restart při obnově systému
dobrý den, při obnově systému jsem musel z důvodu zaseknutí mého notebooku Acer Extensa 5620 restartovat počítač. Od té doby se nemůžu dostat do Windows, protože vždy skončím v menu Acer. Bohůžel jsem neutvořil bod obnovy Acer (pouze ten ve windows, kam se ale nemůžu dostat) a oprava "Startup repair" mi nepomáhá. Nevíte prosím někdo jak se to dá opravit?
Nabootuj z nějakého média ( klidně třeba FreeDOS ) a z tama bys měl být schopný spustit uvedení notebooku do továrního stavu. Ale přijdeš tím o všechna data, takže se na to můžeš vykašlat a rovnou to přeformátovat. Pokud je poškozený jenom systém, můžeš si spustit třeba live distribuci Linuxu a s její pomocí si data zálohovat.
Děkuju za pomoc, musim si to nejdřív zálohovat, ale pokud uvedu notebook do továrního stavu, tak musim znova nainstalovat i windows, že ano?
Ano .. pokud k tomu neni dvd kde je primo image toho systemu coz je v podstate totez jen bez instalace..
Acer DVD nedodává, při prvním spuštění ti Windows nabídl možnost vypálit tovární image na DVD. Pokud jsi to neudělal, přišel jsi o Windows legálně pořízenou kopii Windows - klíč stále máš, ale musíš si Windows stáhnout někde z netu. Nebo poslat notebook s nějakou závadou do servisu ( což nedoporučuju ) a oni ti disk přeformátují a nainstalují své věci, i kdyby ti jen vyměnili baterii.
No je mi jasné, že tuto firmu moc nemusíš, ale mě by se Acer power management, Crystal eye, nebo Empowering technology ut. docela hodily a nerad bych o ně přišel, pohrávám si ale s myšlenkou, že bych tam dal XP, nebo Vista 64x, to by mělo jít, ne? Ještě otázka: Je windows nainstalován na HDD, nebo na MB? Nerad bych něco nainstaloval tak, aby mi tam fragmenty starého OS zůstaly... Jinak děkuji všem za rady...
OS je na HDD. O programy Aceru neměj strach, snadno je stáhneš z jejich webu, ale i tak bych ( zcela objektivně ) doporučil jejich vyměnění za nějakou aplikaci třetích stran. Doplňky od Aceru jsou neuvěřitelně pomalé.
Pokud jde o OS, XP klidně můžeš zkusit, ale na 64bitovou Vistu zapomeň, je naprosto zbytečná ( pro tvou konfiguraci ). Na webu Aceru si pak ještě před instalací XP zjisti, jestli jsou na tvůj notebook stále dostupné ovladače pro XP.
Pokud jde o OS, XP klidně můžeš zkusit, ale na 64bitovou Vistu zapomeň, je naprosto zbytečná ( pro tvou konfiguraci ). Na webu Aceru si pak ještě před instalací XP zjisti, jestli jsou na tvůj notebook stále dostupné ovladače pro XP.
dobře, děkuju, provedu to formátování a potom tam něco nainstaluju, jen ještě nevim co. Ty visty x64 jsem zmínil protože je mám originálku z mého desktopu. Měly by nějaký vliv na výkon, vzhledem k tomu, že jsem ta měl originálně x32?
Na výkon by nemělo ( snad jen trochu vyšší spotřeba RAM, které pro Vistu nemáš zrovna moc ), ale na funkčnost nejspíš jo. 64bitová Vista mlsá jen podepsané ovladače ( alespoň v základu, dá se to vypnout, ale je to zase práce navíc ). Ve srovnání s 32bitovou verzi nepřináší pro tvůj notebook jediný důvod, proč ji používat.
dobře, děkuju za radu. 3GB live distr. linuxu už budou každou chvílí staženy a tak to otestuju.
děkuji za pomoc a dám vědět, ja kjsem dopad...
děkuji za pomoc a dám vědět, ja kjsem dopad...