec...
Intri (3490)|11.12.2007 11:30
Já jel podle značky. Většina těch nejlevnějších noťasů jsou BenQy, Acery, FSC nebo MSI. A k těm moc důvěry ( hlavně k prvním dvěma ) rozhodně nemám - vlastně žádnou důvěru. Můžeš se mrknout ještě po FSC ( já to teď nestihnu, musím valit do školy, tak se mrknu pak ), ale osobně bych raději vzal kompromis mezi výkonem a snad nějakou kvalitou než skrytý kompromis ( na první pohled super, ale na ten třetí a čtvrtý už bída ).
megawir (120)|11.12.2007 12:15
jj, jasny..no hele,jak jsem už psal, jsou tam třeba i HP,ASUS,ACER,MSI,Fujistsu-Siemens, Lenovo...
lenovo zatím tedy samozřejmě vede,protože jiný tip není :-)
megawir (120)|11.12.2007 16:17
ještě jsem se chtěl optat, těch modelů Lenovo je několik, je lepsí procesor Intel Pentium Dual-Core Mobile T2310 s frekvencí 1,46 GHz nebo Intel Celeron M 530 s frekvencí 1,73 GHz ??
to první je zjevně dvoujádro, to druhé nevím,ale zase má vyšší frekvenci? :-)
cenový rozdíl tam není moc velký, Celeron je o trochu dražší..ostatní parametry jsou shodné..
elpsycho (1602)|11.12.2007 16:30
Dvoujádro bude pro svižnost práce určitě přínosnější než pár MHz
Intri (3490)|11.12.2007 17:55
Celerony ještě nikdy nebyly dvoujádrové, snad včera jsem terpve četl první článek o tom, že se chystají Celerony řady E1000, které by měly být dvoujádrové. Ale v noteboocích cokoliv se jménem Celeron nebo Sempron nemá dvě jádra. A pokud se rozhodovat mezi Celeronem a Pentium Dual-Core, je volba jasná nejen pro počet jader, ale taky proto, že P DC obsahuje nějaké ty energii šetřící funkce. Celeron ne.
megawir (120)|11.12.2007 18:41
v tom případě je volba zřejmá :-)
jen tedy pořád nevím, zda tento nebo ještě nějaký jiný...zatím to Lenovo, protože podle tvých slov asi nic lepšího za tu cenu není? .-) nebo nějaký ten fujitsu by mohl? pokud bys ještě mrknul,byl bych vděčný...
tequilla (1015)|11.12.2007 18:55
Osobne bych byl pro to Lenovo nebo tuto [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. O zvytku bych v te cenove relaci do 15000,- s dani z nabidky na Alze asi neuvazoval.
Intri (3490)|11.12.2007 19:05
Ta Toshiba je taky hezká, hlavně díky dvojnásobku paměti, ale co jsem slyšel o řadě Satellite, má prý sklony mít krapet vrzající konstrukci. Ale za zvážení rozhodně taky stojí.
megawir (120)|11.12.2007 19:09
no tak teď mám dilema :-)))
který z nich? ta paměť je ok, na druhou stranu to Lenovo je taky dobré...no a teď babo raď (čti raďte pls :-)))
Intri (3490)|11.12.2007 19:11
:-) Napiš si ty modely na papír, zavři oči, zatoč tužkou nad tím papírem ve vzduchu a píchni - na který padne volba, ten neber.:-)
tequilla (1015)|11.12.2007 19:13
OT:Me vrze i novy Lenovo R61, ale nastesti nijak vyrazne. Pro ucely, ktere tu byly napsany bych vzal asi tu Toshibu. Vyjde to vyhodneji nez Lenovo + dokoupit dalsi pamet.

Jinak je to skutecne na hozeni si korunou. Krok vedle neudelas ani s jednim modelem (pevne doufam) :).
Intri (3490)|11.12.2007 19:17
Jj, já vím, taky jsem teď dost zviklaný, jestli by to nebyla lepší volba. V té ceně asi byla, od Lenova se za 14 tisíc nedá očekávat nějaká super kvalita a když ta Toshiba nabízí aspoň tu paměť navíc, asi by vyšla líp.

OT: Ten tvůj příspěvek mi nepřijde jako OT.:-)
megawir (120)|11.12.2007 20:17
no tak vy mi dáváte teda zabrat :-))
Intri (3490)|11.12.2007 20:29
Heh, pokud potřebuješ někoho, kdo udělá volbu za tebe, vem tu Toshibu. Kvalitativně moc rozdílná od Lenova asi nebude, ale nabídne ti nižší cenu a lepší výbavu. A až ji mamce nainstaluješ, vypni jí swap - 1 GB na XP a kancelářskou práci parádně stačí.
megawir (120)|11.12.2007 21:25
jj, to si myslím..
no volit budu nakoenc stejně já,ale přecejen jak jsem psal hendle v úvodu, prostě to momentálě není můj obor :-) díky moc za rady a poznatky...
Intri (3490)|11.12.2007 21:40
Np, come back any time.;-)