Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Jak připojit PC na net pomocí wi-fi?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    14

    Zdravím, chtěl bych se doma připojovat k netu přes wi-fi a netahat všude s sebou kabely. V sítích se moc nevyznám, takže prosím o radu co k tomu potřebuju.
    Net máme přivedený bezdrátově a následně přes router a kabely natahaný k počítačům. Jednak nám přibyl další PC a jednak se nechci s ntb k netu připojovat jen v jednom místě, kde je zrovna natažený kabel... Stačí router nahradit nějakým wi-fi routerem nebo musím sehnat ještě něco?
    Na druhou stranu se bojím, že by se tím snížila kvalita připojení, máme "jen" 1024/256 a to už je každý pokles znát :-) Jen pro upřesnění - dům je ze dřeva, půdorys cca 10x10m takže nic velkého a pokud vím, tak ve zdech žádné kovy nemáme, max. šrouby ;-). Především chci zasíťovat první patro a rád bych se připojil i v přízemí, případně na terase (čili hned vedle domu :-) ).

    Nabízí se několik možností kam router případně umístit:
    - anténa je vyvedená na půdu, takže tam :-) v tom případě by to šlo v podstatě přes dvě zdi
    - do jednoho z pokojů, kam je už natažený kabel, pak by to šlo k jednomu PC přímo a k ostatním před dvě zdi.

    Co byste mi poradili? :-)

    Ještě jsem přemýšlel o jedné variantě - existuje nějaký router (nebo něco), ke kterému bych mohl připojit PC kabelem a současně ntb přes wi-fi? To by bylo úplně ideální ;-)

    Předem díky za vaše názory!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    jestli uz jeden router mas, tak ti staci switch nebo obycejne AP, napriklad ovislink 5460 nebo obdobne zarizeni za litr

    ze by ti to brzdilo net se bat nemusis, nepoznas to. kdyz k tomu AP das cca takovou antenu http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46466 tak bys po dome nemel mit moc problem - samozdrejme zalezi cim se chces priopojovat, NB s antenou v displeji samozdrejme chyta signal mnohem lip nez napriklad mobilni telefony s wifi

    skus co nejpresnej popsat soucasny stav site v dome (u tebe, to o cem se bavime. jestli jsi v panelaku a o par pater niz ma nekdo taky internet tak to potreba neni... jen pro jisotu) vcetne IP adres jednotlivych zarizeni, jestli jsou IP adresy nastaevne napevno nebo je router automaticky prirazuje... idealni by byl nejaky obdobny obrazek jako udelal eraser zde: http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=9234 (muze slouzit taky jako inspirace)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    14

    Přiznám se, že pořádně nevím k čemu je switch a taky jaký je rozdíl mezi wifi routerem a AP :-/

    Chci se připojit klasicky pomocí ntb (to že má anténu v displeji je pro novinka :-)), jedno PC kabelem a druhé pomocí nějaké wifi síťovky, pokud je tato kombinace ok.

    Jak jsem psal bydlíme v domě (přízemí, 1 patro, půda) a potřebuji to rozvést především v patře a na občasné použití v přízemí, případně na terase. Dům má půdorys cca 10x10 metrů, takže žádně velké vzdálenosti :-) Udělal jsem draft toho jak to máme teď a jak bych si to přibližně představoval, pokusím se to přiložit, nevím jak to tady funguje.

    Ten druhý náčrtek je opravdu jenom orientační - potřebuji vyřešit právě tu část mezi PCs a NB a anténou.
    Nemáme pevné IP, jsou přidělovány.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Sí?.jpg 
Zobrazení: 645 
Velikost: 26.4 KB 
ID: 2337  
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    14

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    V podstatě je to ono, ale otázkou je, jestli je nutné tam mít kromě routeru ještě samostatně jeden wifi router...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    ve tve siti jeden router potrebujes. jestli uz normalni "dratovy" router mas, tak si kup wifi AP (normalne to neni router), pomoci neho muzes pripojit PC s wifi kartou do site. pokud bys soucasny router vyhazoval/nemas zadny, tak kup primo wifi AP/router v jedne krabici... cena bude o neco vetsi nez v pripade samotneho AP bez routeru
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Router
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Access_point
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    eraser

    Stačí ti bežný access point s nastaviteľným výkonom a bežnou 2 dBm anténkou. Malo by ti to pokryť celý dom a možno i blízke okolie, tzn. terasu. Mám pocit, že podľa nejakého zákonu o vysielaní je maximum v EU 20 dBm, čiže pokiaľ má AP max. nastaviteľný výkon 18 dBm, potom si pripočítaj 2 dBm na aténku a získaš 20 dBm.

    AP si umiestni tak, aby si čo najlepšie pokryl určité oblasti, pretože si AP napojíš na stávajúci router pomocou LAN kábla, tak nemáš problém ho položiť na takmer ľubovolné miesto od routera.

    Signál sa šíri od antény kuželovito, takže pokiaľ by si dal AP na prvé poschodie, tak isto bude signál i na dolnom, prechod cez podlahu mu trošku môže ublížiť, no nemalo by to byť nič drastické, najmä pokiaľ ide o pár metrov.

    Ja som si nedávno kúpil OvisLink WL-5460AP, ktorý sa predáva so zrevidovaným a vylepšeným firmware.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 12-01-2008 v 17:00
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    14

    Jeden "drátový" už na půdě "sedí", takže dám na vás pánové a koupím jednoduše AP :-)

    Citace Původně odesláno od eraser Zobrazit příspěvek
    prechod cez podlahu mu trošku môže ublížiť, no nemalo by to byť nič drastické, najmä pokiaľ ide o pár metrov.

    Ja som si nedávno kúpil OvisLink WL-5460AP, ktorý sa predáva so zrevidovaným a vylepšeným firmware.
    V přízemí a na terase nepotřebuju nic extra, chci jen eliminovat situace, kdy pracuju a potřebuju něco ověřit na netu a musím běžet ke kabelu...

    Díky za tip, právě jsem se sem chystal dát několik odkazů, který byste mi doporučili, tento byl mezi nimi :-) Tak po výplatě objednávám.

    Ještě jednou vám oběma díky za vysvětlení a za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    eraser

    Ak budeš mať otázky ohladne pripojenia a nastavenia, tak ich smeruj do tohto vlákna, prípadne pokiaľ ti bude všetko fungovať, tak sem môžeš napísať dojmy a testy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    14

    Mám něco takového v plánu, někomu to určitě pomůže ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    eraser

    Tak v každom prípade si ešte pozri tento článok, mohol by ti výrazne pomôcť s nastavením takejto bezdrátovej siete.

    DSL/Cable pripojenie a zdieľanie (+wifi)
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    14

    Tak už ho mám doma. Narazil jsem ale na jeden problém - v návodu je, že mám na bezdrátových klientech nastavit defaultní SSID airlive a kanál na hodnotu 11, ale nenašel jsem nikde možnost to nastavit. Předpokládám, že bez toho se dál nepohnu, můžete mi pls někdo dát tip, kde to ve Vistách najdu? Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    14

    Tak SSID jsem nakonec neměnil, je to vůbec nutné? U AP jsem jen změnil zabezpečení podle Eraserova návodu, jinak nic. To stejné jsem udělal v nastavení sítě. IP získávám od providera a nastavení na její automatické získání funguje bez problému :-) Otázkou je, jestli to tak zůstane i ve chvíli, kdy budu připojovat i druhé PC (pokud vím, nemělo by to ale dělat problémy).

    A teď jdu ještě vyzkoušet jak jsem na tom s připojením v ostatních místnostech, pak napíšu :-)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    14

    Tak je to vyzkoušené, i po průchodu dvěma zdmi a i venku je síla signálu naprosto perfektní.
    Jen ještě jeden dotaz - WPA zabezpečuje jen přenos dat mezi ntb a AP, že? Jak mám nastavit nějaké heslo nebo něco, aby se mi do sítě nepřipojoval každý? :-) Díky za info
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    eraser

    Popis ohľadne SSID je v mojom článku, osobne ho odporúčam zmeniť a vypnúť jeho vysielanie. Ak tvoja wifi sieť vyžaduje heslo, čiže je šifrovaná, použité minimálne WPA/TKIP, tak potom niekto, kto nepozná dané heslo, sa nemôže do siete dostať. Ak chceš zvýšiť úroveň zabezpečenia, potom opäť nahliadni na môj článok a zameraj sa na filtrovanie pomocou MAC. V podstate existujú štyri hlavné body domácej wifi bezpečnosti:

    - šifrovať
    - filtrovať MAC
    - deaktivovať vysielanie SSID
    - nepoužívať DHCP
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    14

    Dal jsem na tebe, nastavil jsem filtr MAC a šifrování WPA2 + AEP. SSID jsem nakonec nevypnul, protože se mi občas stane, že se musím připojit ručně...
    Ještě jednou díky za kvalitní rady :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 12-01-2017, 12:16
  2. Ventilátory: Chlazení pomocí 80mm
    Od Honza.4.ever v sekci Chlazení
    Reakcí: 56
    Poslední příspěvek: 19-04-2009, 12:03
  3. Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 28-10-2008, 22:42
  4. Synchronizace PC anotebook pomoci SW ?
    Od HFX9 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 07-10-2008, 01:59
  5. Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 26-11-2007, 12:51