Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Pomožte s návrhem sítě

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    10

    čau , mám takový problém , 2PC se me tet přestěhovalo o 15m dál , do obýváku a neechci ho připojovat k internetu pomocí kabelu . Tak jsem se rozhodl pro WiFi , ale nevím co mám koupit atd... Inernet mám přes Wifi .Koukněte na obrázek a řekněte jestli je to aspon dobře seřazene , nebo jestli tam neco chybý , popř jaký hardware můžete doporučit ..

    Obráze snad řekne víc .. ale omluvte jeho kvalitu , imho kreslil jsem ho na rychlo

    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    10

    našel jsem tohle :

    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34039

    umořnuje tuto funkci , jo to to co potřebuji ?? bude to mít dostah tech cca 15m přes 2 zdi ?

    šlo by to zapojit takhle ->
    , ale jeden PC pres kabel a druhy přes wifi ?
    Naposledy upraveno uživatelem Grouwr: 13-01-2008 v 00:32
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    varianta 2 a 3 je mozna, jen 2 ma stejnou velkou nevyhodu jako soucasny stav - jedno PC musi byt zaple aby na druhem sel internet. z tohoto pohledu je idealni reseni 3

    jinak mnohem lelsi nez wifi je kabel, pokud to chces v dome na 15 metru a neni to zrovna jedna velka hala, tak budes potrebvat slusnejsi anteny, na normalni dodavane pendreky toho moc nenaladis.

    ja bych se za kazdou cenu snazil pripojit oba PC pres drat, kvalita prenosu je mohem vetsi, o rychlosti ani nemluvim. staci ti switch (pokud AP od poskytovatele nema dvakrat RJ-45) za par stovek a 15m drat nestoji ani dve stovky, bude to podstatne levnejsi. nebo je v dome nejaka neprekonatelna prekazka ktera by se dratem nedala prekonat? wifi v dome je dobra jedine pro notebooky a mobily

    //ta posledni moznost s ovisem by zalezela hlavnea predevsim na tve domluve s wifi providerem
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    eraser

    Ako spomenul mech13, treba sa dohodnúť s wifi providerom, pretože vidím možný problém v nekompatibilite zariadení, ak si použil AP namiesto klientskej wifi karty.

    Mimochodom dané AP, ktoré tu linkujes, osobne vlastním a dané NAT využitie je síce pekná funkcia, avšak pokiaľ používaš smerovú anténu na pripojenie k wifi providerovi, tak WISP nevyužiješ.

    Teraz sa teda rozhodni, či chceš používať svoje stávajúce PC1 ako server, čím by si nemusel nič s providerom dohadovať, čiže možnosť 2 je v tomto prípade reálna. Otázkou zostáva, či chceš PC2 napojiť bezdrátovo alebo nemáš problém natiahnuť dlhší kábel, čo by znamenalo, že jediný výdaj by spočíval v kúpe o 15 m dlhšieho kábla.

    Rozhodni sa, ktorý spôsob prepojenia je pre teba prijateľnejší, pretože treba následne zhodnotiť jednotlivé požiadavky na HW vybavenie, čo sú vlastne výdaje navyše.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    10

    Mě se nejvíc zamlouvá ta varianta s tim ovislinkem , protoze nemůžu vrtat do zdí . Jinak bych určitě volil kabel . Providera mám jednoho typka , kterymu je 19 a dělá to jen jako vedlejšák , takže se s nim určitě nejak domluvím
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    10

    Tak asi budu volit tu moji variantu č2 , portoze muj PC stejne vali od rána do večera a druhy PC budou používat rodiče . Myslíte že do druhéhé PC bude stačit USB wifina , nebo mám koupit klasivou PCI a nejakou menší anttenkou ??

    neco jako tohle http://www.vseprowifi.cz/inshop/2-4-...w+id-4784.html
    Naposledy upraveno uživatelem Grouwr: 13-01-2008 v 13:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    eraser

    To záleží od pokrytia, pretože USB má slabú integrovanú anténu, ale kludne môže postačovať, ale zaručiť ti to nikto nemôže, pokiaľ to nevyskúšať a neodmeráš zisk.

    Možno by nebolo na škodu, ak by si bežný pelendrek vymenil za sektorovú anténu, tak máš pokrytý uhol, v ktorom sa bude vyskytovať PC2, naviac nezatieňuješ okolie a máš lepší signál v danej uhlovej oblasti. Na to ti bude stačiť lacnejšia sektorovka, no daj si pozor na koncovku, aby išla pripojiť k AP, ktoré si kúpiš.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele hruskin
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    44

    Variantu s ovislinkem ve WISP módu rozhodně ne, ten ovis to zaprvé neustojí (dost často se bude zasekávat), zadruhé je to "čuňárna" a pokud se nepletu, tak to v toto reřimu neumí NAT, taskže bys potřeboval 2 IP od providera. Doporučuju toto: AP klient <---kabel--->WiFI Router))))) vzduch ))))) PC. Na vzdálenost 15m ti to bude chodit na 2dBi anténky dodávaný k jdnotlivým zařízením.

    síťovky doporučuju PCI - jsou stabilní a dají se pořídit už za cca 350 viz. http://i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=200 (vynikající karta s chipsetem Atheros)
    router např. http://i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=486
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    eraser

    Citace Původně odesláno od hruskin Zobrazit příspěvek
    Variantu s ovislinkem ve WISP módu rozhodně ne, ten ovis to zaprvé neustojí (dost často se bude zasekávat), zadruhé je to "čuňárna" a pokud se nepletu, tak to v toto reřimu neumí NAT, taskže bys potřeboval 2 IP od providera.
    ???

    Citace Původně odesláno od hruskin Zobrazit příspěvek
    Doporučuju toto: AP klient <---kabel--->WiFI Router))))) vzduch ))))) PC.
    Prečo zrovna router? Stačí transparentné zariadenie, ktorým je práve čisté AP, takže PC1, ktorý je pomocou wifi karty napojený na providera vytvorí pomocou Windows zdieľania toto pripojenie a pre daný IP rozsah, ktorý si napr. určí Windows XP Internet Connection Sharing wizard, sa do siete pripojí AP a PC2, pričom ICS využíva DHCP, takže stačí pre AP a PC2 zapnúť v TCP/IP zisk adries pomocou DHCP.

    Príklad: Predpokladám túto sieť 192.168.0.0/24, pre zdieľaných klientov. Potom bude mať sieťová karta PC1 napr. adresu 192.168.0.1, masku 255.255.255.0, AP získa 192.168.0.2 a PC2 zase 192.168.0.3 s rovnakou maskou ako PC1. Naviac PC2 obdrží bránu a DNS, čo bude práve adresa PC, čiže 192.168.0.1, pre AP sú tieto adresy irelevantné. Takýmto spôsobom budú všetky hosty v jednej network.

    PC1 obsahuje wifi kartu, tou je napojený na providera
    PC1 slúži ako server a zabezpečí zdielanie tohto pripojenia
    PC1 disponuje ethernet kartou, na ňu je napojený AP
    PC2 je pripojený do tejto ethernet siete pomocou AP
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 13-01-2008 v 14:55
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček Avatar uživatele hruskin
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    44

    Citace Původně odesláno od eraser Zobrazit příspěvek
    ???
    2 IP od providera by samozřejmé potřeboval jen v případě, že by použil WISP s ovislinkem.
    Citace Původně odesláno od eraser Zobrazit příspěvek
    Prečo zrovna router? Stačí transparentné zariadenie, ktorým je práve čisté AP, takže PC1, ktorý je pomocou wifi karty napojený na providera vytvorí pomocou Windows zdieľania toto pripojenie a pre daný IP rozsah, ktorý si napr. určí Windows XP Internet Connection Sharing wizard, sa do siete pripojí AP a PC2, pričom ICS využíva DHCP, takže stačí pre AP a PC2 zapnúť v TCP/IP zisk adries pomocou DHCP.

    Príklad: Predpokladám túto sieť 192.168.0.0/24, pre zdieľaných klientov. Potom bude mať sieťová karta PC1 napr. adresu 192.168.0.1, masku 255.255.255.0, AP získa 192.168.0.2 a PC2 zase 192.168.0.3 s rovnakou maskou ako PC1. Naviac PC2 obdrží bránu a DNS, čo bude práve adresa PC, čiže 192.168.0.1, pre AP sú tieto adresy irelevantné. Takýmto spôsobom budú všetky hosty v jednej network.

    PC1 obsahuje wifi kartu, tou je napojený na providera
    PC1 slúži ako server a zabezpečí zdielanie tohto pripojenia
    PC1 disponuje ethernet kartou, na ňu je napojený AP
    PC2 je pripojený do tejto ethernet siete pomocou AP
    Varianta s PC1 jako routerem mi přijde dost nepraktická - pokud chci s PC2 na net, musí být PC1 zapnuté. Dřív jsem to tak měl a časem jsem koupil router, protože to bylo dost otravné.... Navíc pořizovací cena routeru je dnes již celkem nízká a za to poodlí to stojí.

    Předchozí varianty (z obrázku) samozřejmě nevylučuju jen nabízím jinou (podle mě nejrozumější) alternativu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    10

    takže to udělám takhle , jelikož shodou náhod mám pci kartu TP-LINK TL-WN551G tak tu si nechám v PC1 , s ní se připojím na providera , potom koupím to AP asi toho ovislinka , protoze ho můžu mít za 500kč , které spojím s PC1 a vytvořím sít ? Do PC2 koupím PCI WIFI kartu (asi tu TP-Link) a s ním se připojím na AP ? .

    nastavení snad zvládnu , nejlepší by bylo kdyby se ty IP adresy nastavily samy , ale abych se přiznal ,tak nevím jaký je rozdíl mezi AP a Routerem
    Naposledy upraveno uživatelem Grouwr: 13-01-2008 v 15:25
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    eraser

    Ohľadne toho WISP, nerozumel som tomu tvrdeniu ohľadne zasekávania, ono tento model má vylepšený a najmä stabilnejší firmware a obsahuje i watchdog, čo by malo záseky eliminovať. Inak ohľadne nepodory NAT vo WISP, resp. WISP + Universal Repeater Mode máš pravdu, ak by sa použil WISP (Client Router) mód, potom by bolo potrebné, aby sa použil ďalší AP, aby sa mohli pripojiť wifi klienti a taktiež sa využilo NAT.

    Ono je to nepraktické riešenie, ktoré som navrhol, no práve na tom sme sa zhodli, resp. Grouwr túto možnosť akceptoval, pretože jeho pripojenie je realizované wifi kartou v počítači. Takto by musel kúpiť AP kompatibilné s jeho providerom a následne ho prepojiť s wifi routerom, na ktorý by napojil drátom PC1, ktoré je momentálne vo funkcii servera a bezdrátovo PC2.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    eraser

    Citace Původně odesláno od Grouwr Zobrazit příspěvek
    takže to udělám takhle , jelikož shodou náhod mám pci kartu TP-LINK TL-WN551G tak tu si nechám v PC1 , s ní se připojím na providera , potom koupím to AP asi toho ovislinka , protoze ho můžu mít za 500kč , které spojím s PC1 a vytvořím sít ? Do PC2 koupím PCI WIFI kartu (asi tu TP-Link) a s ním se připojím na AP ? .
    Tak... inak to kupuješ AP z druhej ruky, ak ho máš za takúto cenu? Ak áno, potom pozor na firmware, aby nebol moc starý, treba ho aktualizovať.

    Citace Původně odesláno od Grouwr Zobrazit příspěvek
    nastavení snad zvládnu , nejlepší by bylo kdyby se ty IP adresy nastavily samy , ale abych se přiznal ,tak nevím jaký je rozdíl mezi AP a Routerem
    Ak použiješ ICS wizard, tak by sa malo aktivovať DHCP, takže na AP nastavíš zisk IP pomocou DHCP a taktiež i na PC2 pre wifi sieťové pripojenie. Nastavenie AP a prepojenie s PC2 by si mal zvládnuť pomocou môjho článku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    10

    o.k tedy , moc díky že jste mě pomohli ...

    kupuji teda toho Ovislinka WL-5460AP + nejakou tu PCI WiFi Kartu ..
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Pomožte vybrat manželsou postel ;)
    Od Liqid v sekci Volná témata
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 28-04-2016, 16:55
  2. Pomožte se sestavou cca 12t
    Od nunyn v sekci PC - archiv
    Reakcí: 131
    Poslední příspěvek: 20-11-2008, 15:28
  3. Pomožte s nastavením WiFi sítě.
    Od pulcik v sekci Sítě
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 09-04-2008, 15:49
  4. Je spolu všetko kompaktibilné ? Pomôžte !
    Od hans1168 v sekci PC - archiv
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 05-02-2008, 00:39