Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty
Chlazení a skříně
Ostatní
Periférie
Procesory
Storage a RAM
Základní desky
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Digimanie  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia

Téma: 4GB RAM na Gigabyte GA-965P-DS4

21.12.2007 05:33
MorfeussZdravím,

mám desku Gigabyte GA-965P-DS4 a udělal jsem si radost a koupil sem si pod stromeček 2x 2GB Kit(1GBx2) ADATA Extreme Edition DDR2 800+, celkem tedy 4 GB paměti. Mám však problém, pokud tyto paměti vsadím do desky, tak se PC zblázní, buď se rozjede tak, že se po cca 3 vteřinách samo hned vypne a zapne a tak pořád dokola, nebo se rozjede bez zobrazení na monitoru a akorát postupně zvyšuje otáčky CPU ventilátoru. Po stisku tlačítka reset se PC nerestartuje jak bývá zvykem, ale úplně se vypne a samo po pár vteřinách zase zapne. Jen jednou mi PC naběhlo se 4GB ram do Windows a bios při startu napsal správně "memory runs at dual channel interleaved". Bios sem updatoval na posledni dostupnou verzi F10, ale bez efektu a při použití těchto i jiných modulů do kapacity 2GB je vše OK.

http://www.adata.com.tw/adata_en/product_show.php?ProductNo=AD2800EU

http://www.gigabyte.cz/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=2288&ProductName=GA-965P-DS4


Pokud máte někdo shodnou konfiguraci, nebo obdobný problém tak prosím o radu.

Díky Mss
21.12.2007 05:41
husky14BIOS si vyresetoval? Casovani mas podle SPD? Nemas pretaktovano?

Ramky podle vyrobce vyzaduji pro provoz na CL4 2.0V~2.1V, ale BIOS imho jen 1,8V..... zkus jim pridat
21.12.2007 07:05
Morfeuss[QUOTE=husky14;74021]BIOS si vyresetoval? Casovani mas podle SPD? Nemas pretaktovano?

Ramky podle vyrobce vyzaduji pro provoz na CL4 2.0V~2.1V, ale BIOS imho jen 1,8V..... zkus jim pridat[/QUOTE]

Ok, ale jak zjistim na kolika jedou teď, abych jim moc nevohulil?
21.12.2007 07:56
Pavel BočekZkus to jen s dvěma, mrkni na napětí (předpokládám, že se to odvíjí od základu - 1,8 V) a přidej. Každopádně pro příště - vždycky je lepší 2x 2 GB, pojede to na 1T, máš lepší proudění vzduchu...to vypínání a zapínání nic neudělá...? Je to jedna z těch ochran, buď mádeska Dual BIOS nebo prostě zkouší nastavení...
21.12.2007 11:24
tgfh[quote=Pavel Boček;74063]Zkus to jen s dvěma, mrkni na napětí (předpokládám, že se to odvíjí od základu - 1,8 V) a přidej. Každopádně pro příště - vždycky je lepší 2x 2 GB, pojede to na 1T, máš lepší proudění vzduchu...to vypínání a zapínání nic neudělá...? Je to jedna z těch ochran, buď mádeska Dual BIOS nebo prostě zkouší nastavení...[/quote]
Na 1T to nepojede ;), Intel chipsety ani žádné 1T nemají, koupil dobře, protože na jeho desku je lepší 2x2x1GB než 2x2GB, protože první varianta je o poznání levnější a z hlediska výkonu je úplně jedno jestli má 2 nebo 4 moduly.

Dej jim 2.0V, nebo je zkus ještě nejprve podtaktovat na 667MHz 5-5-5-15
22.12.2007 11:03
husky14[QUOTE=Morfeuss;74041]Ok, ale jak zjistim na kolika jedou teď, abych jim moc nevohulil?[/QUOTE]Jejich aktualni casovani zjistis v CPU-Z na zalozce Memory a aktualni voltaz treba v Everestu v casti Senzory.....
23.12.2007 01:25
Morfeuss[QUOTE=husky14;74181]Jejich aktualni casovani zjistis v CPU-Z na zalozce Memory a aktualni voltaz treba v Everestu v casti Senzory.....[/QUOTE]

Ahoj lidi,

tak sem nainstaloval everest i CPU-Z a nestacim se divit. CPU-Z mi na zalozce CPU ukazuje napětí CPU
cca 1,216 - 1,28 V, které se pořád mění. Frekvenci mi ukazuje 12x 201 MHz (2412 MHz) i kdyz v biousu je nastaveno 16x200. Stejne jak se samo meni core voltage, tak se meni i multiplier z 12 na 16 porad dokola.

Na zalozce memory mi ukazuje: DRAM freq - 402,00 , 5,5,5,18 2T ale v biosu 800 Mhz dram freq.

Tak sem z toho jelen.
23.12.2007 01:31
IntriCPU-Z ukazuje správné hodnoty. Procesor se sám podtaktovává a přetaktovává, to se dělá kvůli snížení spotřeby. Spolu se změnou násobiče souvisí i ty změny napětí. Všechno je v pořádku, toho se neboj. Stejně jako ta paměť. Jak je to přesně s ní, to ti vysvětlí někdo, kdo tomu líp rozumí, ale CPU-Z zobrazuje asi jen skutečnou frekvenci a BIOS efektivní, nebo jak to je. Souvisí to s tím označením DDR ( Double Data Rate, dvojnásobný přenos dat ).
23.12.2007 02:01
husky14Je to zhruba tak, jak pise Intri.

Pameti ti jedou na 804MHz efektivne (DDR), CPU-Z ti spravne ukazuje skutecnou 402MHz....

Hlavne se podivej v Everestu na tu voltaz pameti, i kdyz pri 800MHz CL5 by jim melo stacit 1,8V.
23.12.2007 02:05
MorfeussMůžu prosím Vás někoho poprosit o podrobný manuál pro nastavení hodnot časovaní 5-5-5-18 a 4-4-4-12, jaké nastavit napětí, multiplier a fsb a kdovi co ještě v biosu změnit.

Díky moc.
23.12.2007 02:06
Morfeuss[QUOTE=husky14;74421]Je to zhruba tak, jak pise Intri.

Pameti ti jedou na 804MHz efektivne (DDR), CPU-Z ti spravne ukazuje skutecnou 402MHz....

Hlavne se podivej v Everestu na tu voltaz pameti, i kdyz pri 800MHz CL5 by jim melo stacit 1,8V.[/QUOTE]



Everest mi ukazuje napětí 1.87 V.
23.12.2007 06:24
MorfeussProblém stále nevyřešen, pokud jsou v desce pouze 2x 1GB v dualu, tak je vše OK. Pokud však dam 4x 1GB v dualu tak pc až na vyjímky nestartuje a projevuje se jak jsem psal na začátku.
Zkoušel jsem odpojovat jednotlive komponenty mysle si, že nestíha zdroj, ktery sem take zkoušel vyměnit.
Moduly jsem mezi sebou ruzně pozpřehazoval i napětí jsem zvýšil na 2,0 V, ale vše bez stabilního efektu.

Help pls už mi šedivý vlasy
23.12.2007 06:55
husky14Takze kdyz tam das 4 moduly a nastavis casovani na 5-5-5-18 pri 800MHz, tak to nejede? Ani pri 2,0V?

Jestli mas moznost, asi by v tvym pripade bylo lepsi vyzkouset 2x2GB kit....
23.12.2007 08:21
Morfeuss[QUOTE=husky14;74519]Takze kdyz tam das 4 moduly a nastavis casovani na 5-5-5-18 pri 800MHz, tak to nejede? Ani pri 2,0V?

Jestli mas moznost, asi by v tvym pripade bylo lepsi vyzkouset 2x2GB kit....[/QUOTE]

Presne tak se PC chova pri vlozeni 4 modulu, zajimave taky je, ze pokud se čtyřmi moduly PC rozjedu, tak vse je OK, jede jak na 400 MHz 5-5-5-18 2,0 V tak i na 400 MHz 4-4-4-12 2,0 V, můžu restartovat jak chci a vše je OK dokud PC nevypnu nebo neuspim, pak sem zase na zacatku a PC nejede.
Doposud sem znal stav OK nebo SHIT, ale teď sem objevil i něco mezi.

2x 2GB kit moznost vyskouset nemam.
23.12.2007 10:14
ICEBOSSZkus ty pameti prehazet ve slotech. Jinak bych to videl tak, ze si pameti nerozumi s tou deskou... jeste flashni na desku posledni BIOS. Taky vsechny moduly projded memtestem.
23.12.2007 11:31
tgfh[quote=husky14;74421]Pameti ti jedou na 804MHz efektivne (DDR), CPU-Z ti spravne ukazuje skutecnou 402MHz....[/quote]
Jen bych upřesnil: Morfeussovy paměti mají skutečnou frekvenci 200MHz, 800MHz je efektivní frekvence a těch 400MHz co ukazuje CPU-Z je I/O Bus Clock.
[quote=ICEBOSS;74576]jeste flashni na desku posledni BIOS[/quote]
V prvním postu píše, že má poslední verzi
4.1.2008 10:42
meeeeZkus přidat +0.1V na chipsetu (MCH voltage).