Vybírám LCD, určitě širokoúhlé, nejlépe 20", případně 22". Cena do 11 000 s daní. Použití všestranné, kromě her, ty moc ne. Ale ráda bych se vyhnula TN panelům (kvůli občasné grafice - na TN displejích se mi přechody zdají nějak flekaté) a upřednostnila bych asi spíš matnou obrazovku (mám srovnání matný vs. lesklý notebook, obraz je na lesklém nesrovnatelně živější, ale odlesky jsou protivné), čímž se dost zužuje výběr.
Zatím jsem našla:
NEC 20" 20WGX2 Pro - lesklá obrazovka a prý nic moc podsvícení
Belinea 20"LCD 102035W - matná, ale nevím jak s podsvícením, v recenzi tady na svethardware dopadla katastrofálně
ASUS 20" PW201 - vypadá slušně, ale zase ten lesk
Budu vděčná za každou radu...
Zatím jsem našla:
NEC 20" 20WGX2 Pro - lesklá obrazovka a prý nic moc podsvícení
Belinea 20"LCD 102035W - matná, ale nevím jak s podsvícením, v recenzi tady na svethardware dopadla katastrofálně
ASUS 20" PW201 - vypadá slušně, ale zase ten lesk
Budu vděčná za každou radu...
To je docela těžké. Moc takto velkých panelů s novou technologií do dané ceny nenajdeš. Výběr nemáš špatný, asi bych se rozhodl pro toho NECa. Lesklé displeje taky nemám rád, ale dá se na to zvyknout. A pokud si stolní displej umístíš šikovně, nebudeš s ním mít potíž, má dost velký jas, aby okolní světlo překonal.
U menších panelů je problém s rozlišením. 19" modely mají 1440x900, a 900 pixelů je na výšku hodně málo ( to je důvod, proč používám raději svůj 17" panel ( 1280x1024 ) než notebookový displej ( 1280x800 ), i když je širokoúhlost fajn věc ). Do těch bych nešel.
Ještě mě napadlo... existuje "kvalitní TN"? Nebo prostě TN bude vždycky šmejd se špatnými barvami a ditheringem (pokud pominu pozorovací úhly)?
Existují vylepšováky ( obraz je rozhodně lepší, než byl před 3,5 lety, i když nijak brutálně ), ale TN je prostě TN.
Tak jsem objevila ještě Philips 200WP7ES - měla by to být Prem. MVA (i když sám výrobce v tom má bordel - v tech. specifikacích neuvádí nic, jen pozorovací úhly 178 by tuším odpovídaly spíš S-IPS). Matný. Asus jsem už vyloučila, leskne se jako psí kulky, a Belineu taky, poněvadž podle recenzí není nic moc.
Rozhodování se smrsklo na matný Philips a lesklý NEC. Nejradši bych se na ně někde koukla naživo, ale kde, že ano :\
Rozhodování se smrsklo na matný Philips a lesklý NEC. Nejradši bych se na ně někde koukla naživo, ale kde, že ano :\
Pozorovací úhly ( zvlášť ty udávané ) toho o technologii moc neřeknou. Výrobce si velmi rád nadsadí své parametry. Pokud tam technologie není uvedena, pak to má dobrý důvod. Takový panel je pak jistě TN.
Pardon pardon, snad to neni OT, ale zajimalo by me, jaky je rozdil mezi MATNYM a LESKLYM lcd a jak se to pozna??? Diky za vysvetleni.
Přesně ten, jak to zní - matný displej je prostě matný, odrážející se obraz je silně rozmazaný ( odráží se ho jen velmi málo ). Lesklý displej je naopak černé zrcadlo - klidně si před ním můžeš česat pěšinku a nesekneš se, uvidíš na sebe víc než dobře. Samozřejmě ne při zapnutém displeji, ale lesklý displej dělá třeba z notebooků nepoužitelné přístroje na přímém slunci.
[QUOTE=Intri;75580]Přesně ten, jak to zní - matný displej je prostě matný, odrážející se obraz je silně rozmazaný ( odráží se ho jen velmi málo ). Lesklý displej je naopak černé zrcadlo - klidně si před ním můžeš česat pěšinku a nesekneš se, uvidíš na sebe víc než dobře. Samozřejmě ne při zapnutém displeji, ale lesklý displej dělá třeba z notebooků nepoužitelné přístroje na přímém slunci.[/QUOTE]
Aha, tak diky za osvetleni. Ja jsem LCDcko vybiral dle uhlopricky, rozliseni, kontrastu, odezvy... ale ma tyto pojmy jsem nikde nenarazil...
Aha, tak diky za osvetleni. Ja jsem LCDcko vybiral dle uhlopricky, rozliseni, kontrastu, odezvy... ale ma tyto pojmy jsem nikde nenarazil...
Osobně jsem se nesetkal ještě snad s žádným lesklým stolním LCD naživo. Je to dost aktuální u těch notebooků, protože je to o hubu, každopádně bych ale vždy volil matný displej, dokud by byl nějaký rozumný k dispozici.
Kdyby vás zajímalo, co jsem nakonec vybrala, tak ani jeden z těch uvedených - přitlačila jsem a mám na cestě Eizo S2031W. Dlouho to vypadalo na NEC, ale nakonec jsem ho definitivně zavrhla kvůli lesklé obrazovce a chybějící výškové stavitelnosti - displej mi bude sloužit pro zábavu i pro práci (6-8 hodin denně víceméně kancelářská práce, dalších 6 foto, video, filmy, sem tam hra) a musí být proto ergonomický a šetrný na oči, což odlesky, jak mám vyzkoušeno na lesklém notebooku, nejsou.
Vlastně jediná dobrá věc na NECu je AS-IPS panel, zbytek (povrch, design rámečku, výšková stavitelnost atd.) nestojí za nic.
Eizo snad bude mít pěkné a živé barvy i bez lesku :)
Vlastně jediná dobrá věc na NECu je AS-IPS panel, zbytek (povrch, design rámečku, výšková stavitelnost atd.) nestojí za nic.
Eizo snad bude mít pěkné a živé barvy i bez lesku :)