Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 3 PrvníPrvní 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 44

Téma: Přetaktování v zimě a přetaktování v létě?

  1. #16
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Klingacikx
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    1,551

    Tak potom zisti čo ti dá procesor pri priateľnom Vcore a potom si nastav deliču a časovanie. Skúšal si aj zvyšovať napájanie pamätí?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Citace Původně odesláno od happymaster23 Zobrazit příspěvek
    tgfh: Ale přeci to ovlivňuje na jakou frekvenci dostanu paměti...
    Jistě, to ano
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    117

    Takže, mám tu nové poznatky
    Rozdíl mezi skutečným napětím co jde do CPU a co CPU-Z ukazuje je propastný. Když deska běžela na Auto, tak CPU-Z ukazoval 1.528V, OVŠEM, teď jsem metodou pokus omyl dostal z napětí 1.45V na 1.525V (CPU-Z ukazuje 1.488), které se zatím při 3,6GHz@64°C tváří jako stabilní. Tady nastává ta zrada - lehkým propočtem si tedy spočítáme, kolik deska do procesoru na Auto valila doopravdy a vychází nám rozdíl 0.037V, takže ve skutečnosti tam deska lila 1.565V - což mi potvrzuje, že chladič je OK, protože tohle napětí je tak vhodné pro vodníka...

    EDIT: Teď mi Orthos vyhodil chybu, takže jdu s napětím víš...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Klingacikx
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    1,551

    Je to pekná frekvencia ale potrebuješ to mať tak vysoko? Ešte skús zvýšiť napätie na RAM a mali by ísť ešte hore.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od happymaster23 Zobrazit příspěvek
    Zdravím,
    zajímala by mě jedna věc - o kolik se zvedá teplota procesoru v létě (dejme tomu v takovém 30°C pařáku) oproti zimě, když teď mám doma cca 23°C? Předpokládám, že to nebude o rozdíl teplot mezi zimou a létem - tedy 7°C, ale o kolik? Má někdo takovou zkušenost?
    Jak kdy. Roli zde hraje automatická regulace otáček ventilátorů. Pokud nejsou regulované vůbec, tak je teplota konstatní proti místnosti (+/- chyba čidel) takže u Athlona mám rozmezí zima-léto bez zátěže asi 47-56C. Druhý extrém je naproti tomu notebook. Ten hlásí po ustálení teplotu vždy 63-65C a mezi zimou a létem nebo při zátěži a bez se liší jen otáčky ventilátoru (dle čidla na desce, ale díky TATu se to dá zvednout na 70C při max otáčkách a v létě asi ještě víc, protože už ventilátor víc horkého vzduchu z notebooku dostat nedokáže)
    OT: Doufám, že intel u svých desek ví co dělá, když dává na chipset svých desek pasiv na kterém neudržím prst ani dvě vteřiny a BIOS hlásí teploty těsně pod 80C. Na druhou stranu mi takhle kdysi topilo Pentium 120 a dožilo se důchodu.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 28-12-2007 v 00:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    117

    Ne, nepotřebuju to mít tak vysoko (ikdyž +50% OC zní fakt nádherně ). Klidně mi bude stačit 3,3GHz či 3,2GHz, ale to budu muset paměti rozjet stabilně na 915MHz (888MHz), což se zatím jeví jako velký problém... Podle tady tohoto http://www.svethardware.cz/recenze-t...cast-1/18420-7 by neměli mít problém na standardních 2,1V... Ještě si s tím pohraju, ale mám obavy, že za to může právě to, že jsou tam čtyři a tak jsou hůře chlazené.

    Super je, že zvýšení napětí o jeden stupeň s teplotou prakticky nepohlo, takže jsme (zatížení Orthos, měření Intel TAT) na 64-65.

    Už se mi dostává přetaktovávání do ruky, ale ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc - může se vzrůstající teplotou (rozdílem léto-zima) dojít v létě k nestabilitě a nebo teplota nemá na stabilitu vliv, ale má vliv "pouze" na životnost čipu?

    pavel_p: Řekl bych, že jo, protože GPU mají limity až někde za 100°C...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    No ještě jsem neviděl, že by procák odešel (s přetaktováním zkušenost nemám, ale zažil jsem u jednoho PIII a asi 3x P4 ulomené úchytky chladiče). Pentia 4 se dokázaly při přehřátí zpomalit, nicméně tak ideální jak prezentovalo THG asi před pěti lety to není - aby byl procesor bez chladiče a funkční systém.Prescott se při zátěži nejen strašlivě zpomalí, ale nakonec i zatuhne. C2D by mohly mít obdobnou ochranu proti zničení přehřátím. Otázkou zůstává jestli je nedokáže zničit příliš vysoké napětí, ale to se nemění s teplotou.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    No ještě jsem neviděl, že by procák odešel (s přetaktováním zkušenost nemám, ale zažil jsem u jednoho PIII a asi 3x P4 ulomené úchytky chladiče). Pentia 4 se dokázaly při přehřátí zpomalit, nicméně tak ideální jak prezentovalo THG asi před pěti lety to není - aby byl procesor bez chladiče a funkční systém.Prescott se při zátěži nejen strašlivě zpomalí, ale nakonec i zatuhne. C2D by mohly mít obdobnou ochranu proti zničení přehřátím. Otázkou zůstává jestli je nedokáže zničit příliš vysoké napětí, ale to se nemění s teplotou.

    Samozřejmě že vysoké napětí procesor zničí a to celkem spolehlivě. Liší se to podle konkrétního modelu a výrobní technologie - najdi si na googlu termín průrazné napětí, zhruba je to takto (thx ICEBOSS):

    Průrazné napětí 0,09 mikronu - 1,55V
    Průrazné napětí 0,13 mikronu - 1,75V
    Průrazné napětí 0,18 mikronu - 2,10V
    Průrazné napětí 0,25 mikronu - 3,00V
    Průrazné napětí 0,35 mikronu - 3,70V

    Čistě přehřátím by se procesor zničit neměl, ale ani mu to moc neprospěje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Samozřejmě že vysoké napětí procesor zničí a to celkem spolehlivě. Liší se to podle konkrétního modelu a výrobní technologie - najdi si na googlu termín průrazné napětí, zhruba je to takto (thx ICEBOSS):

    Průrazné napětí 0,09 mikronu - 1,55V
    Průrazné napětí 0,13 mikronu - 1,75V
    Průrazné napětí 0,18 mikronu - 2,10V
    Průrazné napětí 0,25 mikronu - 3,00V
    Průrazné napětí 0,35 mikronu - 3,70V

    Čistě přehřátím by se procesor zničit neměl, ale ani mu to moc neprospěje.
    Něco málo bych upřesnil.
    130nm Athlon XP. Vzduchové chlazení (do 60°C) bez problémů 1.85V (osobní zkušenost). Vodník (do 40°C) do 2V.
    E6600 co se tu řeší na 3.6Ghz bere 1.53V (Orthos 75°C) a je to 65nm! Tak tezko muze byt 1.55V průraz pro 90nm..

    Je potřeba taky zminit že průrazné napětí je velmi závislé na teplotě. (proto se rekordní kusy chladí dusíkem, aby procák vydržel extrémní volty, ne kvuli teplotě jako takové). Jo a čistě přehřátím se procesor klidně může zničit, pokud nemá nějakou ochranu (tepelný průraz). Viz moje XP1800+ která nepřežila sundání chladiče když se ještě vypínali Win..
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Klingacikx
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    1,551

    Taktiež doplním do môjho semprona skoro dva roky púšťam 1.65V a nieje problém teplota neprekročí 40°C len teraz som ho trocha stiahol.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    117

    johny_q: To co říkáš je málo. Zaprvé je třeba si uvědomit, že záleží na chlazení. Protože pro box chladič už by klidně mohla být hodnota 1.55V smrtelná (samozřejmě kdyby nebyla v procesoru tepelná ochrana), ale pro kvalitní vzduchové chlazení ne (já osobně teď na ní při teplotách 68°C běžím). Problém je totiž v tom (nejsem fyzik), že zahříváním vodiče roste jeho odpor, tím musí procházet větší proud a když se to přežene, tak se to dostane do začarovaného kruhu, který způsobí spálení toho vodiče. A co jsem všude četl, tak hodnota 1.6V se teprve blíží průraznosti křemíku u jader Conroe.

    Jinak neměl jsem namysli zničení procesoru takového, ale je pravda, že vyšší teplotou dochází k degradování čipu a tak (jak to někdo pěkně napsal) čip nevydrží třeba 30let provozu, ale "jenom" 15let (což samozřejmě není žádná tragédie, protože za 15let z něj bude stejně muzejní kousek)...

    Každopádně 3,6GHz@1,55V jsem nechal přes noc, ale ráno jsem našel počítač restartovaný... Takže půjdu dolů s frekvencí, protože v létě by to (při zvýšení napětí tipuju teplotu okolo 70°C) bylo už neuchladitelné.

    Každopádně chtěl bych se zeptat ještě jednou na jednu věc - Má teplota vliv na stabilitu a nebo vliv na stabilitu má pouze napětí co jde do procesoru?
    klingacikx: Ale v podpisu máš 1,45V ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Hodnoty výše platí pro procesory Intel, původní zdroj bohužel nevím (možná datasheety?). To že Vám jde ten a ten procesor v pohodě na vyšším napětí nic neznamená, toto jsou hodnoty při kterých je 100 % zaručeno že ještě nedojde k průrazu, s použitím standardního chlazení. Co se týče skutečného průrazného napětí tak to se liší stejně jako přetaktování kus od kusu, je závislé na čistotě dielektrika (křemíku), mikroskopických defektech z výroby, vnější teplotě (proto dusík při OC rekordech) atd.
    Procesor bez tepelné ochrany se samozřejmě přehřátím zničí, ale poslední procesory co ji neměly byly AMD K7 a Pentium III Katmai, pokud se bavíme o dnešních CPU tak ty by měly přežít i to sundání chladiče za chodu.
    Teplota sama o sobě by stabilitu ovlivnit neměla, pokud je v určitých mezích. Ale je dobré tam mít rezervu, takže i když teoreticky procesor vydrží dejme tomu 75 stupňů, tak jestliže se mně to při zátěži vyšplhá na 65 tak to není dobře, musím brát v úvahu že se mění i okolní podmínky, chladič se časem zanese prachem, pořídím si více topící grafiku atd. Navíc nikdy nevíte, CO vlastně ta deska měří, skutečná teplota v jádře se může trochu lišit.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Klingacikx
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    1,551

    Citace Původně odesláno od happymaster23 Zobrazit příspěvek
    klingacikx: Ale v podpisu máš 1,45V ?
    Citace Původně odesláno od Klingacikx Zobrazit příspěvek
    ...len teraz som ho trocha stiahol.
    Však tam mám napísané že som ho trochu stiahol v rámci šetrnia. Ale strašne dlho bežal na 1.65V ba na začiatkoch keď som z neho "vymlátil" 2.77Ghz pri1.674V to bolo už jeho úplné maximum a nechcel som ho viacej trápiť.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    117

    No takže jsem zjistil, že když tam nechám jen dva paměťové moduly, tak se operační systém alespoň na 888MHz (napětí 2.3V) rozběhne, ovšem BSoD následuje hned po startu. Při 860MHz následuje BSoD též. Absolutně nechápu, proč ty paměti jdou tak špatně...

    Nemá někdo nějaký tip? Asi se vrátím na FSB 400MHz, paměti půjdou na 800MHz a CPU na 3,6GHz... Nevím... Stabilně vypadá až FSB 333 (paměti 833MHz), jenže to mám teplotu při loadu 58°C a to je zbytečně málo... Zajímavé je, že jestli dám CL4 nebo CL5, tak to na stabilitu nemá vliv... Přes 833MHz CL5 (nebo CL4) se prostě nedostanu...
    Naposledy upraveno uživatelem happymaster23: 28-12-2007 v 17:08
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od happymaster23 Zobrazit příspěvek
    Problém je totiž v tom (nejsem fyzik), že zahříváním vodiče roste jeho odpor, tím musí procházet větší proud a když se to přežene, tak se to dostane do začarovaného kruhu, který způsobí spálení toho vodiče.
    No u polovodičů je to tak, že s teplotou odpor klesá, tím prochází větší proud a více se zahřívají. Někde kolem 120C? už polovodič vede kvůli teplotě dost velký proud, i když nemá, a procesor pak nemůže fungovat.
    Citace Původně odesláno od happymaster23 Zobrazit příspěvek
    Každopádně chtěl bych se zeptat ještě jednou na jednu věc - Má teplota vliv na stabilitu a nebo vliv na stabilitu má pouze napětí co jde do procesoru?
    Teplota vliv má, ale až hodně vysoká ... tak 90C a víc, kdy už reagují různé teplotní ochrany a procesor pak běží jen na pár procent výkonu (P4). V tomto stavu může a nemusí běžet stabilně. Napětí má vliv jen při přetaktování, protože úměrně s jeho zvyšováním roste rychlost přeběhu mezi logickými stavy (napěťovými úrovněmi) zapnuto-vypnuto a od určité frekvence už procesor v těchto stavech nesetrvává dost dlouho. Zvýšení napětí urychluje přechodné jevy.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 3 PrvníPrvní 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Přetaktování GK
    Od Georginek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 11-02-2010, 19:47
  2. Přetaktování X2 4000+
    Od GarFrag v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 11-06-2009, 16:08
  3. Socket 775: Přetaktování E5x00/
    Od matyyy v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 26-12-2008, 21:38
  4. Přetaktování CPU
    Od zajdax3 v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 28-09-2008, 17:07
  5. Přetaktování CPU
    Od Sajgon v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 30-07-2008, 20:18