Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 21

Téma: Laptop

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    11

    Dostal se mi do ruky již několikátý laptot,tentokrát to je B310 plus, je to 286 a zatím nic o tom co v sobě skrývá nevím. Abych se to dozvěděl musel bych to nabutovat z 3,5 diskety , ale naformátované na 360 k a tady je problém žádná z mechanik to nechce udělat a končím na 720k .Nastavení mechaniky v laptopu je funkční pouze na 360k, jiné nastavení tedy720 a vyšší hlásí jako nekompatibilní.Ptám se tedy, má někdo ještě starou mechaniku na které by to šlo.
    Na svém PC mě to odmítá příkaz " format a: /F:320 ".Ví snad někdo jak dál ? Já vím,je to historie ale zajímavá , nevím jak je to staré ale asi mladší jak já, který začínal na děrnoštítkových Hollerithech a už proto bych si to chtěl připomenout.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Neuměly 360KB jenom 5,25" palcové mechaniky?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    :-) Bondwell B310Plus mám taky ( nedávno jsem jej koupil na eBayi ), bohužel už téměř nefunkční, i když měl být funkční plně. Vím ale, že zvládal diskety formátované na 1,44 MB, pravidelně jsem z ní bootoval MS-DOS 6.22 - disketu jsem naformátoval v tomhle OS příkazem format a: /s, to stačilo.

    Nevím, jaký OS máš v tom svém, ale 1,44MB diskety jsou podporovány až v MS-DOSu 3.3, v MS-DOSu 3.2 pak najdeš poprvé podporu 720kB médií.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Jestli je ta mechanika fyzicky stejné velikosti jako v běžném PC, nešla by prostě vyměnit za 1,44 MB? Měl jsem podobný notebook v ruce, a byla v něm na první pohled desktopová 3,5" mechanika i 3,5" desktopový disk. Otázka co na to BIOS, ale v nejhorším ji prostě nenajde.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    11

    je to klasická mechanika, zkusím po výměně za jinou
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    11

    když v BIOSu B310 zatrhnu jinou hodnotu pro instalovanou mechaniku než 360k , tak mi odepíše že hodnota je nekompatibilní a ve výpisu mi dá Error. Jinakmám stále na svém PC Win98se a tam prostě tento formát neudělám,možná flešnout BIOS ale napřed se do toho musím dostat
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    11

    myslím flešnout BIOS v B310
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    11

    to by mi stejně nepomohlo,protože i připojení stávající mechaniky je speciální
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Psal jsem ti maila, dostal jsi ho?

    EDIT: Jinak pokud jde o flashování BIOSu, klidně to zkus, jen mě nějak nenapadá, kde vezmeš BIOS pro notebook z roku 1989.
    Naposledy upraveno uživatelem Intri: 02-01-2008 v 17:22
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    11

    já sice taky nevím kde bych ho sehnal ale nejdřív vyměním mechaniku 3,5, je stejná pouze nemá čelní kryt.Navíc problém je v tom že v Biosu není nastavitelná bootovací sekvence, je to asi natvrdo .Jinak co se týký formátování , mám za to že je to softwerově nastaveno bud v ovladači mechaniky a nebo v Biosu mechaniky,který tam určitě je aby mohl interface mezi MB a mechanikou komunikovat
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Ta sekvence je nastavená natvrdo, jde nejdřív po disketě, pak po disku. Pro tehdejší notebooky je to běžný postup.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    no par napadu... na PC kde se snazis naformatovat disketu na mensi kapacitu skusit tu mensi kapacitu nastavit v biosu
    chapu spravne co jsi psal, ze kdyz zmenis kapacitu floppy na notebooku tak to nejede?
    nepomuze "zalepit" druhou diru na diskete? mam pocit ze prastare diskety se od tech novsich lisili jen tou dirkou ktera je na druhe strane nez zamek, a slysel jsem ze jejim vyvrtanim se dala vyrobit diskete vetsi kapacity. nepujde tedy reverznim inzenyrstvim tu disketu zmensit? (a kombinovat to s prepinanim kapacity v biosu?)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele tequilla
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    1,030

    Zalepeni diry by mohlo pomoci. Tim se s klasicke diskety udela DD disketa (double density). Ovsem chtelo by to sehnat disketu, ktera jiz neni z vyroby naformatovana, pak zalepit diru a teprve potom naformatovat.
    Naposledy upraveno uživatelem tequilla: 03-01-2008 v 09:44
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    11

    ahojky, první problém je tu HDD 42 Mb v klasickém formátu je špatný, porozebrání NTB jsem ho vyndal a zkusil na stroji kde mám jen Dos a prostě nejde a nejede.Takže zatuhnutí a nechut jet dále přičítám tomuhle.Je jasné že chip to dál nepustí a tak ted musím sehnat nějaký takový malý disk, protože Bios určitě větší nevezme a pak půjdu dál pak znovu zkusím mechaniku a případně ji vyměním,je to normální mechanika pouze bez čelního krytu
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    11

    jasná zpráva,DD diskety mám protže se těmito veterány bavím delší dobu
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Problémy s PC (HW/SW): nejde mi laptop
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 14-10-2010, 09:48
  2. Problem Laptop Acer 5020 vypinani
    Od Freelancer v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 01-06-2010, 19:16
  3. 2x laptop a domácí síť + USB port !!!
    Od zuzynap v sekci Sítě
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 19-11-2009, 12:04
  4. Laptop od Applu
    Od Valachus v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 04-02-2008, 14:50