Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Napájení desky Gigabyte GA-8I945P-G-RH

klokan007 (2)|26.12.2007 22:07
Následující problém:
po asi 1,5 roku mi začal BIOS při bootování oznamovat jeden různě dlouhý (1-5 sec) nepřerušovaný beep. (AWARD BIOS). Nejdřív jsem updatoval Bios - nepomohlo.
Po nějaké době jsem PC už nastartoval až po několikátém stisku tl. na casu. Příčinu jsem viděl ve zdroji (no name). Koupil jsem tedy Fortron ATX-350PNF 350W.
.. Zabudoval a PC běží, při bootování ale dává pořád dlouhý nepřerušovaný beep. Paměti jsou v pořádku (ověřeno MEM-testem). Naistaloval jsem Speedfan a zjistil, že napětí -5V a -12V jsou naprosto rozhozená: -12V ukazuje ca -5,2, -5V ca -6,8. Změřil jsem napětí na ATX konektoru (24pinový), tam je +5V a +12V OK, ale zarazilo mě následující: tento zdroj nemá vůbec vyvedeno -5V (pin 20 nezapojen).
Zatím jsem nezjitil, zda tahle deska vyžaduje přívod -5V (-12V zřejmě vyrábí nějaký dělič na desce, ale u -5V si nejsem jistý). PC i přes beep při bootování funguje normálně, takže mi připadá, že by mohl být problém jen v čidlech na desce. Nebo že by zdroj? Fortron 350W by přece měl být výkonem dostačující.
Nemohly by dělat problémy kondenzátory na desce? Jak se to dá zjistit?
Máte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji předem za info.

Specifikace sestavy:
MB Gigabyte GA-8I945P-G-RH, Pentium 4 805D 2660MHz, RAM 4x512MB DDR2 533, HDD 120GB+320GB, Radeon X1600Pro, DVD-ROM.
Pavel Boček (4169)|26.12.2007 23:15
Ten Fortron by měl stačit, staré verze byly opravdu bytelné. -5V se dneska už nepoužívá, tak myslím, že to ničemu nevadí. Nepíše to při startu něco ? Obvykle když to pípá, tak to i něco píše...CMOSka (baterie) je dobrá ?
klokan007 (2)|27.12.2007 09:14
[QUOTE=Pavel Boček;75571]Ten Fortron by měl stačit, staré verze byly opravdu bytelné. -5V se dneska už nepoužívá, tak myslím, že to ničemu nevadí. Nepíše to při startu něco ? Obvykle když to pípá, tak to i něco píše...CMOSka (baterie) je dobrá ?[/QUOTE]

Díky za pozitivní zprávu ohledně -5V, už jsem myslel že jsem koupil špatný zdroj.
Bohužel při startu to jenom pípá, žádný chybový výpis na obrazovku. Baterii jsem ještě neměřil, ale SpeedFan ukazuje, že má napětí 4,08V. Nejsem si ale jist, zda to něco vypovídá, protože je to v zapnutém stavu.
tgfh (2985)|27.12.2007 21:21
Jestli ti to běží normálně neřešil bych to, popř. bych vyresetoval BIOS a znovu nastavil.