Totální zásek starého notebooku
Zdravím.
Dneska se mi dostal do ruky další ze starých notebooků, tentokrát model Bondwell B310 Plus. Funguje jen z posledního dechu, ale to by se snad ještě dalo obejít ( když přijde o energii na nějakou dobu, je ochotný naběhnout ). Problém je ale následující: nikdy jsem se nesetkal, aby jakékoliv PC po určité ( pravděpodobně nepravidelné ) době zamrzlo - a to kdekoliv, včetně BIOSu.
Proto se obracím na vás: která součást PC dokáže způsobit dokonalé zamrznutí, dokonce i v BIOSu? Celkem nerad bych přijal myšlenku, že je vadná základní deska. Baterie BIOSu je taky v tahu, ale zatím se mi nepodařilo přijít na to, jak notebook bezpečně rozebrat. Baterka by se záseky snad neměla mít nic společného.
Dneska se mi dostal do ruky další ze starých notebooků, tentokrát model Bondwell B310 Plus. Funguje jen z posledního dechu, ale to by se snad ještě dalo obejít ( když přijde o energii na nějakou dobu, je ochotný naběhnout ). Problém je ale následující: nikdy jsem se nesetkal, aby jakékoliv PC po určité ( pravděpodobně nepravidelné ) době zamrzlo - a to kdekoliv, včetně BIOSu.
Proto se obracím na vás: která součást PC dokáže způsobit dokonalé zamrznutí, dokonce i v BIOSu? Celkem nerad bych přijal myšlenku, že je vadná základní deska. Baterie BIOSu je taky v tahu, ale zatím se mi nepodařilo přijít na to, jak notebook bezpečně rozebrat. Baterka by se záseky snad neměla mít nic společného.
Tak nevim, ale myslim že si uhadnul. Podle mě bude něco s deskou. Ale těžko řict co. Zkus to rozdělat a zkontrolovat ji, jestlil vypada OK.
To už jsem zkoušel, ale potíž je v tom, že nevím, jak oddělit monitor od desky, abych to nezrušil. Jsou tam dva konektory, ty jsou ok. Ale pak je tam ještě jeden dvoužílový drát, který vede někam do nitra ( není vidět, kam ), a ten je právě potížista.
Chyba může být v desce (přehřívání nebo je už jen steřelá), v procesoru (totéž), v pamětech nebo v grafice. Ve kterékoliv důležité části, která když začne zlobit tak prostě zatuhne všechno.
No, paměť je podle všho vadná ( už na POSTu hlásí chybnou hodnotu, že očekával samá Fka, a dostal nějakou jinou hodnotu - o hodně jinou ). Ale nějak se mi nezdá, že by byl BIOS závislý na paměti. Ten by měl přece bez problémů běžet i bez ní.
Ale NO TAK. Si uvědom, že bez paměti počítač ani nenabíhá. Samozřejmě, BIOS se nějak inicializuje, aby zjistil, že paměť chybí. Ale neříkej mi, že bez paměti má BIOS šlapat komplet ;) Prohlížení BIOSu je přece jako každá jiná práce, je to program ;)
Uložený na základní desce, kde by teoreticky mohl provádět i své operace právě třeba pro diagnostiku úplně vadných pamětí. Ale nepopírám, že BIOS může pracovat v paměti, nevím ( resp. nevěděl jsem to ), jen jsem tak nějak vycházel z úvahy.
Pak by ta vadná paměť mohla vysvětlovat zásek i v BIOSu. Už jsem se koukal po typu paměti, ale našel jsem velký prd. Kdyby někdo měl štěstí a podařilo se mu najít, jaký typ paměti patří do Bondwellu B310 Plus, byl bych happy. Jestli se mi zítra povede chvíli to PC udržet za běhu, třeba
na něm stihnu rozběhout diagnostiku a určit typ, ale vzhledem k nestabilitě bych na to nesázel.
Pak by ta vadná paměť mohla vysvětlovat zásek i v BIOSu. Už jsem se koukal po typu paměti, ale našel jsem velký prd. Kdyby někdo měl štěstí a podařilo se mu najít, jaký typ paměti patří do Bondwellu B310 Plus, byl bych happy. Jestli se mi zítra povede chvíli to PC udržet za běhu, třeba
na něm stihnu rozběhout diagnostiku a určit typ, ale vzhledem k nestabilitě bych na to nesázel.
[QUOTE=Intri;74143]...[/QUOTE]
Prostě desku, procesor, paměti, grafiku a zdroj potřebuješ ať děláš v BIOSu nebo hraješ hry.
Paměti nafoť, jednu notebookovou tu mám :) Teoreticky se trefíš...:thumb
Prostě desku, procesor, paměti, grafiku a zdroj potřebuješ ať děláš v BIOSu nebo hraješ hry.
Paměti nafoť, jednu notebookovou tu mám :) Teoreticky se trefíš...:thumb
Čti výš: nemůžu se do notebooku dostat.:-) Resp. můžu, jen zatím nevím, jak. Ale je to noťas z 89. roku, jsi si jistý, že máš tak starou paměť? Její velikost by neměla přesáhnout 1 MB.
[QUOTE=Intri;74146]Čti výš: nemůžu se do notebooku dostat.:-) Resp. můžu, jen zatím nevím, jak. Ale je to noťas z 89. roku, jsi si jistý, že máš tak starou paměť? Její velikost by neměla přesáhnout 1 MB.[/QUOTE]
Hledej šmudlo. Museli ho nějak složit, musí teda jít i rozložit :thumb
Hledej šmudlo. Museli ho nějak složit, musí teda jít i rozložit :thumb
Jo. Oni ale měli výhodu - technickou dokumentaci a assembly protokoly.
Ty máš tak starou paměť k dipozici, ať už je tam jakákoliv?
Ty máš tak starou paměť k dipozici, ať už je tam jakákoliv?
[QUOTE=Intri;74153]Jo. Oni ale měli výhodu - technickou dokumentaci a assembly protokoly.
Ty máš tak starou paměť k dipozici, ať už je tam jakákoliv?[/QUOTE]
To jsou všechno mobilní SIMMky, jen jich bude podle toho co jse viděl asi tak kýbl druhů pro každou desku. Byla by haluz kdybych se trefil :)
Ty máš tak starou paměť k dipozici, ať už je tam jakákoliv?[/QUOTE]
To jsou všechno mobilní SIMMky, jen jich bude podle toho co jse viděl asi tak kýbl druhů pro každou desku. Byla by haluz kdybych se trefil :)
Tjn, každopádně když budou nekompatibilní, pořád mám ty původní. A třeba by jiné paměti fakt vedly k vyřešení problému. To ale uvidíme až poté, co vůbec zjistím jejich typ a jak se k nim dostat. Zatím díky za helpa.
OT: a to musis rozchodit nebo to delas jenom tak pro zabavu? protoze ja osobne bych se na takovouhle praci vykaslal :)
Dělám to pro zábavu.:-) Mně se ty mašiny prostě líbí. Jinak jsem ještě z chování zjistil, že musí být vadný i zdroj.:-) Takže teď je otázka - blbne paměť, protože je vadný zdroj, nebo je vadná i paměť? No jo, tahle mašina prostě už na práci nebude, recenzi na ni na ní nenapíšu. Ale aspoň ten OS se dá spustit, když už ne pracovat, aspoň se člověk může mrknout, jak vypadal BIOS atd.