Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Jak na výkonný diskový systém?

  1. #1

    tv tv je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    16

    Ahoj,

    budu skládat komp převážně na práci s velkou grafikou (cca. 10k x 10k pixelů). Počítám, že základem, kromě výkonného CPU a dost paměti, bude i diskový systém.

    Otázka - jak poskládat disky?
    Momentálně řeším tyto varianty

    a) Rada starého admina: "Dej všechny disky do jednoho RAIDu, to je nejvýkonnější řešení". Což v extrému vede na 4xRaptor v RAID 1+0. Cena je ale "dost vysoká" (eufemismus).

    b) Rozdělit disky na část pro systém, programy, swap, pracovní prostor, finální data a podle toho řešit disky, tj. nejspíš RAID 0 z Raptorů na vše kromě finálních dat a RAID 1 z nějakých Deskstarů na finální data.

    c) Jít ještě víc do hloubky a vymýšlet hovadiny - systém a programy mít na CF kartě (Extreme IV od Sandisku) připojené přes redukci do IDE/SATA, RAID 0 z Raptorů na swap a pracovní kopie a RAID 1 na finální data.

    d) Ušetřit a mít jen jeden Raptor a Raid 1 na data?

    e) Ještě víc ušetřit a mít Raptor + Deskstar a DVD-RAM a často zálohovat?

    No a aby toho nebylo málo - je nějaká šance, že to bude tišší než sbíječka? Optimální by bylo, kdyby byl komp lehce nad hranicí slyšitelnosti, "je poznat, že něco dělá", ale to je asi sen pouhý..
    Nebo máte někdo zkušenost s použitím tišících boxů na disk pro 2-4 disky?

    Díky za názory a hlavně zkušenosti.

    Podotek - nepotřebuju ani tolik prostoru, jedna fotka bude mít sotva gigo, jde mi hlavně o výkon a to pokud možno potichu. Proto se tu nezmiňuju o SAS a 15k Savvio discích :-) Ale jestli s nimi máte někdo zkušenost, sem s nimi prosím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    428

    Myslim zeby som si zadovazil 3 disky
    1 cisto na system, data ktore nepotrebuju rychlost ako mp3 filmy a pod

    a dalsie dva rovnake zapojil na raid - Stripping
    na tieto by som umiestil page file a data ktore tak moc potrebujes pre vykon ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,495

    raid 1+0 je samozrejme kravina. Vyplati se obcas mit 1, 0 bych nedelal nikdy a dohromady je to prasarna .

    Jestli chces mit tichou masinu, tak na Raptory zapomen, vydavaji takovy zvuky asi jako... jako raptor..., SCSI/SAS disky jsou imho tissi.

    Osobne bych koupil nejaky slusny PCI-E RAID radic a dal na to RAID 5 z 3*Hitachi T7K500 500GB nebo z WD ABYS 500GB. Kdyz budes mit 4-8GB pameti, nebude ten swap snad tolik potreba a vzhledem k cene pameti.... K tomu bych koupil Terabajtovej Externi disk na zalohy finalnich dat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    tv tv je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    16

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    raid 1+0 je samozrejme kravina. Vyplati se obcas mit 1, 0 bych nedelal nikdy a dohromady je to prasarna .

    Jestli chces mit tichou masinu, tak na Raptory zapomen, vydavaji takovy zvuky asi jako... jako raptor..., SCSI/SAS disky jsou imho tissi.

    Osobne bych koupil nejaky slusny PCI-E RAID radic a dal na to RAID 5 z 3*Hitachi T7K500 500GB nebo z WD ABYS 500GB. Kdyz budes mit 4-8GB pameti, nebude ten swap snad tolik potreba a vzhledem k cene pameti.... K tomu bych koupil Terabajtovej Externi disk na zalohy finalnich dat.
    Když já mám k RAID 5 odpor - počítání parity (podle testů které jsem někde četl) zdržuje. Raid 0 na dočasná data - co je na nich špatného? Tam potřebuju sypat data tam a zpátky, ale nepotřebuju je uchovávat.

    Nicméně volbu 1+0 škrtám, asi mi fakt nic nepřinese.

    Mimochodem - ty tišší SAS disky - to byly 10k nebo 15k?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    428

    Mozno by pre teba boli zaujímave serverove disky s 1 GB Cache, ale neviem ci su uz niekde dostupne na trhu ... len som to dade cital v novinkach ...
    taky disk ma podstatne lepsie vlastnosti pre zapis .... verim ze aj burst read maju lepsí ale konkretne testy som nevidel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6

    tv tv je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    16

    Citace Původně odesláno od Pabler Zobrazit příspěvek
    Mozno by pre teba boli zaujímave serverove disky s 1 GB Cache, ....
    Dobrej tip, díky!
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,495

    Pocitani parity zdrzuje a proto bych na to koupil prave ten radic, kterej si ju bude pocitat sam

    Raid 0 - na tom bude i system? Co kdyz se to sesype? Treba prace za pul dne....

    Mimochodem, jak bude vypadat zbytek masiny a v cem budes delat? Pokud to bude fakt tak narocny, koupil bych Quad, 8GB pameti a vyse zminene diskove reseni s poradnym radicem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8

    tv tv je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    16

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    ...
    Raid 0 - na tom bude i system? Co kdyz se to sesype? Treba prace za pul dne....

    Mimochodem, jak bude vypadat zbytek masiny a v cem budes delat? Pokud to bude fakt tak narocny, koupil bych Quad, 8GB pameti a vyse zminene diskove reseni s poradnym radicem.
    To je přesnej odhad, přemýšlím o Barceloně (nerad FB DIMMy), 8GB RAM a systém, který bude podporovat GIMP/Photoshop na téhle paměti. Takže buď XP/Vista 64bit (po SP1 se přestávám Visty trochu bát, vydání Longhorn serveru mi dává naději, že to nebude úplně nestabilní) nebo Linux, celkem libovolné známější distribuce.

    Jinak ta práce za půl dne mi nepřijde jako tak velká ztráta, nechce se mi teď počítat pravděpodobnosti (komp na A dní, rozdíl v ceně B, to je na den C. S pravděpodobností X to padne a budu mít ztrátu D -> přijde mi, že X je tak malé, že se vyplatí ušetřit, bo C << X*D.)

    Ale dám R 5 ještě (malou) šanci. A když už mluvíme o řadičích, kouknu na SAS, ať jsem v obraze ;-)

    btw. nejsem si jist, jestli tohle vlákno nepatří spíš do Storage, ale vzhledem k tomu, žes to nepřesunul, je to tady asi taky dobře... :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    tv tv je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    16

    Aktuálně si to představuju takhle (disky na 90% projdou upravama):
    http://www.czechcomputer.cz/view_use...14289028186151
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,441

    Citace Původně odesláno od tv Zobrazit příspěvek
    Aktuálně si to představuju takhle (disky na 90% projdou upravama):
    http://www.czechcomputer.cz/view_use...14289028186151
    "For access to this page you must first log in." .......
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    "For access to this page you must first log in." .......
    me to jede

    LIAN LI PC-60A Plus
    Seasonic M12-600 600W
    AMD Opteron Quad Core 2347 (socket F) BOX (w/o fan)
    Noctua NH-U12P
    2x Kingston DIMM 4096MB DDR II 667MHz KVR667D2N5K2/4G
    Asus KFN32-D SLI - nVidia nForce Professional 3600
    4x Western Digital Raptor WD1500ADFD - 150GB SATA
    Matrox Parhelia APVe 128 MB, PCI-E
    LG SuperMulti GSA-H66N OEM bílá
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,441

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    me to jede
    asi máš na czc registraci ..?

    Co se týče sestavy, vím že tady se řeší disk, ale nebylo by lepší ji postavit na Intel platformě? Nevím teda jak je na tom serverovej opteron při práci s grafikou .. ale myslím že Core Quad si nevede zle.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    tv tv je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    16

    Q6600 je taky možnost.
    Stavěl jsem na serverové desce, pro případ, že bych zjistil, že potřebuju víc výkonu - tedy více jader a tím pádem víc procesorů (2 ;-))
    Q6600 má zase výhodu - nepotřebuje ECC paměti a podporuje DDR2-800.
    Suma sumárum - nevidím jednoznačné slabiny ani výhody žádného řešení, takže si myslím, že je to nakonec jedno (a momentálně se přikláním k Barceloně).
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    johny__g: jj registraci tam mam

    tv: sice jsme OT, ale ja bych se kvuli chipsetu zase priklonil k intelu... kdyz si vezmes cenu samotne zakladni desky, tak za ty prachy muzes nakoupit 45nm C2Q a zasobu tekutyho dusiku pro dlouhodoby provoz procesoru na 4,5GHz
    ale samozdreme konecne rozhodnuti je na tobe

    a do takoveho kompu bych uz raptory moc nedaval, spis se podival po necem "profesionalnejsim" - tedy uz zmineny RAID5 a nebo SCSI/SAS (pocitani parity obstara slusny radic a vykon pak je o necem uplne jinem nez kdyz pocita CPU)
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,495

    LIAN LI PC-60A Plus
    Seasonic M12-600 600W
    AMD Opteron Quad Core 2347 (socket F) BOX (w/o fan)
    Noctua NH-U12P
    2x Kingston DIMM 4096MB DDR II 667MHz KVR667D2N5K2/4G
    Asus KFN32-D SLI - nVidia nForce Professional 3600
    4x Western Digital Raptor WD1500ADFD - 150GB SATA
    Matrox Parhelia APVe 128 MB, PCI-E
    LG SuperMulti GSA-H66N OEM bílá
    Na tohle bych se vykaslal pomalu na cely...

    Zdroj je OK, chladic bez problemu. Jestli pojedes ve Photoshopu, tak si kup INTEL Q6600 (muzes i pripadne nataktovat) nebo za chvilu budou novy Quady od Intelu a vb PS je Core 2 dost zasadne rychlejsi nez konkurence. Navic bych AMD vypustil v tomhle pripade, uz kvuli tomu, ze budes mit tem dokripleny chipset od nvidie a umirajici nerozsireny socket.

    Raptor bych kvuli tichu zavrhl, koupil Adaptec RAID 3405 a povesil na nej 3 kusy Hitachi T7K500 nebo nejaky to WDcko.

    K tomu 1TB externi disk kdyby se neco podelalo v pocitaci.

    Pameti vem nejaky A-DATA Extreme 800MHz (nevidim zadny duvod proc brat 667) nebo treba Patrioty...

    Dal bych premyslel o zaloznim zdroji UPS, nejlip aspon nejaky zakladni SMART UPS od APC.

    Mechanika bude mozna lepsi Samsung S203B. Mimochodem, bila mechanika bude v tyhle stribrny nebo cerny skrini (LIAN-LI PC60a) vypadat dost hrozne. Zvaz si skrin s dvirkama, pokud nepotrebujes mechaniku 30 x za hodinu.

    No a ta parhelia... moc se v tom multimonitoru nevyznam, ale nebylo by jednodussi /nevim jak to funguje, u PCI matroxu to bylo bez problemu/ koupit 2 normalni obycejny grafiky - 2 x pasivne chlazeny 8600GT a zapojit je do 2 x PCI-E (ne sli) na nejakou desku s P35 - Treba tenhle hodne slusnej Abit iP35Pro? Pak bych vzal jinej chladic, protoze Noctua 12 se na tuhle desku dava jenom naplacato.
    Naposledy upraveno uživatelem ICEBOSS: 17-12-2007 v 15:55
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední